nechcel som tu vyvolat nejaku vojnu nazorov. pisal som, že vyskušajte liveCD a potom sa kazdy moze rozhodnut a urobit si svoj nazor. ked niekto bojuje s virusmy je to jedna z ciest. ja som myslel tiež na cielovu skupinu č 4. pokial sa ma skutocne jednat o serioznu pracu, tak si dovolim poznamenat, ze ani ten spominany window$ nie je az tak oblubeny. mam kamarata, ktory navrhoval o.i. graficke navrhy pre pepsikolu a ten veru Billa Gatesa nepouživa.
skutocne som mal na mysli takeho stryca co si foti fotky mobilom, sem tam zavola skajpom synovi, pozre nejaku poštu, precita si topky, pozrie video na U2be ako dal hossa 20. gol sezony a takyto uzivatel pootvara vseliake reklamy, prilohy v poste a FB a problem je vytvoreny.
pripadne drobneho podnikatela, ktory ma cez VirtualBox nainstalovanu nejaku alfu od krosu na jazdy a tych svojich 8 faktur za mesiac a je mu šumafuk ci je VirtualBox super pomaly, lebo on na to svoje vystavenie CP alebo faktury ziadny extra
vykon pocitaca jednoducho nepotrebuje.
ja som kupoval "cisty" NB lenovo G570 bez OS. je to sice 3 roky nazad - dnes uz mozno kazdy novy komercne zlozeny pocitac a NB ma povinne (nariadenie Penty) window$ - ja neviem....tak potom beriem, že ked som zaplatil za 8.1, tak uz ju tam asi nechaju - je to akosi logicke a pohodlne zaroven.
ja som na editaciu videa raz pouzil openshot.
http://www.openshotvideo.commam kvalitnu kameru. snazim sa natacat tak aby nebolo treba robit potom korektury. ja jednotlive klipy iba trimujem, obcas nejaky fader. takze mne staci jednoduchy editor. nevravim, ze pouzivam ten z linuxu ale ak by som chcel mat vsetko zadarmo a teda pouzit to co mam k dispozicii, tak si vem predstavit pracovat aj s tym.
PhilJ:
mal som ako jeden z prvych slovakov dovezene z U$A gopro I a verte ci neverte, nie je problem video ani prezerat (trebars VLC player) ani editovat

.
ak boli obmedzenia komfortu prace, ktore sa tykali spracovania FullHD videa, tak boli sposobene v minulosti jedine vykonom GPU alebo CPU.
taky co pouziva CAD programy; adobe coludy a ich software uz vie co s pocitacom a virus by si mal "zadovazit" uz len ojedinele. takisto vie aky druh HW a SW je pre jeho cinnost najlepsi. urcite si nebude do pocitaca pachat warez SW a pochybne patche a cracky pre hry.
POZN.:
stale reagujem na ten prispevok o virusoch a fakt, ze instalacia linux OS moze byt cesta ako sa ich zbavit.
mozno to poznate. chcete do hory na kolo ale tchán zavola, že pridi opravit pocitac. ked neprides ihned, tak sa dostaneš do nemilosti. na mieste zistite, že najlepsie je preinstalovat system. ale to treba zalohovat postu, fotky z bulharska a istrie..... a tak dale a po skonceni prace uz nema zmysel kolo ani vytiahnut z pivnice.