Je to podla mna z toho dovodu ze vacsina ludi ani nevie poskytnut prvu pomoc. Preto sa ani nesnazia. A to aj vodici. Napr ja tiez neviem ci by som vedel. Ale aspon by som to skusil. Lepsie ako sa pozerat na kraji cesty alebo prejst okolo bez povsimnutia.
A inak ako praxou sa to clovek nenauci.
Je to podla mna z toho dovodu ze vacsina ludi ani nevie poskytnut prvu pomoc. Preto sa ani nesnazia. A to aj vodici. Napr ja tiez neviem ci by som vedel. Ale aspon by som to skusil. Lepsie ako sa pozerat na kraji cesty alebo prejst okolo bez povsimnutia.
ved to, aspon skusit. a dnes ti aj cez telefon vedia poradit, ked uz nic ine. v lete, ked boli horucavy, na zemi lezal chlapik. poznal som ho z videnia, chodi k nam na obedy (taky podivin, teraz uz viem preco). tiez sa akurat pri nom zastavil dalsi okoloiduci. aj ked som v tej chvili nevedel, co robit, tak som aspon skontroloval pulz a dychanie. "nastastie" to bol len epilepticky zachvat, a na 155 ho uz poznali.
Treba sa zachovat tak ako Lipsic. Ked nevies co hned telefon a 112 alebo 155.
chodim v praci pravidelne kazde 2 roky na preskolenie vodicov referentskych vozidiel. proste zakonna povinnost, aby som mohol po fabrike jazdit sluzobnym autom a svoje pouzivat na pracovne cesty. kazde skolenie nam povedia iny postup pri dychani z ust do ust a pri masazi srdca. a teraz si vyber. uz ani tych 5t neplati. ale tak najdolezitejsie je vzdy zachovat chladnu hlavu a nereagovat zbrklo. a ked je podozrenie na zranenie chrbtice, tak tam je to naozaj tazke.
to neni súbežné auto.. to auto čo prefrčí za Lipšicom šlo za ním, spolu predbiehali nejaké auto s vozíkom ktoré odbočuje do prava.. je to vidno na videu..našťastie po zrážke sa hodilo do pravého pruhu a nedali pánovi ranu istoty.. toto ale nebola 50tka teda, ani okolo 50..
inak tiež ma udivujú tí ľudia okolo, minimálne pribehnúť a pomôcť s telefónovaním a regulovaním premávky aby ich tam na zemi nezotrel nikto ďalší..
Tak toto teda vôbec nie je pravda. B
Voláš s dispečerom 112, ktorý potom rieši zložky.
Ak vieš co potrebuješ vždy je lepšie volať konkrétne číslo, každý záchranár ti toto povie.
voláš s človekom na 112 ktorý od teba zbiera informácie a zároveň organizuje všetky potrebné zložky.. ak napr potrebuješ inštrukcie k prvej pomoci si prepojený na toho istého človeka ako keby si volal priamo 155
CraObs žiaľ nezdieľam TVOJ názor
a aj moja skúsenosť bola úplne odlišná
(keď som sa predstavil, povedal kde som, čo sa stalo, čo potrebujem (pacient nereagoval po ťažkom úraze hlavy, podľa jeho stavu som požiadal o príchod rýchlej z lekárom, keďže sa jednalo a bezvedomie a polytraumu)
povedal som aj svoje tel. číslo ..... ako "mierne" skúsený, poučený a školený v tejto oblasti)
a človiečik mi na to povedal
"NA ČO MI TO HOVORÍTE" prepnem Vás na záchranku
a telefón chvíľku zvonil ...kým som sa dovolal ... (bolo to pred 6 rokmi)
... a poslal samozrejme sanitku bez lekára a tá si po príchode vyžiadala druhú s lekárom
keď som to povedal - sťažoval sa, (posádke s lekárom) bolo mi povedané: nabudúce volajte priamo 155
inak staral som sa o kamerovy system v minulej robote. to video je vonku pred vynesenym nejakeho trestu. nemalo by sa to uverejnit az po vysetrovani?.. zvlastne
Obcas ide o cas, obcas (pri autonehode) nevies co sa deje a v tom strese nemusis vidiet vsetky suvislosti napriklad unik benzinu, vyprostovacky a podobne.
Moja skusenost so 112 je tiez zla. Potreboval som pomoct bajkerovi v zlom signale. Bral som to tak, ze 112 prepoji "s vyssou prioritou" aj pri slabom signali. Kym sa vykecal automat, ze volam na tiesnovu linku, signal vypadol uplne. Toto sa zopakovalo niekolko krat tak som radsej nechal chudaka bajkera v bezvedomi (dychal, mal tep) a siel som do najblizsej dediny po pomoc.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Šokujúce video z nehody Daniela LipšicaOtvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
osobne si myslím, že to prvé (skoro súbežne idúce) auto a jeho vodič ani nestihol poriadne zaregistrovať čo sa deje
ved to, aspon skusit. a dnes ti aj cez telefon vedia poradit, ked uz nic ine. v lete, ked boli horucavy, na zemi lezal chlapik. poznal som ho z videnia, chodi k nam na obedy (taky podivin, teraz uz viem preco). tiez sa akurat pri nom zastavil dalsi okoloiduci. aj ked som v tej chvili nevedel, co robit, tak som aspon skontroloval pulz a dychanie. "nastastie" to bol len epilepticky zachvat, a na 155 ho uz poznali.
ano, ale nas tak ucili, ze samotny zivot ma vacsiu prioritu, ako nasledky. ale je to diskutabilne.
ale okoloiduci chodci, ktori to priamo videli...
Treba sa zachovat tak ako Lipsic. Ked nevies co hned telefon a 112 alebo 155.
inak tiež ma udivujú tí ľudia okolo, minimálne pribehnúť a pomôcť s telefónovaním a regulovaním premávky aby ich tam na zemi nezotrel nikto ďalší..
po osobnej skúsenosti 112 už nebudem volať NIKDY, zažil som hrubý amaterizmus stačilo
volať treba priamo zložku od ktorej potrebuješ - chceš pomoc
Voláš s dispečerom 112, ktorý potom rieši zložky.
Ak vieš co potrebuješ vždy je lepšie volať konkrétne číslo, každý záchranár ti toto povie.
"Dobiáš vysvetľuje, že ak sa napríklad stane hromadná dopravná nehoda, pri ktorej je potrebná súčinnosť viacerých záchranných zložiek, tak treba vytočiť číslo 112. Ak ide o čisto zdravotný problém, treba vytočiť číslo 155."
žiaľ nezdieľam TVOJ názor
a aj moja skúsenosť bola úplne odlišná
(keď som sa predstavil, povedal kde som, čo sa stalo, čo potrebujem (pacient nereagoval po ťažkom úraze hlavy, podľa jeho stavu som požiadal o príchod rýchlej z lekárom, keďže sa jednalo a bezvedomie a polytraumu)
povedal som aj svoje tel. číslo ..... ako "mierne" skúsený, poučený a školený v tejto oblasti)
a človiečik mi na to povedal
"NA ČO MI TO HOVORÍTE" prepnem Vás na záchranku
a telefón chvíľku zvonil ...kým som sa dovolal ... (bolo to pred 6 rokmi)
... a poslal samozrejme sanitku bez lekára a tá si po príchode vyžiadala druhú s lekárom
keď som to povedal - sťažoval sa, (posádke s lekárom) bolo mi povedané: nabudúce volajte priamo 155
Moja skusenost so 112 je tiez zla. Potreboval som pomoct bajkerovi v zlom signale. Bral som to tak, ze 112 prepoji "s vyssou prioritou" aj pri slabom signali. Kym sa vykecal automat, ze volam na tiesnovu linku, signal vypadol uplne. Toto sa zopakovalo niekolko krat tak som radsej nechal chudaka bajkera v bezvedomi (dychal, mal tep) a siel som do najblizsej dediny po pomoc.