OK chápem, takže odteraz sa budem ja, ohľaduplne na bajku horeidúci, vyhýbať kolegovi, co ide dole kopcom, zvlášť na problematickom, šmykľavom povrchu... howgh...

(nemal by ísť tak, aby vedel, ako sa vraví, bezpečne zastaviť, zvlášť na problematickom šmykľavom povrchu??? čo to táram ja neohľaduplný, nebezpečný)
Dakujem.
To je zlozite. Dole orientovane jazdenie nie je o presuvani sa niekam a preto nan nemozes aplykovat teoriu z vyhlasky o cestej premavke. Sucast dole kopcom orientovaneho jazdenia je jazda na hranici gripu, obcas bez neho. Ak by si chcel ist stale tak aby si v kazdom jednom mieste uzkeho neprehladneho trailu mohol zabrzdit na 0 tak nemozes ist dole na mohych trailoch vobec. Na traily mas skoky, dropy tie maju minimalne rychloti, nehovoriac o tom, ze vo vzduchu sa fakt moc brzdit neda. A to nemus byt len tipicky DH trail, to sa tyka aj prirodnych trailov, drop nemus byt vybudovany, to moze byt proste len velky kamen, alebo rock roll, ci volny sutinovy zjazd, ako tam zastavis. Alebo mozes potrebovat skocit mokre korene, odklopenu cast... To je ostane aj dovod preco vela ludi prechadza z asfaltu na trail. Je to proste pridany chalange.
Roabenuty zjazdar robi taky hluk, ze o nom vies na stovkyu metrov, ale pomali slapkajuci jazdec hore je tichy a nenapadny. Zjazdar zamestanay terailom si ta vsimne ovlea neskor, ako ty jeho a tiez ma menej casu to vyriesit. Preco mu to neulahcit ? Samozrejme ze je to o vzajomnej ohladuplnosti. Neverim, ze ked niekto akokolvek rozbehnuty dole kopcom vidi, ze si na traili a neuhybas, resp nevies uhnut, resp. nemas ako uhnut, tak neurobi vsetko pre to aby ta neohrozil. Obcas to len mozno vyzera nebezpecne.
Mimochodom moja skusenostg, ked je konflikt, vzdy je to zo vzajomneho nepochopenia. Este som nevidel sa na DH traili hadat EN/AM/DH jazdcov, prave naoak maju radost pre uspechy a pokrok toho druheho. Aj ked tam zavita nejaky XC jazdec nikto si ho nedobra ze ide pomaly blokuje trail. Tak preco musi mat XC jazdec problem s DH jazdcom ze ide rychlo ?