Kategórie
Bike-techposledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17
Akcia -21% GHOST Nirvana Universal 27.5 bicykel, navy blue/dirty blue
1 459 €
-21%
MOC 1 849 €
-17% Bianchi Nitron 9.4 XT/Deore 1x12 29 bicykel, celeste/čierna
1 499 €
-17%
MOC 2 499 €
Akcia -22% GHOST KATO Essential 27.5 bicykel, light blue pearl/orange gloss
539 €
-22%
MOC 779 €
-15% Mondraker Chrono DC 29 bicykel, graphite/desert grey/orange
1 099 €
-15%
MOC 1 849 €
savings CTM CHARISMA 1.0 27.5 dámsky bicykel, biela perleť/mint
289 €
savings
MOC 459 €
Výpredaj -13% Rock Machine Torrent 90-29 bicykel, čierna/sivá/strieborná
1 279 €
-13%
MOC 1 469 €
Ked je medved teritorialny a slabsie medvedie jedince si teda musia najst ine teritorium, inak ich domaci rozseka na kasu.
Cloveku nachadzajucemu sa na vyletre v medvedom teritoriu teda fakt staci nahlas hovorit, ci rolnickovat = upozornit na seba a ten medved od strachu opusti svoje teritorium. Alebo ho bude hajit?
Lebo je to nejake protichodne co tu citam tie rady.
---
Navrhoval by som aby nam to tu niekto predviedol s tym sprejom v klietke s medvedom.
Uvidime aky to ma dostrel, aky rozptyl, na aku vzdialenost to treba pouzit, ci je to ucinne a ako rychlo sa to da pouzit.
Snad v niektorej Zoo by suhlasili s takymto experimentom.
Viac ako ten sprej uz asi viac pomoze paralizer, el. sok, ci nie?
Pripadne by mohli "ochranari" organizovat toreadorske kurzy, uhybne manevre pred medvedom rutiacim sa 10-15m/s. Taky toreador by ho s usmevom vysachoval a medved by s potupnou hanbou utiekol.
účinky na človeka ... https://www.youtube.com/watch?v=CKqQhq_vZZ8
Clovek v klude, nastriekas na neho stiplavy sprej, tak bodaj by sa tam neskrucal.
Hore vyssie dal perez video, kde nastriekali slzak na braniaceho sa prepadnuteho cloveka a clovek sa dalej branil/utocil. Clovek v ohrozeni znesie viac a medved v ohrozeni znesie 10krat viac nez clovek, ako som pisal adrenalin urobi svoje.
Svojho casu kolovalo video o utociacom medvedovi v Zapadnych Tartrach, kde cloveku cela davka spreja vystriekaneho priamo na hlavu medveda nepomohla, medved pokracoval v utoku.
Sprej moze odplasit, odradit medveda od utoku, ale ako obrana je to prast jak uhod. Mozeme sa stavit a mozete ist prvi proti utociacemu medvedovi so sprejom, ti ktori tu obhajujete sprej.
účinky na človeka ... https://www.youtube.com/watch?v=CKqQhq_vZZ8
sprej odstavi cuch, zrak.. stale ta ale moze doebat podla sluchu imho
Mimochodom, nikto netvrdi ze sprej ma stopercentnu ucinnost, ale so statistickych dat vyplyva ze ma najvysssiu ucinnost z bezne dostupnych nastrojov obrany.
Mimochodom, nikto netvrdi ze sprej ma stopercentnu ucinnost, ale so statistickych dat vyplyva ze ma najvysssiu ucinnost z bezne dostupnych nastrojov obrany.
Pointa je v tom, že medveď ani sprej nerozlišuje či ho použil milovník prírody, alebo debil, ale jasné fantázii sa medze nekladú, možno chalan nosil do lesa na medvede, ktoré točil, dezodorant, ale treba mu uznať, že aspoň vedel obsluhovať kameru a písať statusy. Ty si vieš zase úplne geniálne domýšlať a použivať to na prevracanie argumentov, každý máme iné schopnosti.
Mimochodom, nepoznám štatistiku, ktorá by niečo nedokazovala, keďže všetky sú robené za nejakým účelom. Ale nepoznám nikoho, kto sprejom na medvede odvrátil útok medveďa, takže štatistikám veriť môžem, ale zároveň im veriť nemusím. Veď podľa štatistík je Alfa Romeo druhé najspoľahlivejšie auto v USA, tak kto by už štatistikám neveril že jo.
Dostal som potom od neho sprej na Vianoce, ale vždy stretnem medveďa vtedy keď nemám sprej so sebou, keď idem po lese so sprejom, medveď sa neukáže....
super to dopadlo
bavime sa o spray tejto velkosti (obr.1)... nie o velkosti ako je na druhom obrazku...!
a pri utoku selmy ma clovek nervy, adrenalin a preto sa trasu ruky (mozno nohy, mozno aj rit..
a ak zacielis s takymto velkym sprayom z primeranej vzdialenosti na hlavu medveda, tras ruk ti len pomoze rozptylit oblacik kapsaicinu... meter dolava meter doprava a garantujem ze selma bude paralyzovana v desatine sekundy. Treba si najst videa, medved je dezorientovany, nevidi, neciti lebo kapsaicin... hrabe na mieste, obtiera si oci labami resp. sa vala od bolesti. Rozhodne sa nezaujima o cloveka. Pise sa ze tento stav trva az pol hodinu (dost casu zmiznut z dosahu). Kto pestuje silne papricky a melie si ich doma, vie o ucinku kapsaicinu svoje. Staci si trocha votret prstom do oka a o zabavu je postarane...
Naproti tomu ak ti pistol striela meter vpravo, potom meter vlavo a potom mozno jedna rana do ramena mas zarobene na pekny pruser... staci sa opytat ludi co strielaju... v strese ani nemusis trafit dvere z piatich metrov (a to vyhlasil velmi dobry strelec co uz vyprskal nejeden zasobnik na streleckych sutaziach)
myslim si ze vacsina s tymto bude suhlasit, ten kto si bude zase obhajovat a mliet dookola svoje, tak nech najprv preluska tie "jutubacke" videa...
Ale pre ostatnych, Michal Haring (jeden z naj odbornikov na medvede) a jeho exkolegovia zo zasahovych timov spreje pouzivaju, niekde som cital vyjadrenia ze ich vystriekal niekolko. Podla sasov z internetu je samozrejme davno mrtvy, lebo ved to nefunguje
https://www.aktuality.sk/clanok/DvF2UZK/ako-nefunguje-medvedi-sprej-video/
Dalsi mrtvy je erik balaz, ten sprej nenosi, tu je jeho vyjadrenie kolkokrat stretol medveda:
Tých stretnutí sú stovky, päťsto, možno osemsto, neviem. Dávno som to prestal počítať.
Majú si ľudia kupovať spreje proti medveďom alebo je to nezmysel?
Nepoužívam ich, mám však kamarátov, ktorí ich so sebou do prírody nosia. Nie je to nezmysel. Môže to byť účinné, ak medveď už naozaj útočí. Len to treba vedieť správne použiť.
Čo znamená správne použiť?
Nemal by sa striekať, keď je medveď ešte ďaleko, lebo účinkuje, len keď je blízko. Keď nad tým uvažujem, zažil som stovky situácií, ale nenachádzam ani jednu, v ktorej by som sprej mohol použiť.
https://dennikn.sk/3479965/erik-balaz-strach-z-medvedov-je-instinktivny-a-populisti-to-vyuzivaju-strielanie-nie-je-riesenie/?ref=tit
Red na paralyzer zabudni, to je kontaktny prostriedok a ty sa na vzdialenost, kedy sa vies maca dotknut paralyzerom urcite dostat nechces. Jeho laba je totiz spravidla dlhsia a rychlejsia ako tvoja...
Mimochodom, nepoznám štatistiku, ktorá by niečo nedokazovala, keďže všetky sú robené za nejakým účelom. Ale nepoznám nikoho, kto sprejom na medvede odvrátil útok medveďa, takže štatistikám veriť môžem, ale zároveň im veriť nemusím. Veď podľa štatistík je Alfa Romeo druhé najspoľahlivejšie auto v USA, tak kto by už štatistikám neveril že jo.
Nepoznas statistiku, tu mas rovno studiu ohladom ucinnosti spreju
https://bearwise.org/wp-content/uploads/2017/07/efficacy-of-bear-spray-smith-et-al.-2010.pdf
spreje na medvede su teda len sposob, ako sa na bohabojnych slovjenoch nabaluje sprejarska loby, rozumej majitelia esetu. Sdielay kim ta nezozeru!