nevie niekto nahodou ci je v Rakusku povolene predbiehat auta /iduce alebo stojace/ po pravej strane? v Kittsee pred STOPkou som chcel predbehnut kolonu spomalujucich aut, a jeden viedensky kkt na Forde Mondeo ma zacal vytlacat na travu. uz som bol na urovni jeho zadnych dveri, ale radsej som pribrzdil a stiahol sa za neho. podotykam, ze nedaval znamenie o zmene smeru jazdy doprava
Niečo sa mi podarilo k tomu zohnať:
§ 12, ods. 5 rakúskeho cestného poriadku (= zákon o premávke na pozemných komunikáciách z r. 1967, avšak v platnom znení znie:
(5) Müssen Fahrzeuge vor Kreuzungen, Straßenengen, schienengleichen Eisenbahnübergängen und dergleichen angehalten werden, so dürfen die Lenker einspuriger, später ankommender Fahrzeuge nur dann neben oder zwischen den bereits angehaltenen Fahrzeugen vorfahren, um sich mit ihren Fahrzeugen weiter vorne aufzustellen, wenn für das Vorfahren ausreichend Platz vorhanden ist und die Lenker von Fahrzeugen, die ihre Absicht zum Einbiegen angezeigt haben, dadurch beim Einbiegen nicht be hindert werden.
V neoficiálnom preklade asi toľko:
"ak vozidlá musia pred križovatkami, zúžením vozovky, úrovňovým železničným priecestím a im na roveň postaveným prekážkam zastaviť, potom vodiči jednostopových vozidiel, ktorí prišli neskôr, môžu povedľa alebo medzi už stojacimi vozidlami pokračovať v jazde s cieľom zastaviť so svojim vozidlom ďalej vpredu len vtedy, ak je pre takéto pokračovanie v jazde dostatok miesta a za predpokladu, že vodiči vozidiel, ktorí signalizujú svoj úmysel odbočiť, tým pri odbočovaní nebudú obmedzení."
tentoraz naopak. este ze som siel predpisovo, lebo by som pani sejmul jak handru. zvuk mi nenahrava musim na to kuknut bo minule mi este isiel. no v tomto pripade je to ale lepsie bo mi z huby hned vysli nepekne slova
jasne, viem ake to tam je. ved som zastal skoro hned. lenze tych predpisovych zvyknu obiehat ti ktory sa stale niekam ponahlaju. pani si uz da dufam vacsi pozor nabuduce.
sa mi paci ako taketo spravy vzdy vyzneju ze jezis aka tragedia, aka to bola dobra osoba atd. a potom niekde inde spomenu ze isla 150, pripadne to pre istotu ani nenapisu ...
Dnes ma na výjazde zostrelil s cesty magor obiehajúci druhé auto ked som bol v protismere. Stalo sa mi to už viackrát, ale toto bola asi najhoršia situácia čo jazdím. Musel som do "škarpy" síce som spadol, ale nič vážne sa mi nestalo iba oškreté koleno-nestačil som sa ani vypnúť.
Najsmutnejšie je na tom to, že bola to kolona asi 5aut ale nikto nezastavil ako som ležal v járku a neopýtal sa či sa mi niečo stalo či nepotrebujem pomoc. Všetci zdúchli a tvárili sa že nič nevideli. Hýeny sku-vené.
to mas stastie ze si ho zbadal skor nez bol pri tebe a tak si mohol uhnut.
mne takto minule zrazu oproti vybehol tiez, a keby som bol od krajnice dalej tak je po mne.
Dnes ma na výjazde zostrelil s cesty magor obiehajúci druhé auto ked som bol v protismere. Stalo sa mi to už viackrát, ale toto bola asi najhoršia situácia čo jazdím. Musel som do "škarpy" síce som spadol, ale nič vážne sa mi nestalo iba oškreté koleno-nestačil som sa ani vypnúť.
Najsmutnejšie je na tom to, že bola to kolona asi 5aut ale nikto nezastavil ako som ležal v járku a neopýtal sa či sa mi niečo stalo či nepotrebujem pomoc. Všetci zdúchli a tvárili sa že nič nevideli. Hýeny sku-vené.
S poľskými vodičmi som mal doteraz dobré skúsenosti, avšak po včerajšom výjazde som môj názor na nich úplne zmenil a Poľsku sa už radšej budem oblúkom vyhýbať. Veď načo tam pôjdem keď ma tam očividne nechcú... Najprv po mne začal nejaký poľský keket bezdôvodne trúbiť a hneď na to odbočil do protismeru, kde na jeho nešťastie išli akurát policajti Tí mu dúfam dali aj za mňa. To by som ešte rozdýchal, ale pár minút potom po mne začali trúbiť a vulgárne mi nadávať traja Poliaci z dodávky. Opäť úplne bezdôvodne Asi sa im nepáčilo, že idem po ceste, keď vedľa je chodník pre cyklistov. Na ceste však zákaz bicyklom nebol, to som si potom potvrdil aj u policajtov. No a o ďalších pár minút došlo aj k tretiemu incidentu. Poľská vodička mi na kruháči nedala prednosť a vletela predo mňa akoby som tam nebol. Chvalabohu som sa jej stačil vyhnúť, avšak za cenu pádu Najviac ma nasralo to, že si pokojne pokračovala ďalej. Chlapík z druhého auta za ňou slušne pristavil, síce zbytočne, ale aspoň sa tu vidí rozdiel medzi "vodičom" a vodičom Takže asi tak, moja skúsenosť s prvým dlhším výjazdom v Poľsku. Na Slovensku sa mi zatiaľ nič podobné nikdy nestalo.
Závisí na akého blbca natrafíš. V Poľsku som na bicykli nikdy nebol a nemám potrebu tam ísť. Stačia mi poľskí vodiči a polovodiči tu. Jedni jazdia normálne, druhí arogantne a nebezpečne až úmyselne ohrozujú. Ale občas sa nájde kamionista, ktorý má predbieha "až" vo vedľajšom pruhu, keď oproti už nič nejde. Ale to sú len občasné svetlé výnimky. Niektorí naši kamionisti ma zase s obľubou vytláčajú do končiaceho pripájacieho pruhu, po ktorom som ani nemal dôvod ísť, lebo som z toho smeru neprichádzal. Ľudia sú svine a je ich čoraz viac. Vidno to aj medzi susedmi. Namiesto toho, aby sa pozdravili alebo "dokonca" pokecali či navštevovali sa, tak ostatných ignorujú a kúpia si zakrpateného psa a sním sa rozprávajú. ...psychiatria.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Niečo sa mi podarilo k tomu zohnať:
§ 12, ods. 5 rakúskeho cestného poriadku (= zákon o premávke na pozemných komunikáciách z r. 1967, avšak v platnom znení znie:
(5) Müssen Fahrzeuge vor Kreuzungen, Straßenengen, schienengleichen Eisenbahnübergängen und dergleichen angehalten werden, so dürfen die Lenker einspuriger, später ankommender Fahrzeuge nur dann neben oder zwischen den bereits angehaltenen Fahrzeugen vorfahren, um sich mit ihren Fahrzeugen weiter vorne aufzustellen, wenn für das Vorfahren ausreichend Platz vorhanden ist und die Lenker von Fahrzeugen, die ihre Absicht zum Einbiegen angezeigt haben, dadurch beim Einbiegen nicht be hindert werden.
V neoficiálnom preklade asi toľko:
"ak vozidlá musia pred križovatkami, zúžením vozovky, úrovňovým železničným priecestím a im na roveň postaveným prekážkam zastaviť, potom vodiči jednostopových vozidiel, ktorí prišli neskôr, môžu povedľa alebo medzi už stojacimi vozidlami pokračovať v jazde s cieľom zastaviť so svojim vozidlom ďalej vpredu len vtedy, ak je pre takéto pokračovanie v jazde dostatok miesta a za predpokladu, že vodiči vozidiel, ktorí signalizujú svoj úmysel odbočiť, tým pri odbočovaní nebudú obmedzení."
nebezpečná cyklistkaOtvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
mne takto minule zrazu oproti vybehol tiez, a keby som bol od krajnice dalej tak je po mne.
v USA sa zas mladi zasrani bavia tak, ze z aut pri predbiehani hadzu tehly na cyklistov
http://minnesota.cbslocal.com/2015/08/09/answers-tough-to-find-after-cyclist-hit-by-chunk-of-concrete/
http://www.liveleak.com/view?i=199_1439203525
. Nechceš prejsť na MTB?