Lokalizácia
Formulár sa odosiela
kice, JOLI, stým čo ste napísali 110% súhlasím ... ale pripomeňme si formuláciu, na ktorú som reagoval: "a miesto:pozeram co robi, kam chce zahnut, nema kde
budeš riešiť veci aby si nikomu nedal šancu ta ohroziť"

takže rs955i situáciu nerieši zvýšenou pozornosťou a citlivým riešením ... ale nejako inak ...
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 09:07:34
00
len draha neriadenej strely sa velmi tazko predvida :-)
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 09:28:49
00
Gusto0 zaváňa to čiernobielym pohľadom na realitu
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 09:39:57
00
poprosim vysvetlit
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 09:47:14
00
Že vodiči typu neriadená strela nie sú tak početní, aby vyššiepovedané strácalo zmysel. Myslím hlavne tú predvídavosť.
My nie sme medzi neriadenými strelami. Sme medzi vodičmi rozmanitej skúsenosti a nepozornosti a chybovosti
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 09:57:27
00
Presne tak. Keď "rozmýšľaš počas jazdy aj za ostatných" a pred každou križovatkou, či komplikovanejším miestom máš v hlave akýsi "únikový plán" = máš premyslené, čo budeš robiť, ak povedzme nedostaneš prednosť, vieš tým pohodlne zabrániť veľkej časti situácií, ktoré by inak skončili možno minimálne tým búchaním na čelné sklo :-) Samozrejme, neochráni ťa to pred všetkými potenicálnymi incidentmi (to by bolo to čiernobiele vnímanie) ale aj tak ti to imho výrazne zlepší situáciu. Či už sedíš na bajku, alebo v aute.
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:08:32
00
a citali ste aj prispevok ktory tuto diskusiu odstartoval? myslite si ze nepredvidam? keby nie, za tie roky cyklistiky tu uz davno niesom. ale rovnako aj ako chodec a sofer.
len nie vsetko sa da predvidat. hlavne coraz viac soferov sa sprava ako som napisal - ako neriadena strela. nie vsetko totiz dokazes predvitat a to su tie najhorsie situacie ktore casto koncia nehodou. a to su tie nehody ktore ked vidis, nechapes ako k nej vobec mohlo dojst.
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:13:16
00
Zjednodušene povedane zariadis sa tak ze si neviditelny...
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:15:18
00
arrow_leftGusto0 napísal:
hlavne coraz viac soferov sa sprava ako som napisal - ako neriadena strela. nie vsetko totiz dokazes predvitat

Coraz castejsie vidim ludi ako pozeraju do telefonov pocas soferovania, vypisuju do chatu a pod. Najvacsi masaker bol typek, ktory mal na telefone pusteny Tiktok a pocas jazdy v premavke si pozeral videjka. Stredovu ciaru viec menej ignoroval. Hned ako som si to vsimol som spomalil a nechal ho nech ide dopredu.
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:22:42
00
dam este jednu z nedavna o predvidani -
predomnou T krizovatka v malom meste, ja idem rovno. oproti ide auto no niekto ma potrebu tesne pred krizovatkou ma predbiehat - musim si davat pozor ci to stihne, kam to pichnem ak nie, zprava sa do krizovatky blizi auto a uz z pohladu sofera co vnom sedi vidim ze to bude chciet stihnut a pichnut sa medzi to vsetko. do toho za krizovatkou stoja na kraji odstavene auta - parkuju, kde prave jedno zastavilo a sofer sa chysta vystupovat, predpokladam ze mi otvori dvere rovno pred nosom. nic z toho sa nakoniec nestalo.
co sa ale stalo tak z toho radu zaparkovanych aut mi jeden otvoril dvere - preto si nechavam odstup. co v inej situacii zase nevedel pochopit jeden mladik ktory by sa tam krasne vosiel key idem blizsie k odparkovanym autam aj ked slo oproti auto, takto ho velmi hnevalo ze za mnou musel brzdit.
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:23:52
00
Jaj to su vsetko take naivne reci z mobilov a za klavesnicou. Potom pride realita ako som mal ja ze ides v cyklo pruhu vedla teba idu auta v rade za sebou a jedno z nich ktore je vedla teba proste zatoci bez nejakeho naznaku zmeny smeru nebodaj blinkru. Musel by si byt vestica Sybila aby si vedel ze sa to stane. Obrana? Neist po tej ulici. Je to riesenie? Fakticky ano, ale to potom nemusim vychadzat z domu.
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:29:00
00
arrow_leftmat napísal:
Najvacsi masaker bol typek, ktory mal na telefone pusteny Tiktok a pocas jazdy v premavke si pozeral videjka.

Bohužiaľ, toto je už dosť bežné ... ja sám poznám takých ľudí, čo si pozerajú reels za volantom, a veru nie jedného. :-(

Naposledy upravil Jaroh dňa 27.10.2025 - 10:39:41, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:30:46
00
arrow_leftJOLI napísal:
Celé sa to dá zhrnúť do jedného slova a to predvídavosť.

Má to aj svoje pomenovanie, terminus technicus - defenzívna jazda. Je aplikovateľná aj v aute, aj na bicykli ... ale aj ona iba znižuje riziko nehody, neeleminuje ho.
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:32:40
01
arrow_leftscarinko napísal:
Jaj to su vsetko take naivne reci z mobilov a za klavesnicou. Potom pride realita ako som mal ja ze ides v cyklo pruhu vedla teba idu auta v rade za sebou a jedno z nich ktore je vedla teba proste zatoci bez nejakeho naznaku zmeny smeru nebodaj blinkru. Musel by si byt vestica Sybila aby si vedel ze sa to stane. Obrana? Neist po tej ulici. Je to riesenie? Fakticky ano, ale to potom nemusim vychadzat z domu.

Tu ale predsa nikto z nás netvrdí, že to predvídanie a "rozmýšľanie aj za druhých" ťa ochráni pred všetkým. Ako správne píšeš, úplnú istotu, že ťa nik nesundá, budeš mať len vtedy, ak ostaneš doma. Cez to všetko sa ale oplatí tú defenzívnu jazdu (vďaka Jaroh) praktizovať, rovnako ako si napr. (dúfam a predpokladám) v aute zapínaš bezpečnostný pás, hoci ťa tiež neochráni pred všetkým.
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:39:42
01
Defenzivna jazda je fajn resp to je asi bezny stav. Ale v BA (asi aj inde) je to malo. Musis rozmyslat za ostatnych, ziadne prava ktore su v zakone pre teba neplatia, nikde nemas prednost. V podstate musis pocitat s tym ze kazde auto ktore je v okruhu ta moze a "chce" zrazit a podla toho jazdit.
Zobraziť komentár 27.10.2025 - 10:44:54
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up