ohladom pitia kofoly este..naucil som sa to na biku ..nedat si vychladenu Kofolu pocas dlhych vyjazdov je proste pre mna nemyslitelne..Nie je problem s tym seknut a uz od zajtra aj koncim..na tie zuby som teda zabudol a dik Gusto0 za propomenutie
inac mne na zuby nerobili dobre ani tie drahe ovocne sirupy kde bola ovocna stava - kombinacia ovocnej kyseliny a cukru asi nerobila dobrotu.
ale myslim ze sa treba riadit - vsetkeho vela skodi
To je vyhoda gelov s umelymi sladidlami, ze nenicia zuby. Gusto mas pravdu, ja som zo zubarskej rodiny a peklo na zuby su aj tie letne limonady, kde sa pol hodinu macaju pomarance, limetky a trstinovy cukor.
Pozrite všetko je to otázka dávky a ústnej hygieny.
V kofole je kyselina citrónová, samozrejme aj tá pri dlhodobom pobyte v hube urobí svoje, ale nedržíte to v chrápe, preglgnete, jo? pokiaľ máte zubný plak tak samozrejme že ako jedna, tak aj druhá doňho nasiakne, ak máte zuby čisté, sliny to za pár minút vybavia
Kyselina fosforečná sa v zubarine používa zhruba ako 35 % roztok, keď potrebuje v rozumnom čase odvápniť sklovinu, v coca cole je to ak dobre počítam 0,55 g/l (zhruba 5 mmol/l), čo je nič. Je to tam kvôli kyslej chuti a preto, lebo na rozdiel od kyseliny citrónovej fosforečnú nespapajú baktérie k obedu (trvanlivosť, transportovateľnosť, odolnosť voči skladovaniu v "nie tak celkom predpísaných" podmienkach).
Ak sa bavíme o tom odhrdzavení a pod., s koncentrovaným roztokom či octu, či kyseliny citrónovej by ste pochodili rovnako takže to, čo urobí niekoľkodesiatok% roztok (mnoho mol/l) s hajzlom nijako nesúvisí s tým, čo urobia tisíckrát nižšie koncentrácie s vami
a hlavne mi prezraďte, prečo to voláte svinstvo, keď tam máte:
cukor - hlavné palivo organizmu (27 g na 250 ml)
karamel - well proti pripáleným srandám by sa už dalo niečo namietnuť, ale pre niektorých je práve toto desne bióóó prifarbovacia prísada
voda - 4 kg destilky sú síce smrteľné, ale toto nie je destilka
kofeín - 34 mg na 250 ml, to je úplné nič
no a potom je tam tá ich "tajná zmes" kde je nejaká pomarančová/citrónová/limetková šťava, škorica, blablabla a toto majú chránené (nie že by sa to nedalo zistiť, aj keď nie zrovna na gram presne, koniec koncov u niečoho čo má zloženie podľa doslova počasia sa to nedá nikdy presne reprodukovať)
no a napokon je v tom fúknutý CO2
kofola naozaj nie je veľmi rozdielna, budú tam iné "vymačkané zeleniny" a tipujem trochu iný obsah cukru (už preto že my zarábame na litre a nie na galóny)
kde tam vidíte aké "svinstvo"? normálna vec, asi by ste mali menej čítať masové plátky a hlavne "výživové" drísty
prípadne si zopakovať základoškolské učivo z biológie a chémie, čo keby ste mali osvojené, tak by sme tu nečítali 90 % výživodebilín
Diky,rozumna odpoved zuby ale neboli hlavnym predmetom mojej otazky. Skor ma to zaujimalo ohladom kolisania vykonosti z dovodu toho,ze si telo zvykne na tak vysoke davky cukru a napokon aj ohrozenie cukrovkou atd..ci to uz prehanam a 100g cukru zo sladeneho napoja mi metabolizmus nerozhojda ?
peklo na zuby su aj tie letne limonady, kde sa pol hodinu macaju pomarance, limetky a trstinovy cukor
toto! keď nejaký dobrodruh odšťaví takéto ovocia, tam môže byť up to niekoľko % napr. kyseliny citrónovej oproti - teraz sa podržte - 0,05 % H3PO4 v tej kole (5 mmol/l)! (Stupeň disociácie závisí od pKa - pKa citrónovej je 3,13 a fosforečnej 2,1 takže na rovnaký obsah H3O+ v roztoku potrebujete asi 50 mmol/l, čo je +/- 1 % roztok kys. citrónovej... citrónový džús môže mať až do 4 g kys. citrónovej na l, takže ste na tom +/- 4x horšie ako s tou kolou... a zasa sme pri klamlivosti "jednoduchého usudzovania")
Per 100 g cukru je dosť pre kancelársku knedlu, ale pre nás je to 1670 kJ energie alebo 400 kcal lapaloma daj pokoj s vege, s jednou som žil 5 rokov a never more! keby som to vedel, demonštratívne si dám double tatarák a vycapím na všetky asociálne siete
v predch. príspevku som urobil chybu, citrónový džús nemá up to 4 g kys. citrónovej na l, ale na 100 ml, ako si ľahko overíte v linknutom článku
Niekde som písal, že velebím oficialne vlady, čo lietaju na zasadania o klime lietadlami?
Ukaž mi to?
ok ked chces takto, tak ty mne ukaz, kde som to o tebe tvrdil? ja poukazujem na to, ze toto uz hranici so sikanou, a kazdy den tu pomaly das nejaky obsah ohladom nej. lebo je mlada a je okolo nej halo. a ja sa pytam, ze co ti na nej vadi? preco ti lezi v zaludku? a preco prave len ona?
lebo citam forum a skoro vsade na mna vyskoci nejaky hejt od neho na jej osobu, preto ma to zaujima, lebo aj na FB mam v priateloch zopar takych, co ju proste hejtuju koli tomu, ze robi nieco, co robia na svete inak miliony ludi, ale prave ona ich nejakym sposobom sere a len ju hejtuju. nehejtuju diliny, co cely den tocia o zero waste, ako ziju s jednym sackom na cely rok, ale nalietanych x1000 km. a takych nikto nekonkretizuje, len ona je v telke, tak podme ju spolu nenavidiet. take pekne spolocenske to je...
zeny su predsa len na 3 veci https://youtu.be/T97Bux137T8?t=97
..este aj dnes vela muzov serie,ked sa zeny miesaju do vaznych veci..no duplovane,ak je s nimi cely svet,triplovane,ak je to este autistka/aspergerka.. To sa musi niekto citit velmi zle,ked take ziena ma taky vplyv o ktorom sa jemu moze len snivat
moja zivotna skusenost je, ze middleage muzov serie vsetko
teda ja tam zatial este len smerujem, ale odsledovane na vlastnom fotrovi, kolegoch, aj ludoch odtialto.
edit: zabudol som spomenut ten pocit presvedcenia, ze vsetko vedia lepsie ako ostatni, to je primar trigger
mne na jednom fule pri max zabere kluka sla o 0.5cm ..ale su tam blbe dute karbonove vzpery..ak mas ht,tak je to ine,ale 0.5mm ..hmmmm,to neni dobre..zaspinica to a je problem
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ale myslim ze sa treba riadit - vsetkeho vela skodi
V kofole je kyselina citrónová, samozrejme aj tá pri dlhodobom pobyte v hube urobí svoje, ale nedržíte to v chrápe, preglgnete, jo? pokiaľ máte zubný plak tak samozrejme že ako jedna, tak aj druhá doňho nasiakne, ak máte zuby čisté, sliny to za pár minút vybavia
Kyselina fosforečná sa v zubarine používa zhruba ako 35 % roztok, keď potrebuje v rozumnom čase odvápniť sklovinu, v coca cole je to ak dobre počítam 0,55 g/l (zhruba 5 mmol/l), čo je nič. Je to tam kvôli kyslej chuti a preto, lebo na rozdiel od kyseliny citrónovej fosforečnú nespapajú baktérie k obedu (trvanlivosť, transportovateľnosť, odolnosť voči skladovaniu v "nie tak celkom predpísaných" podmienkach).
Ak sa bavíme o tom odhrdzavení a pod., s koncentrovaným roztokom či octu, či kyseliny citrónovej by ste pochodili rovnako
a hlavne mi prezraďte, prečo to voláte svinstvo, keď tam máte:
cukor - hlavné palivo organizmu (27 g na 250 ml)
karamel - well proti pripáleným srandám by sa už dalo niečo namietnuť, ale pre niektorých je práve toto desne bióóó prifarbovacia prísada
voda - 4 kg destilky sú síce smrteľné, ale toto nie je destilka
kofeín - 34 mg na 250 ml, to je úplné nič
no a potom je tam tá ich "tajná zmes" kde je nejaká pomarančová/citrónová/limetková šťava, škorica, blablabla a toto majú chránené (nie že by sa to nedalo zistiť, aj keď nie zrovna na gram presne, koniec koncov u niečoho čo má zloženie podľa doslova počasia sa to nedá nikdy presne reprodukovať)
no a napokon je v tom fúknutý CO2
kofola naozaj nie je veľmi rozdielna, budú tam iné "vymačkané zeleniny" a tipujem trochu iný obsah cukru (už preto že my zarábame na litre a nie na galóny)
kde tam vidíte aké "svinstvo"? normálna vec, asi by ste mali menej čítať masové plátky a hlavne "výživové" drísty
prípadne si zopakovať základoškolské učivo z biológie a chémie, čo keby ste mali osvojené, tak by sme tu nečítali 90 % výživodebilín
toto! keď nejaký dobrodruh odšťaví takéto ovocia, tam môže byť up to niekoľko % napr. kyseliny citrónovej oproti - teraz sa podržte - 0,05 % H3PO4 v tej kole (5 mmol/l)! (Stupeň disociácie závisí od pKa - pKa citrónovej je 3,13 a fosforečnej 2,1 takže na rovnaký obsah H3O+ v roztoku potrebujete asi 50 mmol/l, čo je +/- 1 % roztok kys. citrónovej... citrónový džús môže mať až do 4 g kys. citrónovej na l, takže ste na tom +/- 4x horšie ako s tou kolou... a zasa sme pri klamlivosti "jednoduchého usudzovania")
lapaloma daj pokoj s vege, s jednou som žil 5 rokov a never more! keby som to vedel, demonštratívne si dám double tatarák a vycapím na všetky asociálne siete
v predch. príspevku som urobil chybu, citrónový džús nemá up to 4 g kys. citrónovej na l, ale na 100 ml, ako si ľahko overíte v linknutom článku
Ukaž mi to?
ok ked chces takto, tak ty mne ukaz, kde som to o tebe tvrdil? ja poukazujem na to, ze toto uz hranici so sikanou, a kazdy den tu pomaly das nejaky obsah ohladom nej. lebo je mlada a je okolo nej halo. a ja sa pytam, ze co ti na nej vadi? preco ti lezi v zaludku? a preco prave len ona?
....no ale, fakt by ste si uz od nej mohli dat pohov.
..este aj dnes vela muzov serie,ked sa zeny miesaju do vaznych veci..no duplovane,ak je s nimi cely svet,triplovane,ak je to este autistka/aspergerka.. To sa musi niekto citit velmi zle,ked take ziena ma taky vplyv o ktorom sa jemu moze len snivat
teda ja tam zatial este len smerujem, ale odsledovane na vlastnom fotrovi, kolegoch, aj ludoch odtialto.
edit: zabudol som spomenut ten pocit presvedcenia, ze vsetko vedia lepsie ako ostatni, to je primar trigger
Cakal som od tulena omnoho rozumnejsiu odpoved... sice vedecky spravna, ale podla mna uplne nezodpovedna odpoved...
to skor v rame sa to kruti,ci?