Kategórie
Bike-tech
-30% SCOTT Duncan SL sedlovka, Ø-31.6 mm, 400 mm, offset 10 mm
154,99 €
-30%
MOC 219,90 €
-30% SCOTT Duncan SL sedlovka, Ø-27.5 mm, 400 mm, offset 25 mm
154,99 €
-30%
MOC 219,90 €
-23% Syncros Duncan sedlovka, Ø-31.6 mm / 400 mm, offset 15 mm
26,99 €
-23%
MOC 34,99 €
-30% Specialized S-Works Pave SL sedlovka, 380 mm, offset 20 mm
168 €
-30%
MOC 239,90 €
(Ne)Zmysel to ma taky , ze KOPS ako metodu na spravnu polohu sedla pri modernej geometrii uz nikto neriesi. Je to historia, zabudni. Telo sa musi adaptovat na nove vyzvy
jazdim viac menej tie iste traily (kedze ich tu moc nieje) - jeden bike bol viac XC trail, druhy je viac smerom do endura , mam to iste sedlo, tak isto siroke riaditka, podobny tlak na gripoch, na "enduro" biku som mal lepsie casy, ale to je mozno sposobene tym, ze kym mi ho dorucili, tak som dlhsie jazdil pravidelne cestu a zlepsila sa mi kondicka.
Starý bike som mal s menej strmou sedlovou trubkou a zároveň mala sedlovka cca 2cm offset, čiže som bol o dosť viac vzadu v porovnaní so spectralom ktorý mám teraz. Jazdí sa mi celkom dobre, ale úplne mi to nedáva zmysel - ako môžem byť o cca vyššie spomenutých 5cm viac vpredu a stále mať OK posed?
Poznáš to príslovie, nehas čo ťa nepáli alebo inak povedané, aplikované na bicykel - nebabri sa do toho, čo funguje? Ak sa na tom citiš OK tak sa voz a nerieš, ak sa ti bike zle ovláda alebo sa ti zle šliape, zmeň jazdeckú pozíciu úpravami sedla a kokpitu... Čo vlastne potrebuješ dosiahnuť? Ja mám pocit, že tebe vlastne niečo pocitovo vyhovuje, lenže to chceš silo mocou dobabrať tým aby si bol tabuľkovo správne. Nemusí ti všetko dávať zmysel, či?
Fakt je taky, ze ak ma starsi a novsi ram, tak identicku polohu na nich mat nebude. Polohu riaditka - sedlo vie nastavit identicky, ale stred neposunie a lyziny sedla stacit nebudu + teleskopiek s offsetom je minimum.
Pokial sa pri ich striedani na niektorom tom biku neciti subjektivne zle, tak by som sa vobec netrapil tym, ktory je ten optimalnejsi posed.
Otazka je, co je optimalny posed - citim sa najpohodlnejsie, mam najlepsi cas, alebo nieco ine?
Plus dalsie zvedave otazky - ak si dam spravit bodyfitting u roznych poskytovatelov dostanem tie iste cisla? Odlisuje sa vysledok BF/optimalny posed pre MTB a cestu?
Neriesit jazdit
Ide skor o to, ze kedze sme viaceri co jazdime na trail bikoch, tak aj kamos co jazdi s nami si tiez vymenil XC za Trail bike - konkretne 2019 Mondraker Chrono za 2022 Mondraker Raze. Uz predtym mal problemy s kolenami, ale teraz to dlhsie bolo OK a po jednej jazde, kde sa nahanal po rovine a malinkych brdkoch nevedel doma vyjst na prve poschodie, tak zacal riesit, ze co sa vlastne stalo a preco nemoze mat na novom biku taky isty posed ako na starom, kde sa mu toto nestavalo. Ako najvacsi rozdiel v posede mu vysla prave pozicia sedla vs stredu a kedze som to pri nastavovani riesil aj ja a nevedel som odpoved, tak som sa tu spytal.
https://geometrygeeks.bike/compare/mondraker-chrono-29-2019-xl,mondraker-raze-carbon-r-2022-xl/
"Starý bike som mal s menej strmou sedlovou trubkou a zároveň mala sedlovka cca 2cm offset, čiže som bol o dosť viac vzadu v porovnaní so spectralom ktorý mám teraz. Jazdí sa mi celkom dobre, ale úplne mi to nedáva zmysel - ako môžem byť o cca vyššie spomenutých 5cm viac vpredu a stále mať OK posed?"
A navyse nie su uplne na presne porovnanie.
"Jazdí sa mi celkom dobre, ale úplne mi to nedáva zmysel - ako môžem byť o cca vyššie spomenutých 5cm viac vpredu a stále mať OK posed?"
1. Ako sa nastavuje posed, ked mam sedlo zrazu o poriadny kus viac vpredu + mam aj riaditka dalej? ( ja problem nemam, dalsi dvaja kamosi tiez nie, ale jeden kamos ano a o to vacsi problem)
2. Moze takyto rozdiel v starom vs novom posede sposobovat problem s kolenami pri vyssej zatazi?
predozadna nezalezi len od uhla sedlovej trubky ale aj od jej tvaru a polohy stredu.
a strmsie sedlove sa myslim zacali robit hlavne koli teleskopkam kedy po zasunuti slo sedlo moc dopredu (a samozrejme koli kratkym zadnym stavbam) ale reciam ze so strmsou sedlovou sa lepsie slape do kopca nerozumiem - lebo predozadnu polohu mam nastavenu voci pedalu rovnako bez ohladu na uhol sedlovej.
A nebude to tym, ze mas HT, kde ten rozdiel v geometrii vo vseobecnosti nie je az tak velky ako pri fulloch? Aj sedlova rura stale tusim pri HT vychadza priamo z BB + nie je zahnuta.
Ale mozno sa mylim, v HT moc nemam prehlad.