najskor podotknem, ze nesoferujem :)
v 1:45 - 1:46 je vidno, ze je v odbocovacom pruhu - tam nemusis odbocit ?
pytam sa, lebo neviem ...
29.04.2025 - 12:47:02
00
Lavy pruh ide rovno, pravy doprava. Ten vodic ide spravne.

Prílohy:

Screenshot_20250429-125245_Samsung Internet.png
Screenshot_20250429-125245_Samsung Internet.png 122.61 KiB thumb_up0thumb_down

29.04.2025 - 12:53:38
00
arrow_leftKinDo napísal:
najskor podotknem, ze nesoferujem :)
v 1:45 - 1:46 je vidno, ze je v odbocovacom pruhu - tam nemusis odbocit ?
pytam sa, lebo neviem ...

Tá návesť určenia smeru pruhov je pre tú križovatku ďalej s estakádami a smer Prievidza/centrum, kde sa rozraďujú smery. Nie pre ten výjazd z Kragujevskej. Navyše by tam muselo byť úplne inak riešené aj VDZ a ako píše Jezus, je to teda bez patričného značenia stále priebežný pruh.
https://maps.app.goo.gl/BJDP9jfEZ82Ca3T79
29.04.2025 - 12:58:43
01
Jezus, JOLI
hmm - beriem to tak, ze vertikalne znacenie ma prednost pred horizontalnym
ale keby tam neboli tie znacky (navest), tak by asi mal odbocit doprava - ci ?
29.04.2025 - 12:59:35
00
arrow_leftKinDo napísal:
Jezus, JOLI
ale keby tam neboli tie znacky, tak by asi mal odbocit doprava - ci ?

Komplikuješ to. Vodorovné aj dopravné značenie je úplne v súlade. Neodporuje si a vodič išiel správne podľa neho. Ak by chcel odbočiť doprava, tak na to slúži tento výjazd na Kragujevskú. Teda cca o 100 m skôr.
https://maps.app.goo.gl/G5KteKxhzU9Lqrvd8
A prečo tento? Lebo ten druhý odkiaľ vychádzalo vozidlo, tak tam je zákaz vjazdu určený značkou. Tak už z logiky tejto značky sa tam nedá odbočiť. Teda tá návesť pred tým semafórom nie je určená pre túto križovatku.
https://maps.app.goo.gl/Wnf9RB9M7xRbyErJ8
29.04.2025 - 13:03:43
10
arrow_leftKinDo napísal:
Jezus, JOLI
ale keby tam neboli tie znacky (navest), tak by asi mal odbocit doprava - ci ?

ani nie - v takom pripade by odbocoval na benzinovu pumpu, aj to v protismere, pripadne niekam do dvora - t.j. miesto leziace mimo cestnej siete - apriori odtial musis davat prednost. Tie miesta nie su v cestnej sieti ... Takisto si nemozes narokovat na predsnost, ked vychadzas z dvoru od domu na ulice, len preto, ze "teoreticky" si sprava
29.04.2025 - 13:06:15
11
na tom 3:00 je akoze co? vosiel do krizovatky davno predtym ako sa priblizilo auto iduce po hlavnej
29.04.2025 - 13:23:09
00
nie je to tak, ze pokial nevies krizovatkou prejst (a kludne moze byt aj na semafore zelena v tvojom smere), tak do nej nemas vchadzat?
29.04.2025 - 13:27:06
06
no ja si z autoskoly pametam taketo priklady - cervene auto vojde do krizovatky a caka

i.imgur.com

Analogicky dotycny z videa vosiel z vedlajsej cesty do krizovatky predtym, ako by musel davat prednost autu ktore natocilo video a tam cakal kym bude moct dokoncit zaradenie. Nevidim v tom absolutne ziadny problem. Ten co natacal video videl ze do krizovatky vchadza auto z vedlajsej cesty a namiesto toho aby dal dole nohu z plynu, pokracoval v pridavani aby potom musel brzdit.

Naposledy upravil foobar dňa 29.04.2025 - 14:08:48, celkovo upravené 1 krát.

29.04.2025 - 14:02:14
01
arrow_leftperez napísal:
nie je to tak, ze pokial nevies krizovatkou prejst (a kludne moze byt aj na semafore zelena v tvojom smere), tak do nej nemas vchadzat?

Je to tak. Na druhej strane, ak by ten s kamerou v aute lepšie "čítal situáciu" a zároveň by trochu "prehltol ego," k žiadnemu "incidentu na kamere" by nemuselo prísť. Aj keď je človek v práve, tak noha na plyn, ruka na klaksón a bazmeg, lófas a podobné lahôdky z úst v takých situáciách pomôžu naozaj len tomu, že budú zábery na internety... A to platí pre veľkú časť klipov z podobných zostrihov.
29.04.2025 - 14:08:29
05
Lepsie citat situaciu mal ten co krizoval hlavnu. A foobar zjavne nevie co znamena "vojst do krizovatky"...
29.04.2025 - 14:10:17
01
foobar: ano, len tam je dolezita tato veta z popisu: Vodič zeleného vozidla už nemá po jeho pravej strane žiadne vozidlo (vodič červeného vozidla je už v križovatke a čaká na prejazd modrého vozidla) a prejde križovatku ako prvý.
To znamena, ze aj ked je cervene auto v krizovatke, neblokuje ju - kedze zelene auto nou moze prejst.

Platí Zákon 8/2009 Z.z., § 20 : (3) Vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo na križovatke; to neplatí, ak vodič musí zastaviť vozidlo v križovatke z dôvodu dávania prednosti chodcom prechádzajúcim cez vozovku alebo pri odbočovaní doľava podľa § 19 ods. 4.
29.04.2025 - 14:12:15
02
arrow_leftperez napísal:
ano, len tam je dolezita tato veta z popisu: Vodič zeleného vozidla už nemá po jeho pravej strane žiadne vozidlo (vodič červeného vozidla je už v križovatke a čaká na prejazd modrého vozidla) a prejde križovatku ako prvý.
To znamena, ze aj ked je cervene auto v krizovatke, neblokuje ju - kedze zelene auto nou moze prejst.

Platí Zákon 8/2009 Z.z., § 20 : (3) Vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo na križovatke; to neplatí, ak vodič musí zastaviť vozidlo v križovatke z dôvodu dávania prednosti chodcom prechádzajúcim cez vozovku alebo pri odbočovaní doľava podľa § 19 ods. 4.

akoze neblokuje? a co ked za cervenym autom bude dalsie, ktore chce pokracovat rovno?
...a mimochodom dotycny z videa odbacal dolava :D
29.04.2025 - 14:15:24
00
Nechce sa mi natahovat o slovicka. Jednak je tvoj priklad z krizovatky bez urcenia prednosti (vo videu ide auto s kamerou po hlavnej), ale snad ti je jasne, ze to takto nefunguje, ze zablokujes hlavnu cestu lebo...si predstav, ze v tom protismere kde siel by bol suvisly prud vozidiel povedzme na 5 minut - urcite nie je OK zablokovat ju, lebo JA chcem odbacat vlavo.
29.04.2025 - 14:39:19
00
Ja by som zastavil len tak, aby som mal náležitý rozhľad...
29.04.2025 - 19:43:48
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up