Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
predpokladám, že si im tiež dopredu nič nepovedal a sami sa ozvali, že im to chutí inak - je tak?
https://www.pressicko.sk/handpresso/handpresso-wild-hybrid/
How To make good espresso with crema using Handpresso Wild HybridOtvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Napis aku kavu si pouzil, kolko (hmotnost), aky je objem/vaha vysledneho produktu, na akom stroji si to mlel a na akom pretlacil.
Mozno potom budeme vediet poradit
tak asi bude problem v surovine. jednak v cerstvosti by mohol byt a aj v tom, ze cena za standardnu kavu je 25-30€/kg (6-7€ za 1/4kg).
96°C je prilis vela na kavu, ako uvadzas, urcite zniz teplotu na 92 - 93°C. Nemyslim, ze sa da kava extrakciou "spalit". Kava sa prazi pri ovela vyssej teplote, ako je teplota extrakcia, takze spalena (ci prepalena) je uz z praziarne a extrakciou pri vysokej teplote sa to z nej len vyluhuje.
Mozno paradoxne, ale chutovo najlepsie ristretta, ake sa mi podarili spravit, boli vzdy kvapkane - ale to bolo z neprepalenej kavy