nestreknem sa
som tiez ockovany, ale boreliozu to neriesi, asi by som sa mal zacat niecim strekavat
kedysi sa hovorilo, ze je dobre uzivat b-komplex, par dni pred vyjazdom, b vitaminy ich vraj odpudzuju alebo mozno pivo, ci to plati, neviem
a zarucenych receptov je vela, napriklad aj tu: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1436
a zaujimave citanie je aj toto: http://referaty.atlas.sk/prirodne-vedy/ ... t-obycajny
Kliešte sa väčšinou držia vo vysokej tráve. Keď jazdíme je malá pravdepodobnosť, že sa kliešte na nás chytia. Repelent však používam na komáre, muchy a hovädá.
očkovanie a vytočiť ho
boreliozu riešia antibiotika, ako raz v tv ci rozhlase spominali ze ako pri pohlavnych chorobach
nenatieram sa, raz som sa natrel a ked som sa potil ako kón, bol som cely zalepeny, a to mi vadilo viac ako komare, ovady klieste a ina haved.
Žiadne vytáčanie !!!!!
Kliešť nemá závit. Treba ho pomalým, súvislým ťahom vyťiahnuť. Možno použiť kývanie zo strany na stranu. Zacvičil som sa na psovi a aj ľuďom vyberám bez problémov, funguje to.
K tej borelióze len toľko, že ju síce riešia antibiotiká, ale treba k tomu prirátať dlhodobý pobyt v nemocnici / pozorovanie / a aj následné sledovanie lekárom. Poznám dvojročný prípad, človek dodnes chodí po lekároch.
Nevytacat Tam je riziko, ze hlavicka zostane zahryznuta a odtocite len telicko a to potom nie je az taka sranda ihlou vyberat iba hlavicku...
Kliesta treba chytit kvalitnou pinzetou uplne pri kozi tesne za hlavickou (nestlacit brusko) a opatrne tahom a kyvanim do stran vytiahnut. Potom je dolezite ranku kvalitne vydezinfikovat.
P.S. Stlacenie bruska je to najhorsie - vtedy vlastne vytlacite vsetko z vnutornosti tej malej svine do svojho krvneho obehu a riziko nakazy vyrazne stupa.
Proti kliestom ockovany som, ale pocas jazdy mi nevadia, ved vobec neotravuju. Horsie je to s komarmi, ovadmi a im podobnym otravam.
Podla poslednych info je najbezpecnejsie zbavit sa kliesta chytenim medzi prsty alebo nieco makke a priamo, bez otacania vytiahnut. Pinzeta sa neodporuca, lebo stlacenim kliesta vytlacite cast jeho obsahu do rany. Fuj! To iste sa stane, ked zakusnuteho kliesta namazete nejakou mastou. On nemoze dychat, dusi sa a ... zase fuj.
Klieste sa v prirode drzia pri zemi v trave priblizne do vysky 30 cm. Jazdou na bicykli ich nachytame len vynimocne.
Jazdou na bicykli ich chytíme len výnimočne, ale každý si občas odskočí a popri uľavovacích činnostiach kliešte šup, šup, po spotených nohách, niekam do tepla...
POZOR! Sú dva druhy klieštov, trávový ten ma trochu iné sfarbenie a stromový. V BB máme jednu lokalitu Urpín kde sa nachádzajú oba druhy kliešťov. Trávové milujú vysokú trávu, Stromové väčšinou Agáty a Liesky. V ihličnatých lesoch moc niesu a miešaných je isté riziko.
Mám istú dilemu ísť sa zaočkovať neísť? Ale asi tých cca 300 400Sk sa asi oplatí za vakcínu investovať. Tú vakcínu treba ísť kúpiť priamo do lekárne, či treba recept od obvodnej, alebo mávajú to doktorky priamo už v ordinácii tú vakcínu?
Čo sa týka vyťahovania kliešťa jednoznačne pinzeta. A potom to miesto treba nejaké 1-3 týždne občas skontrolovať. Ak by sa tam robil červený fľiačik je zle. Hneď k doktorom. Tie svine už prišli aj k nám do ihličnanov. Pred 2 rokmi som schytal kliešťa niekde na Smrečinách cca 1400mnm.
A keď rozoberáme háveď, čo robíte keď je v lese tak fajne letne a okolo vás je nejakých 300 múch, sedia na rukách lietajú do oka atď. ? Ja sa spočiatku skúšam ovládať a nechám ich tak. Potom začnem točiť nejakým náhradným trikom. Ale neviem im odpustiť, že raz pri výjazde som s nimi prehral. Normálne ich bolo toľko, že som otočil bajk a valil dole.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
som tiez ockovany, ale boreliozu to neriesi, asi by som sa mal zacat niecim strekavat
kedysi sa hovorilo, ze je dobre uzivat b-komplex, par dni pred vyjazdom, b vitaminy ich vraj odpudzuju alebo mozno pivo, ci to plati, neviem
a zarucenych receptov je vela, napriklad aj tu:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1436
a zaujimave citanie je aj toto:
http://referaty.atlas.sk/prirodne-vedy/ ... t-obycajny
tiez som
boreliozu riešia antibiotika, ako raz v tv ci rozhlase spominali ze ako pri pohlavnych chorobach
nenatieram sa, raz som sa natrel a ked som sa potil ako kón, bol som cely zalepeny, a to mi vadilo viac ako komare, ovady klieste a ina haved.
Kliešť nemá závit. Treba ho pomalým, súvislým ťahom vyťiahnuť. Možno použiť kývanie zo strany na stranu. Zacvičil som sa na psovi a aj ľuďom vyberám bez problémov, funguje to.
K tej borelióze len toľko, že ju síce riešia antibiotiká, ale treba k tomu prirátať dlhodobý pobyt v nemocnici / pozorovanie / a aj následné sledovanie lekárom. Poznám dvojročný prípad, človek dodnes chodí po lekároch.
Našiel som nejaké linky:
http://www.naturist.sk/rada-kliest.html
http://www.wargames.sk/modules.php?name ... int&sid=27
Nevytacat
Kliesta treba chytit kvalitnou pinzetou uplne pri kozi tesne za hlavickou (nestlacit brusko) a opatrne tahom a kyvanim do stran vytiahnut. Potom je dolezite ranku kvalitne vydezinfikovat.
P.S. Stlacenie bruska je to najhorsie - vtedy vlastne vytlacite vsetko z vnutornosti tej malej svine do svojho krvneho obehu a riziko nakazy vyrazne stupa.
Podla poslednych info je najbezpecnejsie zbavit sa kliesta chytenim medzi prsty alebo nieco makke a priamo, bez otacania vytiahnut. Pinzeta sa neodporuca, lebo stlacenim kliesta vytlacite cast jeho obsahu do rany. Fuj! To iste sa stane, ked zakusnuteho kliesta namazete nejakou mastou. On nemoze dychat, dusi sa a ... zase fuj.
Klieste sa v prirode drzia pri zemi v trave priblizne do vysky 30 cm. Jazdou na bicykli ich nachytame len vynimocne.
Je nacase najst riesenie, ako to spravit za jazdy
Mám istú dilemu ísť sa zaočkovať neísť? Ale asi tých cca 300 400Sk sa asi oplatí za vakcínu investovať. Tú vakcínu treba ísť kúpiť priamo do lekárne, či treba recept od obvodnej, alebo mávajú to doktorky priamo už v ordinácii tú vakcínu?
A keď rozoberáme háveď, čo robíte keď je v lese tak fajne letne a okolo vás je nejakých 300 múch, sedia na rukách lietajú do oka atď. ? Ja sa spočiatku skúšam ovládať a nechám ich tak. Potom začnem točiť nejakým náhradným trikom. Ale neviem im odpustiť, že raz pri výjazde som s nimi prehral.
A tie stromové potom padajú z konárov na ľudí jak parašutisti.
taky tak...
http://www.otom.com/
stoji to asi 35sk, 2tie haciky.... na tej stranke mate o tom dost vela info, aj obrazky, a videa