Lokalizácia
Formulár sa odosiela
No veď to je vo vzťahu dieťa - rodič ...
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:30:55
00
nie - rodic sa stara o dieta mna zaujima pripad, ked sa dieta stara o rodica (v pripade, ze rodic nemoze / nezvlada)
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:37:59
00
Tak to asi jedine formou opatrovateľskej starostlivosti
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:39:45
01
Nie je to ten istý prípad? Keďže skratka OČR = ošetrovanie člena rodiny. Len najčastejší prípad je, že rodič ostane doma s dieťaťom, tak si to ľudia spájajú hlavne s tým. Ale opatrovať/ošetrovať môžeš akéhokoľvek iného člena rodiny.
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:42:50
00
tak som to myslel - len neviem, ako je to upravene zakonom
opytam sa na socialke, ked budem mat cestu okolo :)
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:44:07
01
Srsen
- Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci za čas počas starostlivosti o dieťa mladšie ako desať rokov, ak osoba, ktorá sa inak stará o dieťa, ochorela alebo sa jej nariadila karanténa (karanténne opatrenie), prípadne sa podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
- Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z dôvodu a v tomto rozsahu: narodenie dieťaťa zamestnancovi; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na prevoz matky dieťaťa do zdravotníckeho zariadenia a späť.
- tzv. OČR patrí zamestnancovi na sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
- Nárok na ošetrovné vzniká poistencovi, ktorý sa stará o zdravé dieťa do 10 rokov veku, ak fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať.

Suma, sumárum:
U zamestnávateľa si uplatni:
1) Platené náhradné voľno na prevoz manželky z pôrodnice.
2) Neplatené voľno počas starostlivosti o dieťa počas doby, kedy bude manželka v zdravotníckom zariadení.

V SP si uplatni: ošetrovné - žiadosť na predpísanom tlačive (Boh ťa ochraňuj pred byrokratmi)
(zadováž si potvrdenie zo zdrav. zariadenia pre zamestnávateľa a SP)

Naposledy upravil GaliPet dňa 09.12.2016 - 16:47:52, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:46:35
01
Tak sme sa nakoniec pochopili. Držím palce hlavne pri prípadnom vybavovaní KinDo

Naposledy upravil tiriel dňa 09.12.2016 - 16:48:31, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:47:27
00
arrow_leftKinDo napísal:
nie - rodic sa stara o dieta mna zaujima pripad, ked sa dieta stara o rodica (v pripade, ze rodic nemoze / nezvlada)

Ked som bol este zamestnanec a chodieval som s mamou na vysetrenia, mal som narok na 7 dni OCR za rok. Ale to bolo pred siedmimi rokmi, netusim ci sa nieco nezmenilo ...
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:48:07
01
maro2 ešte to platí. (v zákone sa hovorí o sprevádzaní rodinného príslušníka...)
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:51:31
00
maro2Lenže to sú vlastne "Pečka" zdôvodnené tým, že si bol na ošetrení s rod.prislusnikom , na ktoré máš nárok a tá OCRka na dieťa je iné. My sme v špitaľu mali narok na velke guvno .... s Peckami sme si mohli vytriet akurát tak nos.
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:53:02
00
arrow_leftGaliPet napísal:
maro2 ešte to platí. (v zákone sa hovorí o sprevádzaní rodinného príslušníka...)

Jo ... kym som na mobile zosmolil svoj prispevok, dal si sem tvoj clanok ... diky ... :-)
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 16:59:35
00
arrow_lefttiriel napísala:
maro2Lenže to sú vlastne "Pečka" zdôvodnené tým, že si bol na ošetrení s rod.prislusnikom , na ktoré máš nárok a tá OCRka na dieťa je iné. My sme v špitaľu mali narok na velke guvno .... s Peckami sme si mohli vytriet akurát tak nos.

Reagoval som na KinDovu otazku ... a ano, "pecka" su dve, na seba a na rodinneho prislusnika ...
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 17:01:49
01
A ja že reaguješ len a len na mňa :lol:
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 17:03:03
00
Srsen Inak, zamestnávateľovi nič nebráni poskytnúť aj platené voľno. (je to na jeho rozhodnutí)
Ak máte kolektívnu zmluvu, pozri aj do nej. KZ možno nároky zamestnancov rozšíriť.
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 17:03:04
00
Dík za úplne podrobnú analýzu
Ináč, nemusíš to adresovať na mňa :)
keďže rodiť sa chystá CraObs,
u mňa je to už 22 rokov čo sme rodili :D
Zobraziť komentár 09.12.2016 - 17:40:42
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up