Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ok dik
Mladej nemozem robit 18 a viac gramove slehy ako pijem ja 😁
A zas tiez radsej vypijem 3 14gramovky ako 2 18tky
Ideal by bol 10-12g ale to uz atakuje problemy so single sitkami a to sa mi uz nechce riesit
Mladej nemozem robit 18 a viac gramove slehy ako pijem ja 😁
A zas tiez radsej vypijem 3 14gramovky ako 2 18tky
Ideal by bol 10-12g ale to uz atakuje problemy so single sitkami a to sa mi uz nechce riesit
Ja mam strada 14g aj 17g ... a tiez som presiel zo 17 na 14. Radsej si doprajem jedno espresso viacej. Skusal som aj strada 7g ale treba na to maly tamper a treba sa s tym viacej vyhrat a je to viacej nachylne na chyby ako 14g resp 17g.
Su tri typy kosikov: VST, LM Strada a LM Advanced Precission Basket. Vsetky vyraba VST. Vsetky sa vyrabaju rovnako. Rozdiel je v kontrole. VST sa kontroluju automatizovane. LM Strada sa kontroluju rucne. LM Advanced Precission Basket sa nekontroluju vobec (myslim, ze tie dava LM do lacnejsich strojov Mini, Micra).
Napis im. Ja som objednaval na jar ECM Casa od nich, tiez ma zlakala zlava. Nemali skladom, v case akcie som im teda poslal mail, ze by som akciu rad vyuzil na nenaskladneny kavovar a dohodli sme sa v pohode. Neviem uz ci mi vytvorili kod neskor ked kavovar naskladnili alebo rovno na zaklade mailu spravili objednavku, ale nebol problem. Dokonca mi to domov priviezol chlapik od nich. Velmi fajn dohovor, rad od nich kupim upgrade ked raz na to pride.
Chcel som si ho ist dnes najskor ochytat ale som zistil ze Cassa del Caffe uz nie su v auparku 🙁
Ak mas Agromilk v okoli, tak ok, tu nie su.
V cz kupujem dvojlitrovky,cenu fakt nepamatam, veelmi približne 12-17 czk, po zajtrajsku budem vediet (i ked sa meni,ako vsetky ceny)
Chlopi, to ako myslite že zo 17g 30g singel espresso, alebo 2x 30g 😅
Takže v podstate keď mám zo 17g 2x 20g za 32 sec. tak so v podstate v norme ☺️
Zo 14 gramov spravim jedno 28 gramove espreso za 28 sekund, tlak 7.5 bar, teplota 94 C (+3 s preinfusion pri 2.5 bar).
… zrobis dve ristretka , každé z 8,5 gramu kavy do váhy vyslednej extrakcie 20 gramov . Ako by si robil ristretto z LM Strada 7 gramoveho , kde dáš 8,5 gramov kavy . Mojom prípade som tak robil stredne praženie .
Flow control a nejaky tlakomer nad hlavou
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down