viete mi prosím poradiť aké nové diely by sa nato dali kúpiť? Je to starý favorit. Jediné čo viem je, že na plášťoch je 32-530 127x1 1/4, na ráfe kolesa 18x622, kolieska na prednom prehadzovači su 2 a na zadnom 4. chcel by som nechať pôvodnú len kostru ktorá prejde novým náterom. Neviem žiaľ nikde inde nájsť nejaké rozmery podľa ktorých by som kúpil nové a modernejšie diely. Ďakujem za všetky rady čo pomôžu.
No, je narocne ist hlavou proti tomu jedinemu spravnemu najlogickejsiemu mainstreamovemu zmyslaniu este aj tu na fore Tiez jazdim na starom favorite, ktory je moja srdcovka, ale na zakladne treningove jazdenie (zase vec nazoru a osobneho postoja...) predsa len pila 52x42, vzadu 7 kolo 13-23 a radenie na rame nie je uplne pohodlne a idealne na kadencne krutenie v strmsich stupaniach. Pre mna ako pre studenta vysla lacnejsie postupna prerabka (pieskovanie, lakovanie, radenie na dualy, zapletenie novych zakladnych kolies atd.) ako kupovat hlinikovu jazdenku, ktora by takisto zhltla dodatocne financie na "customizaciu". Navyse, favoritacky ram je velmi vdacny a idealny na aplikaciu teoretickych servisnych znalosti v praxi, cize, rovnako ako v pripade warloo93, ma bavi sam si servisovat bike a zdokonalovat sa aj v tejto oblasti.
Inak ten RJ kanal na you2be (+ Sheldon Brown stranka) je perfektny zdroj info na taketo opravy/upravy starych kovovych ramov/celych bicyklov. Ako skor do hlinika by som nikdy nevrtal, favority toho znesu vela, pokial poznate historiu toho konkretneho ramu a nezobrali ste ho z kopy srotu na smetisku alebo od uplne cudzieho cloveka. Vdaka nedomyslenemu planovaniu a nizkej produkcii sa kedysi vyrabalo (strojarstvo, stavebnictvo) aspon ako tak kvalitne, kedze to aj muselo vydrzat nejaky cas, a nie ze si kedykolek skocim do obchodu ako teraz..
Ja som vrtal pred dvoma rokmi do zvislej ramovej trubky diery+nity na druhy kosik presne podla toho videa od RJ cola typka, len si daj warloo93 bacha pri tom roztiahnuti nitu dotahovanim matice, aby si to nepretiahol a nespucil samotny zavit, to mozes potom cely nit rovno vyvrtat, ak predtym za poburenia okolia dokazes vysrubovat skrutku z krutiaceho sa nitu... lepsie je prestat s dotahovanim v momente, ked pocitis zmenu odporu a potom pripadne trochu dotiahnut, ak by nit nedrzal.
tie blbosti tam ani nedávaj, prevŕtaj ale nedávaj tam zbytočne veľké závity, stačia M4, môžeš mi veriť a ak si šikovný môžeš to z vnútra poistiť matkami
Snáď môžem spýtať aj tu, aj keď sa to netýka Favorita. Predsa len tu je dosť domácich majstrov. Mám tieto riadiace páčky https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/radenie/cestne/shimano-claris-sl-r2000-radiace-packy-2x8.html. Vyskytol sa mi problém s prešmýkačom. Nedokážem preradiť z malého prevodníka na väčší, ako keby radenie nemalo rozsah. Samotný prešmýkač pritom keď rukou zatlačím, tak vybehne až mimo prevodníkov. Kľuky sú Shimano Tourney, prešmýkač Shimano Exage 300EX. Nastavil som si spodný doraz, potom som dokonca kombinačkami do toho natiahol samotné lanko a uchytil, aby bolo čo najviac napnuté. Všetky štelovacie skrutky som dal úplne dole. Aj napriek posunu skurtiek do najvyššej polohy nedokážem prehodiť reťaz na väčší prevodník (resp. dokážem, ale šúcha sa mi o reťaz). Štelovacia skrutka na horný doraz je skoro úplne vykrutená von. Proste by som potreboval ako ešte tak o 1cm dlhší chod tej páky. Nejaký nápad čo stým? Či mám vymeniť súčasný prešmýkač a dať tam prešmýkač Claris? Ďakujem za odpoveď.
Lanka, bowdeny si daval nove?
Ako mas riesene dorazy bowdenov na rame?
Ono sa to nezda, ale uz aj pociatocne pnutie lanka na malej pile musi byt dost velke, aby to dobre radilo na velku, skus to lanko kombinackami iba viac natiahnut.
Je to všetko fungl nové, nepoužité. Lanko som naťahoval pomocou kombinačiek, uchytával to ďalší človek. Na vysoké C to nie je, ale lanko je riadne napnuté. Kúpim nový prešmýkač. Snáď to tomu pomôže. V posune prešmýkača mi chýbajú také 2mm aby som tam mal bezpečný priestor.
Zas potrebujem poradit. Mám dualy 2x7, kedže je to čína neviem akú prehadzovačku mám ktomu kúpit. Odmeral som a jeden "click" tahá ~3mm. Môžem použit napríklad 8 rychlostnú prehadzovačku claris?
Druhá otázka. Orech mám na shimano 8-9-10 kazetu. Ked tam dám 7-čku, budem potrebovat podložku. Nemôžem tam rovno dat 8-čku kazetu a prehadzovač nastavím tak aby vynechal najmenší pastorek? Alebo 8 a 7 rýchlostné kazety majú iné medzery?
Dakujem.
claris prehadzovač by mal fungovať bez problémov, ak je radenie shimano kompaktibilné,
rozostup radenia 7-8 je rovnaký, takže áno, kľudne tam daj 8kolo a vynechaj jeden pastorok.
Asi už troška neskoro pre warloo93, ale prečo si si nekúpil rovno celý set Claris napríklad? Dual + prešmyk + prehadzovačka sa dá zohnať tak za 100-120€ fungl nový. Áno, je to pálka trocha, ale budeš to mať jednotné aspoň. Pri prípadnom odpredaji ďalej aj bude lepšie vyzerať ten bike.
Alebo 8 a 7 rýchlostné kazety majú iné medzery?
Dakujem.
Ano, maju ine medzery. 8 ma 4.8mm a 7 ma 5.0mm. Rozdiel je to maly, fungovat to nejako bude ale nie optimalne.
Prehadzovacka bude pasovat akakolvek Shimano - 6,7,8,9 a 10 (cestne) maju rovnaky pull ratio 1.7:1 (vynimka je stara duraace ale tu asi nebudes zhanat).
to sú výpočty doprdele, to by sa mi nechcelo s tým laborovať.
Analogové sytiče na je vymalované.
Na tie staré biky z 80-tych rokov sa aj tak dizajnovo nehodí mať dualy či už to má byť commuter na každý den alebo nie.
Na microshift nemôžem povedať krivé slovo. Mal som ho na FELT F95 z 2012, 2x9. Radí spoľahlivo a presne, ani raz som nemusel štelovať radenie za 3 roky a 10 tisíc km.
Môžem porovnať, na pocit to radilo lepšie ako Tiagra (2x10) alebo 105 (2x11). Hlavne tú 105 musím furt doštelovávať, je to citlivé až strach.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Inak ten RJ kanal na you2be (+ Sheldon Brown stranka) je perfektny zdroj info na taketo opravy/upravy starych kovovych ramov/celych bicyklov. Ako skor do hlinika by som nikdy nevrtal, favority toho znesu vela, pokial poznate historiu toho konkretneho ramu a nezobrali ste ho z kopy srotu na smetisku alebo od uplne cudzieho cloveka. Vdaka nedomyslenemu planovaniu a nizkej produkcii sa kedysi vyrabalo (strojarstvo, stavebnictvo) aspon ako tak kvalitne, kedze to aj muselo vydrzat nejaky cas, a nie ze si kedykolek skocim do obchodu ako teraz..
Ja som vrtal pred dvoma rokmi do zvislej ramovej trubky diery+nity na druhy kosik presne podla toho videa od RJ cola typka, len si daj warloo93 bacha pri tom roztiahnuti nitu dotahovanim matice, aby si to nepretiahol a nespucil samotny zavit, to mozes potom cely nit rovno vyvrtat, ak predtym za poburenia okolia dokazes vysrubovat skrutku z krutiaceho sa nitu... lepsie je prestat s dotahovanim v momente, ked pocitis zmenu odporu a potom pripadne trochu dotiahnut, ak by nit nedrzal.
Ako mas riesene dorazy bowdenov na rame?
Ono sa to nezda, ale uz aj pociatocne pnutie lanka na malej pile musi byt dost velke, aby to dobre radilo na velku, skus to lanko kombinackami iba viac natiahnut.
Druhá otázka. Orech mám na shimano 8-9-10 kazetu. Ked tam dám 7-čku, budem potrebovat podložku. Nemôžem tam rovno dat 8-čku kazetu a prehadzovač nastavím tak aby vynechal najmenší pastorek? Alebo 8 a 7 rýchlostné kazety majú iné medzery?
Dakujem.
rozostup radenia 7-8 je rovnaký, takže áno, kľudne tam daj 8kolo a vynechaj jeden pastorok.
Dakujem.
Ano, maju ine medzery. 8 ma 4.8mm a 7 ma 5.0mm. Rozdiel je to maly, fungovat to nejako bude ale nie optimalne.
Prehadzovacka bude pasovat akakolvek Shimano - 6,7,8,9 a 10 (cestne) maju rovnaky pull ratio 1.7:1 (vynimka je stara duraace ale tu asi nebudes zhanat).
Peter2:
Takže ked jeden click tahá 2,9-3mm*pull ratio= 4,93-5,1mm. Bude to lepšie ked tam dám 7-čku kazetu.
Dakujem vám 🙂
https://www.aliexpress.com/item/Road-Bike-Shifters-SB-R473-Trip-3X7-Speed-Lever-Brake-Bicycle-Derailleur-Groupset-Compatible-for-Shimano/32755093525.html?spm=2114.search0104.3.129.63153bc15MPHtU&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_7_10065_10068_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_10084_453_10083_454_10103_10618_10307_10820_10821_10303_537_536,searchweb201603_52,ppcSwitch_0&algo_expid=a10a25fe-0d93-4b72-91ef-a8c3799de707-20&algo_pvid=a10a25fe-0d93-4b72-91ef-a8c3799de707&transAbTest=ae803_4
Analogové sytiče na je vymalované.
Na tie staré biky z 80-tych rokov sa aj tak dizajnovo nehodí mať dualy či už to má byť commuter na každý den alebo nie.
Môžem porovnať, na pocit to radilo lepšie ako Tiagra (2x10) alebo 105 (2x11). Hlavne tú 105 musím furt doštelovávať, je to citlivé až strach.
Ale nabudúce ho odfoť z druhej strany.