Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Myslim ze ten kto Linux chce pouzivat, ten ho uz davno pouziva. A je to cca 2% ludi :)
Nic v zlom, ale Linux je vhodny len pre 4 oblasti nasadenia:
1. servery
2. embedded zariadenia
3. pre profesionalov ktori ho potrebuju na svoju pracu
4. a naopak pre absolutne nenarocnych ludi (dochodcovia a pod) ktorym zase naopak staci len browser, mejly a skype

Pre trosku narocnejsieho desktopoveho pouzivatela je nepouzitelny. A je tomu tak uz 20 rokov - stale sa riesia tie iste problemy dokola, pretoze vyvoj aplikacii je absolutne roztriesteny - kazdy sa hra na svojom piesocku, nikto nic nekoordinuje jednotnym spolocnym smerom, a vysledok je totalny chaos a nefunkcny desktop. A to hovorim ako clovek co Linux pouziva od cca 1997 roku. Na desktop si vzdy 100x radsej nainstalujem windoozy a som ochotny za ne zaplatit. Radsej ako keby som mal stracat nervy s Linuxom na desktope.

..a VirtualBox je absolutne spomaleny odpad, nepouzitelny na ziadnu serioznu pracu. Schvalne si porovnaj vykon VirtualBoxu a VMware. Nebe a Dudy.
Zobraziť komentár 13.03.2015 - 15:13:54
03
PhilJ
z mojho pohladu (co vidim a pocujem ked ludia okolo mna riesia pc) spada viac ako polovica uzivatelov do tvojej kategorie 4)
pripada mi to tak, ze ludia si vystacia s prehliadacom + niecim, co im prehra audio / video.
narocnejsi zvladaju / potrebuju mailoveho klienta + chat

a ak by sa ozval nejaky hrac, tak tomu by som asi odporucil dual boot s win k spominanemu ubuntu ;)

p.s.
nie som linux-ak; v praci a aj doma ako hlavny OS pouzivam Win ...
Zobraziť komentár 13.03.2015 - 16:16:40
00
v dnesnej dobe uz ani moc nie - kazdy druhy ma nejake gopro alebo aspon fotak ktorym nataca video a aj na amaterske editovanie videa potrebuje softver ktory pod Linuxom nema. S fotkami detto - v Gimpe bude fotky upravovat len masochista. To je bitmapovy editor, nie foto editor. Kancelarsky balik pouziva kazdy a alternativne baliky LibreOffice/OpenOffice su opat pre trosicku narocnejsieho pouzivatela uplne nepouzitelne lebo s MSO dokumentami si neskrtnu.

a vobec, v dnesnej dobe sa uz vacsina PC/notebookov predava spolu s licenciou na windoozy (ktora tak vyjde na smiesnych 50 eur), takze ani nema zmysel na to zelezo davat nieco ine...
Zobraziť komentár 13.03.2015 - 17:21:05
00
myslim ze Linux zacina byt vhodny pre sirsiu verejnost:
- ubuntu ma mama
- mint 17 - som dal susede (chodi na gymo)
- a mint 17 som dal aj kamosovi

vsetkych som na 1-2hodky zaskolil, ziaden z nich nieje z PC brandze a ziaden z nich si nestazuje... co som sa pytal plne im dostacuje, aj ked je pravda ze ziaden z nich nieje GAMESAK (hry su jediny dovod preco ostat pri linuxe)
PS: za seba doporucim skor mint 17 (zakladom je ubuntu) a na vyskusanie uplne staci SLAX (ma len necelych 300MB a cely system sa da bootovat do RAM - to je potom frmol :))
Zobraziť komentár 13.03.2015 - 18:45:37
00
Gimp - iba masochista? - tak ja mam gimp aj pod windowsami - ano ma dost netypicke rozlozenie okien ale je to o zvyku, par upravenych fotiek, 2hodinky nadavania a je to ;), inac neviem co myslis tym "bitmapovy editor, nie foto editor", podla mna mu rozsahom funkcii k photoshopu moc nechyba :)
Libre Office - naopak myslim ze je prehladnejsie ako Microsofti office - zaklad je ukladat do ODF a neprenasat medzi nimi makra
Video - s tym nemam moc skusenosti no kamos nejaku zakladnu editaciu v Mint 17 robi (ano nainstaloval som mu Mint 17 a on bez predchadzajucich skusenosti sam nainstaloval a pouziva program na jednoduchy strih videa). Aj ked je pravda ze sa riadne vytrapil kym nasiel vhodny a stabilny program :).
Nakoniec suhlas - rozdiel v cene toho isteho notasu s windows a bez je pomerne maly :).
Zobraziť komentár 13.03.2015 - 18:53:34
00
Bimapovy editor je na editovanie bitmapovych obrazkov. Na upravu fotiek je vyslovene nevhodny pretoze pracuje len na urovni jednotlivych pixelov a nema tie funkcie, ktore su na upravu fotiek potrebne. Vo fotoeditore (tj Lightroom a alternativy) upravujes vyvazenie bielej, expoziciu, korigujes opticke deformacie, odstranujes sum, vytahujes informacie z prepalov a podexponovanych casti atd.

NIC z tohto uvedeneho Gimp nedokaze v takej miere, aby to bolo efektivne pouzitelne. Pretoze na to nie je urceny - nie je to nastroj pre fotografov, ale pre grafikov.

btw Gimp pouzivam aj ja, a dost casto. Ale ani by ma nenapadlo otvarat v tom nejake fotky kvoli postprocessu.
Zobraziť komentár 13.03.2015 - 19:04:45
00
PhilJ - jj sme sa nepochopili - suhlasim na spracovbanie RAW aj ja pouzivam zonera
Zobraziť komentár 13.03.2015 - 22:46:49
00
To by som sa velmi divil, keby pre linux neexistoval foto editor
www.darktable.org
Zobraziť komentár 14.03.2015 - 08:27:08
00
existuje aj Raw Therapee, problem je v tom ze na nejaky Lightroom sa nic z toho absolutne nechyta.
Zobraziť komentár 14.03.2015 - 09:52:54
00
ako je to s cenami / licenciami Lightroom? Sa tam tusim plati mesacne/rocne nejaky poplatok - nevies ako je to presne?
osobne som mal pocit ze to vyjde naozaj dost aj na cloveka co chce amatersky fotit zrkadlovkou...
Zobraziť komentár 14.03.2015 - 11:06:09
00
To Photoshop funguje na baze prenajmu. Lightroom je stale klasicka krabica/download. Plna cena je okolo 150 tusim, ale casto maju akcie za 100 aj menej, resp ho niekedy pribaluju k vybranym fotakom zadarmo.
Zobraziť komentár 14.03.2015 - 12:52:28
00
100 by bola fajn cena - skusal som najst ale narychlo sa mi nepodarilo - len ako sucast dakeho balika za cca 20eur/mesiac... Ak mas link pls posli :)
Zobraziť komentár 14.03.2015 - 13:07:56
00
126 eur je plne cena
http://www.adobe.com/sk/products/catalog/software._sl_id-contentfilter_sl_catalog_sl_software_sl_mostpopular_sk.html

pozri na googli nejake kupony na zlavu ci nebezi nejaka kampan... ja som to kupoval za nejaku stovku a upgrejdujem to obcas za nejakych 70 ci kolko - ked tam je nejaka nova zaujimava feature...
Zobraziť komentár 14.03.2015 - 14:08:01
00
Cough... Cough... Torrent... Po skusenostiach s niektorymi adobe produktmi som usudil, ze nema vyznam platit za nic od nich a kym nemusim ani nic od nich nepouzivam
Zobraziť komentár 14.03.2015 - 14:37:16
00
hlavne adobe akamai!!!!
Zobraziť komentár 14.03.2015 - 16:33:59
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up