Kategórie
Bike-techServis vidlíc, tlmičov a teleskopických sedloviek # údržba # vidlica # tlmič # oprava # poradenstvo # náhradné diely # technické otázky # servisovanie
mam otazku, kolko vas priemerne stoji servis vasho (vzduchoveho) Fox tlmica a kde si ho davate servisovat? Ja ho musim zaslat priamo do Slovkolexu pretoze potrebujem vymenit jeden diel aby som si ho mohol servisovat neskor sam, ale ta cena ma celkom dviha zo stolicky (108 Euro).. Hadam to bude jednorazova investicia.
resp. ak by mal niekto doma pokazenu/zlomenu dhx 5, odkupil by som ju na nahradne diely
posledný komentár: 17. 8. 2025 o 12:31
Akcia -21% RockShox Vivid Ultimate RC2T Standard tlmič, 230 x 62.5 mm
589 €
-21%
MOC 919 €
-9% RockShox SIDLuxe Ultimate RL 3P Standard tlmič pre Specialized Epic Evo, 190x45 mm
455 €
-9%
MOC 569 €
-30% RockShox Deluxe Ultimate RCT Trunnion tlmič, 205 x 60 mm, OEM
329 €
-30%
MOC 469 €
Akcia -14% FOX Float DPS Trunnion Remote Up Factory PTL SV EVOL tlmič, 165x45 mm
509 €
-14%
MOC 649 €
savings RockShox Vivid Ultimate RC2T Standard tlmič, 230 x 65 mm
579 €
savings
MOC 909 €
savings RockShox Super Deluxe Ultimate Flight Attendant RC2T tlmič, 185x55 mm
709 €
savings
MOC 1 049 €
-19% RockShox 200 hodín / 1 rok servisný kit - SUPER DELUXE THRUSHAFT C1 - TREK (2021)
53,99 €
-19%
MOC 66,99 €
savings RockShox servisný kit pre vidlice Judy, 200 hodín/1 rok
16,99 €
savings
MOC 24,99 €
Akcia savings RockShox základný servisný kit pre vidlice Domain
32,99 €
savings
MOC 52,99 €
Dual air od RS bol zaujimavy koncept, chcelo by to nejaku jeho reinkarnaciu, len teda s negativkou o objeme aky sa pouziva dnes
od RS sa asi nedockame tak ako fox nevrati spat nastavenie zdvihu vidlic v rozmedzi 20mm externym ,,kolečkom´´
https://www.facebook.com/rulezmansuspension/photos/pcb.1933045953705823/1933045840372501/
A na trhu sú už resp. prichádzajú onedlho aj tlmiče s 2 pozitívnymi komorami.
Veru pamatam si dodnes na prvu jazdu ked som nahodil ACS3. Som nechapal 😀
Vidiet, ze si to precital len troska a pises sice rozumne, ale v kontexte diskusie odveci.
Problem nie je v tom, na ake cislo fukas, ale v tom, aby sa ti pri kazdom vysrobovani hadice neznizil tlak v tlmici o roznu nahodnu hodnotu. To je problem, bez ohladu na to, ci fukas tabulkovy tlak, alebo mas svoj oblubeny prisposobeny vonkajsej teplote. Niektori pisu, ze s tym problem nemaju a staci im klasicka pumpa - beriem. Ja som s nimi dobre skusenosti nemal. Preferujem nezavisle otvaranie ventilu. Neznervoznuje ma pocit, ze nieco mohlo uniknut opat aj z tlmica.
Tu je to popisane v teste:
https://enduro-mtb.com/en/the-best-shock-pump-you-can-buy/
Ine je ten cerveny RS tool na fukanie IFP komory...
Planoval som zopakovat 5 krat, ale pri klasickej hlave vychadzali "pekne" vysledky, tak som dal az 8 opakovani:
zoradene vzostupne: 15,20,25,25,30,30,40,60
nezavisle ovladanie ventilu som zopakoval len 3krat, lebo principialne sa tam nema co zmenit.
Vzdy rozdiel 15psikov
Este ma chvilu presviedcajte o mytoch a ze to unika len vzduch z hadicky
Realne by mal byt rozdiel niekde medzi 10-20psikov, podla typu pumpy.
Ano, moze byt ten typ pumpy co mam nepodarok (dostal som ju k biku Giant, mal som az 2 kusy).
V kazdom pripade, ked uz si mam kupit pumpu, nevidim dovod, aby som kupoval taku, ktorej konstrukciu povazujem za problematicku, ale kupim si ten druhy typ.
Budem rad ked niekto test zopakuje a podelite sa o vysledky aj s uvedenym mena pumpy.
Alebo som absolutne nepochopil z toho popisu princip tvojho testu...
ja som nedavno skusal nieco podobne, aj za pomoci shockwizu.. tlmic -> shockwiz -> pumpa s dvojstup. hlavou.. pri odpajani som zamerne odsroboval trn do takej polohy, aby tlak na manometri zacal len tak-tak klesat a teda som sa snazil nasimulovat najhorsi mozny scenar - aby tlmic bol este otvoreny a hlava pumpy uz netesnila..
samotne vyfuknutie na manometri pumpy trvalo niekolko vela sekund a napriek tomu, ubytok vzduchu podla shockwizu bol nula.. islo o obyc lacnu pumpu Beto, ktora sa predava aj v tunajsom shope..
Teraz na Mezzeri to mám tak, že najhoršie dopady mi už berie továrensky nastavené HBO, čo zastaví vidlu asi 10mm od konca. Takže vidla ide pekne okolo stredu pri normálnej jazde a potom na skalách ide pekne do zdvihu. Pružinu bolo hodne cítiť v tom, že bike bol už pomerne ťažký na predok. Nesedelo mi to úplne tak ako pružinový tlmič.
ja som nedavno skusal nieco podobne, aj za pomoci shockwizu.. tlmic -> shockwiz -> pumpa s dvojstup. hlavou...
Pochopil si to spravne. Skusat to na pumpe s dvojstupnovou hlavou (= nezavislim ovladanim ventilu) je nezmysel. Ked sa straca tlak, je uz to ovladanie ventilu vysrobovane natolko, ze tlak z hadice unika von. Vtedy je uz davno uzatvoreny ventil tlmica. Kedy sa otvara ventil tlmica zistis velmi lahko - pri nasadeni pri dotahovani ovladania ventilu ti vtedy zacne ukazovat na pumpe tlak. Aspon pri mojej pumpe je vtedy to ovladanie zasrobovane omnoho hlbsie, ako ked zacina klesat tlakomer pri povolovani.
Zo srandy som skusil najhorsi scenar pri takejto pumpe. Ovladanie vobec nepovolit a odsrobovat hned hadicu. Prekvapivo spravalo sa to celkom OK aj takto. Urcite lepsie ako tie moje "klasicke" pumpy.
Tie "Giant" pumpy, co robia tie psie kusy vyzeraju presne takto (mosadzna spojka na tlakomer): https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/vidlice-a-tlmice/prislusenstvo/pumpy-na-vidlice/force-shock-pumpa-na-odpruzene-vidlice-strieborna.html Jasne, ze konstrukcia hlavy uz moze byt vylepsena.
Ta odpajacia je tota:
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/vidlice-a-tlmice/prislusenstvo/pumpy-na-vidlice/pro-pumpa-suspension-na-vidlicu-cierna.html
PRO Suspension minipumpa na vidlice a tlmiče
31,99 €
MOC 39,99 €-15% FORCE SHOCK pumpa na odpružené vidlice/tlmiče, strieborná
34,99 € -15%
MOC 40,99 €"When we resize bushings we actually force them slightly oversized. We offer two sizes (custom sizes available on request) – xx.07 and xx.10. In this example I am working on a Fox 36 fork so the sizes I would need are 36.07 and 36.10....Once we have pushed the xx.07 tool through it’s a good idea to preform another test with the uppers. Some forks benefit from having the next size up pushed through while some don’t need it. If your forks are still a little tight then repeat with the xx.10 head"
Najprv som skusil nahodit spodne nohy na horne pred burnishingom. Islo to dost tazko, ale povedal by som, ze pekne hladko. Potom som to iste skusil po a bolo to o trosilinku lepsie. Ziaden velky rozdiel. Je ale pravda, ze som to skusal s novymi nahodenymi guferami. Tak aj tie pridavaju urcite nejaky odpor.
Takze dalsia faza je vyrobit dalsiu havicku na rozmer 35.10
A mne na dvojstupňovú hlavu na pumpu napíšu, že sú to vyhodené peniaze