Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ahoj, dakujem za rychlu reakciu a ponuku. Myslel som vsak ze niekto hodi link na tesnenie z nejakeho eshopu, aby som mohol objednat. Cestu do BA bohuzial nemam
https://www.ekavickar.sk/kavovary-lelit/lelit-marax-pl62x/
https://www.domkavy.sk/lelit-marax-pl62x-v2/
Dost pochybujem, ze by zapojili pretlak z OPV do odpadu, mal by sa pustat spat do nadrzky (u slusnych strojov). Ale vacsia spotreba vody u ECM nie je tym sposobena, je sposobena preinfuznou komorkou v hlave E61, ktora sa naplna vodou na zaciatku extrakcie (fakticky bola vymyslena na spomalenie narastu tlaku na puk na zaciatku), a ta sa vypraznuje do odpadu spolu so zvyskom vody nad pukom po uvolneni paky do spodnej polohy (to sa tyka vsetkych hlav E61, nie len ECM). Preto Ti aj tak vela vody a silno vystrekuje po skonceni.
Ked som vymenil stroj s E61 za taky s SG hlavu, vyrazne mi klesla spotreba vody (balenej, tak preto to pisem, aby niekto nešpŕtal...).
Ked skoncis napenovanie, nedopustas hned vodu do bojlera na schladenie a doplnenie? U Bezzery a maleho Lelita je bola nutnost popisana aj v manuale. Ide o to, ze pri napenovani sa minie cast vody z bojlera, z ktorej bola ta para, a tu stratu je treba nahradit. V krajnom pripade (bez doplnania vody a dlheho ci opakovaneho penenia) sa odfajci spirala.
Skus dosledne pozriet manual.
kedze predosla masina si to doplnala sama tak toto mi ani nenapadlo ze si to mam robit manualne
Mlieko sa mi napenuje ovela horsie co je paradox. Musim odpustat vodu niekolko krat aby isla para a nie horuca voda do mlieka. Akoze cakal som vacsi pokrok za tie prachy.
Prečo myslis? Ktore kriterium beries do uvahy, spotrebu vody?
Mlieko sa mi napenuje ovela horsie co je paradox. Musim odpustat vodu niekolko krat aby isla para a nie horuca voda do mlieka. Akoze cakal som vacsi pokrok za tie prachy.
Na paru vzdy treba trochu vody odpustit, aby sa vytvoril priestor na paru, ale to muselo byt aj u Silvie a neverim, ze nie. A tiez neverim, ze ECM ma slabsiu (horsiu) paru, ako Silvia. Mozno treba skusit zvysit teplotu, alebo zmenit trysku. Alebo baristu.
na ECM musim a to sa pise aj v navode pocas ohrevu minimalne 2x aspon 5 sekund vypustat vodu cez trysku lebo jej ide mrte. Na zaciatku som nechapal preco to vobec nepeni ked som neodpustal a hned daval mlieko, tak som si vlasne len riedil mlieko horucou vodou. Skusal som znizit teplotu aj zvysit na 130, mozem skusit ist este vyssie ale ja mam skor problem ze sa to mlieko ohreje extremne rychlo a nestihne sa vyslahat ani prd. Navyse s tou dvojdierovou tryskou urobit akykolvek rozumny vir trva dlhsie /aspon mne/ ako sa to ohrieva. Cize v lepsom pripade to konci trochu hustej peny na vrchu + horuce mlieko, v horsom prevarene mlieko.
uz mi frajerka vravela ze ved nech si zaplatim kurz ale aky to ma vyznam ked to bude clovek riesit na masine za 10 litrov co ma 3 bojlery a uplne iny system ako to funguje.
Ja by som potreboval niekoho ku mne domov nech pride a ukaze mi to na mojej masine a predo mnou aby som vedel co robim zle. Na YT som videl milion videi ale nic z toho nefunguje.
kedze predosla masina si to doplnala sama tak toto mi ani nenapadlo ze si to mam robit manualne
silvia si dopustala vodu do bojlera sama?
Fill a steam pitcher approximately half-full with milk
Immerse about half of the steam wand (7) in the liquid, open steam tap (6) and heat the milk to the desired temperature.
Close steam tap (6), remove steam wand (7) from container.
Restore the water level in the boiler (see relative paragraph 8.6).
Refilling water in the boiler Check that switches (4) and (5) are off and that the portafilter (13) is disconnected; Press coffee delivery switch (3) and wait for the water to come out of group head (12) Turn off coffee delivery switch (3). In the event of a dangerous situation immediately turn off all the switches including main power and unplug the machine from the power source.
elwood kludne si pleskni po cele aj viac krat ale silvia nikdy nemala ten problem ze by som po mlieku a nasledne s odstupom casu mal mrtvy cas kedy sa dopustala voda do kotla, neviem ako to robila, mozno to bolo zahrnute v tej uprave od BC, ale ked som napenil a ja neviem o par hodin robil zas kavu tak voda z hlavy sla hned a nie za 15 sek.
Nechap ma zle ale ked uz to su prilis technicke zalezitosti tak si treba aspon ten manual pozriet