moc -i ž.
1. prirodzená sila, pôsobenie: m. prírody, liečivá m. rastlín;
vyššia m. nepredvídané okolnosti; božský zásah
2. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť: (nie) je to v mojej, ľudskej m-i
3. schopnosť niekoho ovládať, vplyv, účinok: mať, stratiť m. nad niekým
4. spravovanie štátu al. nejakého spoloč. celku, vláda: politická m., ujať sa m-i, uchopiť m.
5. právomoc, právo: úradná, rodičovská m.;
práv. plná m. splnomocnenie
6. voj. sila: ozbrojená, branná m.
● mať niekoho v m-i ovládať ho;
niet tej m-i, ktorá by ho prinútila nik ho neprinúti;
to je v Božej m-i je to neisté;
zlá m. nepriaznivé nadprirodzené bytosti
a kto má vysoký členok? ten na bežnú obuv nema nejake vplyvy, ale skús mať vysoký "priehlavok" a obuj si bežnú lyžiarku, alebo aj takéto tretry....a kdekoľvek v obuve sa používa nart a nie priehlavok. Ďakujem za jazykové okienko
Členok som tam pridal ja, často totiž vo fóre vídam kotníky. Keď som už bol pri tých nohách.
A to, že sa to niekde používa, neznamená že je to správne-je to čisto české slovo.
Priznávate, že ste pravopisnou rasistkou. Mám sa báť poslať vám prepis tohto rozhovoru?
Vaša manželka je predsa jazyková redaktorka. Určite jej to dajte vopred skontrolovať, lebo naozaj som pravopisná teroristka. Vyplýva to z mojej veľkej úcty k statusu jazyka.
Je mimoriadne dôležitý a ten, kto ho neovláda, mi pripomína človeka, ktorý si riadne neutiera zadoček. Potom však už rukou pracovať nesmie, nie? Pravopis je predsa absolútny základ človeka, jeho hygiena.
Tam nekončíte, lebo zastávate ešte ostrejší názor – v preambule ústavy by malo byť uvedené, že kto neovláda pravopis, nesmie kandidovať na žiadnu významnú funkciu.
Áno, myslím si, že by to tak malo byť. Nech všetci tí čudáci s mávajúcimi zástavami a kričiaci „Slovenskóóó“ najskôr urobia jazykové testy.
Momentalne som na chalupe a "uzivam" si tatransky vzduch. Nizky tlak a bezvetrie. Ten dym od suseda doslova tecie dole po streche. Sa mi zda ze uhlim kuria. Tento rok sme menili 12r krb ktory dosluhoval za finsku pec. Ta pec ma uzastne spalovanie myslim 98% a spotrebuje 12kg dreva za den. Z komina sa v podstate ani nedymi. Sused sa nas minule pytal ze kedy budeme kurit ze on uz kuri vramim mu vsimol som si
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
“Moje ilúzie popravde moc vysoké neboli, nakoľko poslednú práčku zakúpenú v obchodnom reťazci som moc v obľube nemal...”
moc -i ž.
1. prirodzená sila, pôsobenie: m. prírody, liečivá m. rastlín;
vyššia m. nepredvídané okolnosti; božský zásah
2. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť: (nie) je to v mojej, ľudskej m-i
3. schopnosť niekoho ovládať, vplyv, účinok: mať, stratiť m. nad niekým
4. spravovanie štátu al. nejakého spoloč. celku, vláda: politická m., ujať sa m-i, uchopiť m.
5. právomoc, právo: úradná, rodičovská m.;
práv. plná m. splnomocnenie
6. voj. sila: ozbrojená, branná m.
● mať niekoho v m-i ovládať ho;
niet tej m-i, ktorá by ho prinútila nik ho neprinúti;
to je v Božej m-i je to neisté;
zlá m. nepriaznivé nadprirodzené bytosti
nárt=priehlavok
kotník=členok
A to, že sa to niekde používa, neznamená že je to správne-je to čisto české slovo.
Áno a skloňuje sa podľa vzoru hovník.
Ukaz ho aj shmirgelovi, nech vidi akeho dochodku sa mi tazko dozijeme.
Alebo...
https://dennikn.sk/492950/kapitanova-pochopila-sa-slovaci-bryndzou-ustach-aj-gatiach-hrali-velkych-panov/
Vaša manželka je predsa jazyková redaktorka. Určite jej to dajte vopred skontrolovať, lebo naozaj som pravopisná teroristka. Vyplýva to z mojej veľkej úcty k statusu jazyka.
Je mimoriadne dôležitý a ten, kto ho neovláda, mi pripomína človeka, ktorý si riadne neutiera zadoček. Potom však už rukou pracovať nesmie, nie? Pravopis je predsa absolútny základ človeka, jeho hygiena.
Tam nekončíte, lebo zastávate ešte ostrejší názor – v preambule ústavy by malo byť uvedené, že kto neovláda pravopis, nesmie kandidovať na žiadnu významnú funkciu.
Áno, myslím si, že by to tak malo byť. Nech všetci tí čudáci s mávajúcimi zástavami a kričiaci „Slovenskóóó“ najskôr urobia jazykové testy.
kotník=členok
...a teraz co?
Vždy lepšie, ako keby tam bolo "nieišla"
A teraz nič...niečo si nepochopil?