Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
mal by si hotové skôr
Dik za ponuku, rad ju vyuzijem. Zavolam.
U svetlých chod až na 1,0 ... E37J na SD nedoporucujem . Slabý motor , retencia , atď . S násypkou na 50 gramov plne naplnenou to ešte ako tak išlo , no 100 gramov v násypke ti melie mlyn konzistentnejšie . S Mzungu tohtoročnou nemám žiaden problem , VST 20 Competition gramov , 21,5 gramov mletej kavy , tool distribútor od Londinium , tool redistributor od Pullman a Big Step od menovanej firmy ... ak toto nemáš kvalitnú Mzungu nevytlačíš
No neviem, mám zato, že kým motor zvláda roztočiť a udržať otáčky, je jedno, koľko prebytku výkonu ma naviac, tam sa rozdiel medzi 300W a 500W nijak neprejavi (pri stejnych kamenoch). 300W motor si musí ľahko poradiť s bežnými stredne agresívnymi kameňami (20 sekcií, štýl Mazzer Super Jolly). Problém nastáva jedine vtedy, ak sa vymenia kamene za agresívne (s čím výrobca nepočítal) a rozbehový moment nestačí. Mám s tým isté skúsenosti.
Napriklad na Kafateku Monolith Conical namerali najvacsi prikon 180W pocas mletia (inak 105 - 150W). Dolezitejsi, ako maximalny vykon motora, je v danom pripade zaberovy tocivy moment.
sypac Dobry postreh, toto som tvrdil uz davno na margo OCD
https://www.instagram.com/p/Bp__WQPhN3k/
https://www.instagram.com/p/Bp__WQPhN3k/
Hahaha, dakujem za zdokumentovanie, video ukazuje, ze vznikli 3 prudy vo vrchole rovnostranneho trojuholnika, ktore sa potom zliali, aj preto, ze extrakcia bola prirychla a kava asi tmavo prazena, inak by sa tiete prudy udrzali ovela dlhsie. To je presne to, co som popisoval, ze sa deje. Pri dobrej extrakcii to tak nevyzera.
Skus postnut foto, ako vyzera namleta kava v pake, ked len polozis a zdvihnes OCD, bez zakrutenia, nie po zakruteni (ako moj obr. obr. c 2). Myslim, ze z neho bude jasne, ako sa kava lokalne nerovnomerne stlaci polozenim OCD. Roman to robi inak, on najprv kavu dobre rozmiesa melickou (co som na propagacnych videach OCD vobec nevidel), potom OCD-kuje, ale to uz nema velky zmysel, kedze je zarovnana od metlickovania resp. da sa metlickou zarovnat.
Len znova zopakujem, ze dobry vysledok (vizualne a hlavne chutovo!) som dosiahol, ked som kavu naprv rozmiesal, a tak dorovnal OCDckom, co je vsak uz zbytocny krok.
Nebude to nasou nesikovnostou, ako pise Roman, ale nepochopenim, co bolo napisane skor.
Z uvedeho som nepochopil (chybaju v texte ciarky?), ci si mlel s plnou nasypkou a tlakom kavy (OD), alebo jednotlivu davku do prazdneho mlynca. Ak to prve, ako si zmenil mletie oproti jednotlivej davke?
OK. Niekomu sa OCD osvedcilo a pouziva ho, inemu nie. Casto existuje viac sposobov, ako prist k cielu. Ja som citil chutovy rozdiel pri pouziti OCD (bez premiesania, len sklepnutie) voci non-OCD, ale s dokladnym premiesanim, v neprospech OCD.