MSI 970A-G45
Fortron/BlackPower FSP zdroj 550W, APFC, 85+
AMD, Phenom II X4 975 Black Edition
Kingston 3x2GB DDR3 pamäť 1600MHz CL9 Hyper X XMP
LG Blu-ray BH10LS30 LS
Sapphire HD 7870 Oc
Chladic Coolermster V8
2 krat Hdd
Ku grafike pisali, ze ma byt zdroj minimalne 500W. Mam 550W s vysokou ucinostou no moze byt uz vyzity? Kupovany august 2011.
posledný komentár: 7. 12. 2025 o 11:00
Jeden jedostupny cez domacu siet, kvazi sietove ulozisko. Urcite foldre sa raz mesacne kopiruju cez rsync na ten dalsi disk. Taky "domaci raid", bez toho aby ti to stale hrkotalo. Disky sa vypinaju po 2 hodinach neaktivity. Cize vacsinou je ticho, tak miniPC ako disky. NAS co sa stale toci by som nechcel
Na rozšírenie pamäte imacu (respektíve aby som imac mohol nechať "prázdny" ) tak som na amazone kúpil dock od sebrant-u do ktorého som šupol 4x 1TB 2,5" SSD vytvoril z nich 2x2TB a tie sú v RAID
"Najhlučnejší" je v pracovni iMac, ktorý len tak jemne šuští
Jeden jedostupny cez domacu siet, kvazi sietove ulozisko. Urcite foldre sa raz mesacne kopiruju cez rsync na ten dalsi disk. Taky "domaci raid", bez toho aby ti to stale hrkotalo. Disky sa vypinaju po 2 hodinach neaktivity. Cize vacsinou je ticho, tak miniPC ako disky. NAS co sa stale toci by som nechcel
Ja mam jeden takyto externy disk ako "trash" NAS a praveze som musel do cronu hodit random read kazdych 5 minut cez den aby sa ten disk nevypol. Roztacanie, zastavovanie, parkovanie hlav opotrebovava mechanicky disk viac ako permanentne tocenie. Je to WD Ultrastar, to je disk ktory sa ma tocit 24/7. Okrem toho sa mi nechce cakat na roztocenie disku ked k nemu pristupujem.
A ani od drahych SSD diskov netreba cakat zazraky, jeden 4TB WD RED som reklamoval po roku pouzivania a zapisanych ani nie 4.5TB dat. Hlavne ze ma zivotnost 5200TBW.
Zaklad je vsetko mat aspon na 3-4 diskoch + zasifrovane niekde na cloude
tak som teda objednal 2x...Seagate BarraCuda 2 TB
Na rozšírenie pamäte imacu (respektíve aby som imac mohol nechať "prázdny" ) tak som na amazone kúpil dock od sebrant-u do ktorého som šupol 4x 1TB 2,5" SSD vytvoril z nich 2x2TB a tie sú v RAID
"Najhlučnejší" je v pracovni iMac, ktorý len tak jemne šuští
Moj miniPC vyzera podobne ako toto:
https://akasa.co.uk/update.php?tpl=product/product.detail.tpl&type=CHASSIS%20POWER&type_sub=FANLESS%20CASES&model=A-NUC93-M2B
Je to kus poctiveho hlinika, mam to v obyvacke na drevenom stole, neni to nieco za co sa musis hambit.
Navyse vyhoda oprati tymto kupovanym NAS je, ze ja mam z toho plnohodnotny server. Idle spotreba 7w pri veciach co tam bezia.
Ale zas neni to pre bezneho frantu co to len zapoji a prida disky, s tym musim suhlasit. Ale ak niekto ma chut sa s tym pohrat, mozno naucit nieco nove tak urcite odporucam ist tymto smerom.
A ani od drahych SSD diskov netreba cakat zazraky, jeden 4TB WD RED som reklamoval po roku pouzivania a zapisanych ani nie 4.5TB dat. Hlavne ze ma zivotnost 5200TBW.
Zaklad je vsetko mat aspon na 3-4 diskoch + zasifrovane niekde na cloude
Ja mam asi ine vyuzitie ako ty. Ja na ten sietovy disk leziem tak 1-2x za tyzden. Potom sa vypne (ak sa roz roztoci ide potom 2 hodiny) 2 hodky je dlha doba nepouzivania na vypnutie. Ten druhy disk sa zobudi raz za mesiac prebehne rsync a po 2 hodkach sa znova vypne. Fakt nevidim dovod aby sa tocil stale.
Uz to mam takto nastavene skoro 5 rokov. Nemam zatial ziaden problem, vyhoda toho pasivneho chladenia je ticho, ziadne vetraky. Teraz som tam menil interne SSD a otvaral som to a prakticky tam nebol ziaden prach. Urcite vyhoda oproti ventilatorovym rieseniam.
...a trochu prepusta svetlo v mieste kde sa predny panel dotyka hornej casti, LEDky som tiez musel prelepit ciernou paskou lebo su moc silne
capulo ukaz im,co je prosim Ta server
viem ze je to disk urceny primarne na kamerove systemy. co to vlastne znamena? ze ma dobry zapis a slabsi read? to by mi az tak nevadilo.
Ked riesis zalohovanie, tak skor nez ake disky je dolezitejsie mat viac kopii na roznych zariadeniach aby si naozaj o data neprisiel. Lepsie horsie disky na viacerych zariadeniach ako kvalitne na jednom.
A samozrejme klasicke pripomenutie ze RAID nie je zaloha ...