Planujeme, v spolupraci s Turbim, dat dokopy (orientacne) tucet clankov, ktore budu zamerane na zaciatocnikov a mierne pokrocilych bikerov. Pojde o clanky s radami ohladom vyberu biku, nastavenia, servisu apod.

Ja som prave napisal taky predbezny zoznam tem, ktore by Turbi mohol postupne spracovat:

- Oprava defektu (vymena, kontrola, lepenie, bezdusovky)
- Nastavenie radenia – salter, presmyk
- Odporucana vybava na vyjazdy (naradie, lekarnicka...)
- Nitovanie retaze
- Centrovanie kolesa - Vypletanie kolesa?
- Vyber vhodneho plasta (sirka, dezen, zmes...) na rozne podmienky
- Vhodne doplnky / oblecenie na bike (aktivne oblecenie, batoh, tretry, prilba...)
- Spravne nastavenie posedu na biku - Vyber noveho/ojazdeneho biku (typ, velkost, cena...)
- Kupa ojazdenych komponentov? (na co si treba davat pozor)

Privitam napady, odporucania, kritiku. Zoznam som napisal za 5 minut, takze to nie je ani definitiva, ani kompletny zoznam.

Ak vas napadnu dalsie temy / myslite si, ze temy, ktore som navrhol su zle, dajte vediet.

Takisto, ak by ste mali sem-tam volnych par hodin a vedeli nejaku temu spracovat (mozno by stacilo vhodne skompilovat rady z fora), bolo by to super - dajte mi vediet.

Diky!
05.10.2009 - 00:37:38
00
-mazanie komponentov
05.10.2009 - 06:52:17
00
servis-brzdy/platnicky/kotuce
05.10.2009 - 07:01:03
00
Vypletanie kolesa by som kludne vynechal, pretoze sposobov vypletu je viacero a je to naviazane aj na centrovanie, centrovaciu stolicu atd. Ak nieco okolo vypletu, tak potom vymena spice a vycentrovanie kolesa po vymene.
05.10.2009 - 10:01:24
00
ja by som uvital nejake info ohladom geometrie ramu, ako si co/to pomerat, na co su tie uhly a dlzky dobre ci zle, vypichnut nejaky standart pre tu ktoru mtb disciplinu ... len tolko, diky 8)
05.10.2009 - 10:40:22
00
Servis kotúčov - odvzdušnenie sa nedá zovšeobecniť. Často bývajú drobné ale podstatné rozdiely takže túto tému by bolo treba rozviesť možno na viac podtém kvôli značkám. Samozrejme toto platí trebárs aj o kľukách, stredoch čiže otázka zneje či bude mať niekto chuť postupne spracovať témy dokonale alebo sa zameriame iba na niečo.
Ak sa niekto cíti na rozobratie témy Vhodná geometria-voľba rámu pre cestu, MTB poprípade adrenalín disciplíny nech sa páči. Len neviem či pre bežného užívateľa hlbšia analýza by skôr nespôsobila chaos.
Asi by boli zaujímavé aj témy. "Niečo mi vŕzga" hehe
05.10.2009 - 11:13:03
00
Turbi: s poslednou vetou mas uplnu pravdu - zaciatocnik casto ani nevie diagnostikovat problem, nieto ho odstranit. Takze by tam mohla byt tema (alebo niekolko) v style, ako si napisal: nieco mi vrzga, nieco mi puka, nieco mi sucha, idem nejako pomaly ;)

Mazanie komponentov: zovseobecnil by som to na nieco ako Bezna udrzba bicykla po vyjazde
05.10.2009 - 11:31:04
00
Turbi: s poslednou vetou mas uplnu pravdu - zaciatocnik casto ani nevie diagnostikovat problem, nieto ho odstranit. Takze by tam mohla byt tema (alebo niekolko) v style, ako si napisal: nieco mi vrzga, nieco mi puka, nieco mi sucha, idem nejako pomaly ;)

Mazanie komponentov: zovseobecnil by som to na nieco ako Bezna udrzba bicykla po vyjazde

"idem nejako pomaly" by mal spracovať Habsburg :rofl:
05.10.2009 - 11:40:33
00
Ono vzhľadom na isté vysoko konkurenčné weby a ich spracovanie tém servis bicykla by bolo asi vhodné ísť cestou niečo mi píska, vŕzga, polámalo sa a samozrejme idem pomaly. hehe Ale na to treba prizvať okrem servisáka aj dietológa a kúpiť poriadnu pumpu. hehe
K tomuto servisnému okienku bude treba aj fotodokumentáciu. Napadlo ma, že by mohlo byť veľmi nápomocné isté veci spraviť aj vo forme aspoň hluchého videa. Jedno také som skúšal natočiť pri výmene a kontrole duše a myslím, že to je stokrát lepšie ako sa snažiť pripraviť dokonalý text a opis.
Je tu veľa skrytých zamestnancov cykloobchodov a servisákov tak by bolo načase z nich niečo hodnotné pre túto spoločnosť vytiahnuť. hehe To bola výzva.
Ak sa príliš nehanbíte zamejlujte Červovi alebo mne. hehe
05.10.2009 - 11:59:02
00
Mohol by som niečo napísať o vŕzganí a pukaní. Len si myslím, že by to gumkáčom bolo prd platné...
Bolo by to o vŕzganí kolien a pukaní v členkoch.
05.10.2009 - 21:10:10
00
ja si myslim, ze servisne veci by sa riesit nemuseli vobec...ten kto si nevie dat dokopy bicykel tak mu uz ani toto nepomoze..skor by som videl vyznam v zakladnych temach...cesta/MTB...ramy, komponenty, velkosti,moznosti...
kedze vacsina zaciatocnikov riesi ci sram,campu alebo shimano alebo aku velkost ramu, pripadne ci hlinik alebo karbon a ci mu stacia Vcka alebo hydra...
clovek, ktory nevie ci mu sucha brzda alebo presmyk to aj tak radsej da do servisu kde bajk kupil a ma svaty pokoj a ak tak neucini, tak aj tak najlepsia rada prenho znie aby tak ucinil :)
si myslim ja teda :geek:
len tolko :)
05.10.2009 - 22:56:41
00
neviem...taketo navody su fajn vec...ale mne od zaciatku az dodnes ovela viac pomohla diskusia na fore ako napriklad citanie a kukanie na tipy a rady napr. na jednom ceskom nemenovanom serveri :lol: kazdopadne rozumiem tejto iniciateve a mohla by nieco priniest ludom a tym padom ich "prilakat" na stranku...kazdopadne ten zoznam mi pride chaoticky (viem je to len brainstorming)...urcite to treba pekne rozdelit ked sa do toho pojde...udrzba, oprava, technika, oblecenie, ine alebo podobne...ale inak za napad :clap:
06.10.2009 - 10:59:26
00
Aj ked to tu bolo uz x-krat na viacerych strankach napad je stale super. Urcite to prilaka viacej ludi na stranku. Lebo ked niekto nieco potrebuje nie vzdy je to forista a nemusi vediet jak to tu chodi - na hlavnej stranke by to bolo ok. A keby to bolo nejako kolektivne robene urcite by sa vypichhli mnohe veci ktore mozu robit problem atd... Z mojho pohladu je praveze podla mna dobre tam dat veci ako napr. odvzdusnenie brzdy - teda veci viacej "technickeho" razu ktore v podstate neni nijako zlozite robit ale napriek tomu si to vela aj technicky zdatnejsich ludi nerobi samo (a pritom sa neni coho bat). - co sa tyka znaciek zas tolko ich neni ay sa nedalo demonstrovat na jednom modeli od kazdej - urcite to niekto ma a rad poskytne navod aj s fotkami atd. (myslel som napr. aj na seba). Co sa tyka vymeny duse a lepenia defektu tak hadam na tom neni co vysvetlovat... :)
06.10.2009 - 23:41:04
00
Myslim, ze dobry napad, ale do prilis zlozitych navodov by som sa nepustal. Bez instruktazneho videa mnohe veci bezny uzivatel nezvladne z viacerych dovodov: chybajuce priestory, pomocky, naradie, zrucnost, ... Ak clanky budu pisane servisakom, o naradie nudza nebude, ale ako si s tym poradi biker byvajuci v panelaku s pivnicnym priestorom 2 m stvorcove? Asi skonci zase len v servise.
Kazdopadne ku kazdemu clanku odpurucam v uvode uviest potrebne naradie a pomocky, nahradne suciastky, oleje, maziva, priblizny cas opravy, pripadne orientacny rozpocet.
07.10.2009 - 08:41:44
00
Pripajam sa k nazoru, ze je to zaujimava myslienka, ktora zvysi aj navstevnost tejto stranky. Myslim si, ze tato tema je velmi siroka a striktne by som ju rozdelil na nejake casti napr. cisto technicke veci, ako je servis jednotlivych casti a komponentov a pod. Mimochodom s technickym vyvojom bude sa tato cast len rozsirovat a budu prichadzat nove dopyty bikerov, "ze ako na to". Takze postupne sa to rozsiri na vsetky znacky a typy komponentov, napr. uz menovane brzdy a pod.
Do inej kapitoly by som dal otazky obecnejsie (volba bike, nastavenia, doplnit to o prakticke skusenosti inych, rady o obleceni a pod.)
Mozno bude zaujimave urobit kapitolu Tipy a triky, ktora bude jednoznacne vychadzat zo skusenosti bikerov.
Urcite by som doporucoval sa inspirovat nemenovanymi ceskymi servrami (sam som tam ziskal kopec zaujimavych info) a ich skusenosti a strukturu tejto temy posunul trochu dalej.
07.10.2009 - 15:10:28
00
keyboard_arrow_up