Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
A do toho noveho sitka davas tiez 20g?
Skusil si viac espress spravit?
Moze byt ze mignon mas dost velku retenciu a zmena sa na mleti sa neprejavi hned (ja som sa takto dakedy riadne vytrapil s mazzer mini a jeho retenciou). A ten tlak je teda dost vysoky.
Aj to je riesenie. Nikdy som nemal pocit, ze mi treba superfine sitko. Ale puck screen na vrchu puku je dobra vec.
Tak to uz je na tebe ci sa ti s tym chce hrat.
Kazdopadne ja by som skusil nasledovne:
1. Znizit tlak pod 9 bar
2. Zvysit mnozstvo kavy ... do 18g sitka by som daval 19g
3. Postupne zjemnoval mletie, za kazdym spravit aspon dva shoty kvoli retencii mlynceka.
To by som asi musel vymeniť OPV pretlakovy ventil.
Zalezi aku mas masinu. Niektore OPV sa daju nastvit. Do niektorych staci kupit len inu pruzinu.
Ako citam tak skusim este menej teraz na tie svetlejsie. Dik chalani ✌️
https://www.brewbar.sk/kava/3fe-pacamania-blend/
Mikulas doniesli 😁
https://www.brewbar.sk/kava/3fe-pacamania-blend/
Mikulas doniesli 😁
Pozeram, ze David naskladnil nejake nove praziarne. Akurat zajtra tam idem na obed, tusim nieco nakupim. Len to nestiham pit.
Inak James Hoffmann ma o tom celkom dobre "serialy", odporucam:
Understanding Espresso
How To Dial In Espresso
A to sa priprav že po dorazeni novej mašiny zistíš, že si opäť na začiatku 😁
🤦🏻♂️🤦🏻♂️ ja bojujem od apríla a miestami stále ako na začiatku🤷🏻♂️