Ak dvojmetrového elfského bojovníka chceme označiť škriatok, tak ehm, OK...
Tak predstavy ludi o elfoch sa roznia, ja som si sprvoti predstavil elfa v podani Eoina Colfera, nie Johna Tolkiena. Mozeme teda uzavriet dohodu, ze Colferovi elfovia budu u nas skriatkovia a tolkienovskym elfom prenechame oznacenie elf, a nasledne sa o to podelit so Sibylou Mislovicovou.
Pouzivanie nespisovneho jazyka nie je trestne, kludne nech si kazdy rozprava a pise ako sa mu paci, pripadne podla toho, aky o sebe chce spravit dojem. A tiez si myslim, ze slovencina ma taku akurat velku slovnu zasobu (ano, napr, anglictina ju ma cca 5x vacsiu, ale...), len ju treba ovladat. Potom nie je potrebne pouzivat patvary ako vceliak (trud) alebo negetnut (neobsiahnut, nedostat, ...bohvie co mal vlastne basnik na mysli). Konkretne slovo elf pochadza z germanskej mytologie a nevidim dovod ho prekladat. Ani Baba Jaga sa do anglictiny nepreklada, je to Baba Yaga. kimlo, nebude to skor ako o mojom prezivani tak trochu o tvojom egu? Nik sa tu (dufam) nesnazi niekoho zosmiesnit alebo ponizit, skor je to miesto kde sa mozes nieco naucit - ak chces. Ked sa trochu odosobnis, tak na sebe mozes nieco zlepsit. Ked nie - je to tvoja vec ako sa vyjadrujes. Ja budem len rad, ked tu objavim nieco od seba.
Dovolím si prispieť svojou troškou do mlyna. Ak by sa súčasný trend preberania slov z iných jazykov týkal iba slov, pre ktoré nemá náš jazyk ekvivalent, bolo by to v úplnom poriadku. Ale ked´ sa raz za čas vyberiem do veľkého (môjho rodného) mesta, tak v sklenených oupenspejsoch počujem že niekto práve samapuje report zo včerajšieho mítingu, potom ho forwardne svojmu bossovi, neskôr kólne svojej gal, a po ceste na záchod pozdraví svojho kolegu familiárnym “vocap bro”. Počas krátkych brejkov v práci prokrastinuje, trochu si zakontempluje o míningu života, ale len nakrátko, lebo treba ešte rivjúvnuť dejly reporty z bekofisu. Potom večer, po symbolickom vrkaute v džyme, a výdatnej večeri poprekladanej kúl drinkami, sa vo svojom lofte len krátko začuduje, keď domáca váha ukáže trojciferné číslo začínajúce dvoma jednotkami😅. Slovenčina pohotovo na existenciu takýchto ľudí zareagovala, a vytvorila pre takéto osôbky pojem frikulín (free, cool, in).😎
Vyrastal som v dvojjazyčnom slovensko anglickom prostredí, študoval som v zahraničí, a mal som možnosť na pár miestach sledovať a porovnávať postoje ľudí k svojmu jazyku vo vzťahu k dominantnej angličtine. Sú krajiny, ktoré si aj bez jazykovedného ústavu a všelijakých Sibýl vedia zachovať rozumnú mieru aj formu preberania slov (Holandsko, Švédsko), a sú krajiny, ako Slovensko (ale napr. aj také Rusko), kde to je inak. Nehodnotím, nevynášam súdy, je to len môj skromný postreh, keďže v meste som raz za týždeň, nijako výrazne ma to neovplyvňuje.
A ešte jeden postreh, ľudia začínajú komoliť predložkové väzby, všetci poznáme ten pocit, keď moderátor povie “nechápem tomu”... ale ono ich je ďaleko viac, vidím to na svojich deckách, mnoho predložkových väzieb skomolia, buď z neznalosti, alebo podvedome použijú preklad predložkovej väzby z angličtiny.
PS. Nie som žiaden grammar nazi, robím chyby ako každý, len teda, ak po anglicky tak po anglicky, a ak po slovensky, tak po slovensky😂
Pekne napísané Môj otec hovorí, že nerozumie, prečo nám vadia maďarské názvy obcí na juhu Slovenska, keď všade okolo seba vidí anglické slová, ktorým tiež nerozumie. Lenže tá angličtina je akceptovaná ako samozrejmosť.
Môj otec hovorí, že nerozumie, prečo nám vadia maďarské názvy obcí na juhu Slovenska, keď všade okolo seba vidí anglické slová, ktorým tiež nerozumie. Lenže tá angličtina je akceptovaná ako samozrejmosť.
Toto bude mať zrejme aj trochu historický a politický dôvod
Keď si to teraz takto napísal, spomenul som si na scénu z Rocky-ho IV, kde Sly bojoval s Ivanom Dragom (Dolph Lundgren) a keď dal Ivana dole mal svoj malý prejav, v ktorom s typicky pokrivenou papuľou hovoril niečo v zmysle: "Každý sa môže zmeniť, aj vy sa môžete zmeniť...!"
mimochodom, mne nevadi, ze sa tu riesi gramatika, slovne tvary a kade co ine, ved tato tema ma nazov Jazykove okienko...
len si treba uvedomit, ze sme na internetovom fore, verejnom... umiestnenom na stranke, ktora sa venuje cyklistike.. su tu ludia z celeho slovenska, kazdy sa vyjadrujeme mozno trosku inac, narecovo a pod... nebudeme este aj tu papezskejsi ako papez...
ak niekto citi, ze ma potrebu poukazovat na chyby a omyly inych, a to takym sposobom, ze odcituje ich komentar s hrubkami/chybami a este aj uverejni meno/nick autora a potom to da sem verejne... to mi pride take... ani nie vychovne, ale skor ze "aha, spravil si chyubu a ja som ta nacapal a nech o tom vseci vedia a ty sa z toho pouc!" ...
to aj v praci alebo v inom kolektive, ked sa niekto pomyli, alebo spravi chybu, tak nahlas na neho poukazete pred vsetkymi a vykricite, aku spravil chybu a to tak, aby o tom vsetci vedeli? neda sa to riesit inac?
poukazovanie na nedostatky inych vobec nema edukacny ucinok... ked uz, tak robte sumer chyb a uvedte ako aj to ma byt spravne... ale nie len odcitovat prispevok s hrubkami a menom autora... takto je to len robenie hlupakov z tych, co tie chyby robia...
aj ja robim chyby, a aj tu mam par dcitovanych prispevkov, no nepovazujem sa za hlupaka...
argumentovat tym, ze niecie ego nezvladlo kritiku, alebo by sa ma niekto odosobnit, to mi pride strasne alibisticke, lebo takyto univerzalny argument sa da pouzit v kazdej argumentacii... proste je za tym vzdy ego?
niekedy mam pocit, ze tato tema naozaj nie je o tom vychvoavat a vzdelavat, ale len poukazaovat na nedostatky a chyby konkretnych ludi
Ten jeho názor alebo fakt, že na juhu sa používa maďarský jazyk? ...to prvé nie, to druhé to je jasné áno. Pre neho je cudzí jazyk cudzí aj keby to bolo po nemecky či japonsky, furt si myslí, že to vnímanie ľudí je dvojitým metrom. Ako by povedal Bohuš: "Cigána vyhodíš, černoch ti nevadí!" Tak je to aj s tou angličtinou vs iným jazykom.
poukazovanie na nedostatky inych vobec nema edukacny ucinok...
Tak neviem ale tým, že ma konštantne niekto opravoval som sa ako-tak tú gramatiku naučila, čiže na mňa to malo výrazný edukatívny účinok. Máš však pravdu v tom, že u mňa to bolo vyžiadané, no tu si to citovaní neželajú, resp. o to nemajú záujem...
fixska, ale ten niekto ta asi neopravoval pred verejnostou s tym, ze ta oslovil tvojim menom a nedaval verejnosti priestor, aby sa k tvojim chybam vyjadrovali, ci?
tu skor citovani nemusia mat zaujem, aby boli citovani... to, ze tu uvadzate gramaticke chyby zozbierane z prispevkov je uplne OK, len neviem ci je nutne, tam toho autora chyby uvadzat... .. upozornit niekoho na hrubky sa da aj sukromnou spravou...
To by sme si aj negatívne komentáre v galérii bajkov a pod. mali posielať súkromnou správou? Neblázni. Nikto Ťa tu neuvádza menovite ale len pod nickom. To, že máš v profile svoje celé meno a priezvisko je už Tvoja kapusta. Netreba byť taký citlivý. Už som to kdesi prednedávnom písal, každým svojim príspevkom ide každý z nás s kožou na trh. A tak si treba premyslieť čo napíšem, nie?
PS: Mimochodom, pozrel som si nejaký Tvoj nedávny článok - super slovenčina, buď máš dobrého kontrolóra alebo to bolo Ctrl+C/Ctrl+V od dodávateľa produktu . Každopádne, vieš písať aj gramaticky správne
Edit: Kks, koľko žltých gúľ som tu na*ebal
neberte moje prispevky ako kritiku, nejdem nikomu kazat, co sa smie a nesmie na fore, od toho su tu ini... len pisem svoj pohlad na vec, s ktorym mozno 95% z vas nemusi suhlasit... no chcel som sa uz k tejto verejnej tabule hanby vyjadrit
astro, ak pisem clanok, tak pouzivam kontrolu gramatiky vo Worde
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Moc si napísal určite kvôli podpichovaniu! Ni?
Tak predstavy ludi o elfoch sa roznia, ja som si sprvoti predstavil elfa v podani Eoina Colfera, nie Johna Tolkiena. Mozeme teda uzavriet dohodu, ze Colferovi elfovia budu u nas skriatkovia a tolkienovskym elfom prenechame oznacenie elf, a nasledne sa o to podelit so Sibylou Mislovicovou.
kimlo, nebude to skor ako o mojom prezivani tak trochu o tvojom egu? Nik sa tu (dufam) nesnazi niekoho zosmiesnit alebo ponizit, skor je to miesto kde sa mozes nieco naucit - ak chces. Ked sa trochu odosobnis, tak na sebe mozes nieco zlepsit. Ked nie - je to tvoja vec ako sa vyjadrujes. Ja budem len rad, ked tu objavim nieco od seba.
toto nie je moj styl ani umysel...
Vyrastal som v dvojjazyčnom slovensko anglickom prostredí, študoval som v zahraničí, a mal som možnosť na pár miestach sledovať a porovnávať postoje ľudí k svojmu jazyku vo vzťahu k dominantnej angličtine. Sú krajiny, ktoré si aj bez jazykovedného ústavu a všelijakých Sibýl vedia zachovať rozumnú mieru aj formu preberania slov (Holandsko, Švédsko), a sú krajiny, ako Slovensko (ale napr. aj také Rusko), kde to je inak. Nehodnotím, nevynášam súdy, je to len môj skromný postreh, keďže v meste som raz za týždeň, nijako výrazne ma to neovplyvňuje.
A ešte jeden postreh, ľudia začínajú komoliť predložkové väzby, všetci poznáme ten pocit, keď moderátor povie “nechápem tomu”... ale ono ich je ďaleko viac, vidím to na svojich deckách, mnoho predložkových väzieb skomolia, buď z neznalosti, alebo podvedome použijú preklad predložkovej väzby z angličtiny.
PS. Nie som žiaden grammar nazi, robím chyby ako každý, len teda, ak po anglicky tak po anglicky, a ak po slovensky, tak po slovensky😂
toto nie je moj styl ani umysel...
Keď si to už spomenul......
https://www.mtbiker.sk/forum/post1202009.html#p1202009
https://www.mtbiker.sk/forum/post1202037.html#p1202037
len si treba uvedomit, ze sme na internetovom fore, verejnom... umiestnenom na stranke, ktora sa venuje cyklistike.. su tu ludia z celeho slovenska, kazdy sa vyjadrujeme mozno trosku inac, narecovo a pod... nebudeme este aj tu papezskejsi ako papez...
ak niekto citi, ze ma potrebu poukazovat na chyby a omyly inych, a to takym sposobom, ze odcituje ich komentar s hrubkami/chybami a este aj uverejni meno/nick autora a potom to da sem verejne... to mi pride take... ani nie vychovne, ale skor ze "aha, spravil si chyubu a ja som ta nacapal a nech o tom vseci vedia a ty sa z toho pouc!" ...
to aj v praci alebo v inom kolektive, ked sa niekto pomyli, alebo spravi chybu, tak nahlas na neho poukazete pred vsetkymi a vykricite, aku spravil chybu a to tak, aby o tom vsetci vedeli? neda sa to riesit inac?
poukazovanie na nedostatky inych vobec nema edukacny ucinok... ked uz, tak robte sumer chyb a uvedte ako aj to ma byt spravne... ale nie len odcitovat prispevok s hrubkami a menom autora... takto je to len robenie hlupakov z tych, co tie chyby robia...
aj ja robim chyby, a aj tu mam par dcitovanych prispevkov, no nepovazujem sa za hlupaka...
argumentovat tym, ze niecie ego nezvladlo kritiku, alebo by sa ma niekto odosobnit, to mi pride strasne alibisticke, lebo takyto univerzalny argument sa da pouzit v kazdej argumentacii... proste je za tym vzdy ego?
niekedy mam pocit, ze tato tema naozaj nie je o tom vychvoavat a vzdelavat, ale len poukazaovat na nedostatky a chyby konkretnych ludi
Ten jeho názor alebo fakt, že na juhu sa používa maďarský jazyk? ...to prvé nie, to druhé to je jasné áno. Pre neho je cudzí jazyk cudzí aj keby to bolo po nemecky či japonsky, furt si myslí, že to vnímanie ľudí je dvojitým metrom. Ako by povedal Bohuš: "Cigána vyhodíš, černoch ti nevadí!"
Tak neviem ale tým, že ma konštantne niekto opravoval som sa ako-tak tú gramatiku naučila, čiže na mňa to malo výrazný edukatívny účinok. Máš však pravdu v tom, že u mňa to bolo vyžiadané, no tu si to citovaní neželajú, resp. o to nemajú záujem...
tu skor citovani nemusia mat zaujem, aby boli citovani... to, ze tu uvadzate gramaticke chyby zozbierane z prispevkov je uplne OK, len neviem ci je nutne, tam toho autora chyby uvadzat...
PS: Mimochodom, pozrel som si nejaký Tvoj nedávny článok - super slovenčina, buď máš dobrého kontrolóra
Edit: Kks, koľko žltých gúľ som tu na*ebal
astro, ak pisem clanok, tak pouzivam kontrolu gramatiky vo Worde