Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Inak, to je prečo zakázané? Aj v Nemecku tuším. Aký to má dôvod?
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 19:09:45
00
blikanie vyrusuje, narusa pozornost
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 19:11:35
00
A v DE a FR si nezelaju, aby vodica nieco vyrusovalo. Je lepsie, ked cyklistu kvoli konstantnemu svieteniu prehliadne akoby ho malo blikanie vyrusit. :)
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 19:13:52
03
Ved toto, Jezus 😉
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 19:17:11
00
Za mňa blikajúce svetlo počas denného jazdenia. Po zotmení stále svetlo. A čo o blikajúcom vs stálom svietení hovoria internety?

"It is widely believed that flashing lights make it harder for drivers and other road users to detect distance and speed of travel because the stimulus is not constant."
"It explains this phenomenon: “depth perception is a product of binocular vision. The viewer needs points at which his view can be fixed. Since strobe flashes are so brief, there aren’t enough visual clues for the eye to fix on."
"The lights cyclists use inevitably affect other road users, one particular concern being the impact flashing lights could have on people with epilepsy."
https://www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/flashing-bike-lights
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 19:38:42
02
Na to niečo bude, dík, Kristína. Ja aj večer blikám, tak sa nad tým zamyslím... Najmä keď Varia bliká keď sa auto priblíži.
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 20:13:26
00
Treba rozlisovat ci ides v meste pod umelym osvetlenim alebo po okreske v uplnej tme. Na okreske v tme staci svietit strednou intenzitou (dajme tomu 10-15 lumenov) a bude Ta vidno z dostatocnej dialky, ale v meste toto neplati. Pod umelym osvetlenim je ten vykon trvaleho svietenia potrebne cca strojnasobit aby Ta bolo vidno, ale aj tak je za mna lepsie v meste blikat, lebo prave to blikanie vystupuje z pozadia svetelneho smogu poulicnych lamp. Ak soferujes, tak si niekedy vsimaj ten rozdiel kedy zaregistrujes cyklistu v meste ked svieti nizkou az strednou intenzitou a kedy ho zaregistrujes ked blika tym istym vykonom. A ono je aj rozdiel medzi tymi blikaniami. Ja pouzivam taky pulzujuci mod, tzn. trvale svietenie nizsim vykonom a do toho silnejsie pulzy. To je podstatne lepsie viditelne a aj spracovatelne pre vodicov ako tie hlupe lacne stroboskopy co blikaju 5 krat za sekundu.
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 21:25:04
03
Blikanie je urcita zmena co je ovela lahsie viditelne registrovatelne kdezto plynule svietenie clovek zprvoti nemusi zaregistrovat lebo sa da povedat ze to pomalicky pribuda. A dokonca aj vtej tme mimo mesta vie oko prehliadnut stale svetlo bicykla vo velkej dialke no blikanie si vsimne skor
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 22:39:49
00
arrow_leftJezus napísal:
Treba rozlisovat ci ides v meste pod umelym osvetlenim alebo po okreske v uplnej tme. Na okreske v tme staci svietit strednou intenzitou (dajme tomu 10-15 lumenov) a bude Ta vidno z dostatocnej dialky, ale v meste toto neplati. Pod umelym osvetlenim je ten vykon trvaleho svietenia potrebne cca strojnasobit aby Ta bolo vidno, ale aj tak je za mna lepsie v meste blikat, lebo prave to blikanie vystupuje z pozadia svetelneho smogu poulicnych lamp. Ak soferujes, tak si niekedy vsimaj ten rozdiel kedy zaregistrujes cyklistu v meste ked svieti nizkou az strednou intenzitou a kedy ho zaregistrujes ked blika tym istym vykonom. A ono je aj rozdiel medzi tymi blikaniami. Ja pouzivam taky pulzujuci mod, tzn. trvale svietenie nizsim vykonom a do toho silnejsie pulzy. To je podstatne lepsie viditelne a aj spracovatelne pre vodicov ako tie hlupe lacne stroboskopy co blikaju 5 krat za sekundu.

Jasné, dobre píšeš. Večer som jazdil len párkrát a bolo to vždy mimo mesto, na okreskách, asi som blikal. Budem na to myslieť, zvlášť keď mám konečne nastavený light network.
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 22:44:51
00
Ako vodič by som povedal, že blikajúce svetlo viac aktivuje moju pozorrnosť. Niekedy je to trošku otravné, ale rešpektujem ho a jazdím s vedomím, že je predo mnou cyklista. "Statické svetlo" môže niekedy mýliť (napr. že je to nejaká odrazka na stĺpiku vedľa cesty). Chýba mi iba možnosť regulovať hlasitosť výstražných tónov. Telefń za jazdy nepoužívam (mám ho v zadnom vrecku a nie som si istý, či by som ho počul, keby som mal zapnutú aj tú apku, čo je k radaru a čo by to urobilo s batéiou mobilu, keby bola tá apka zapnutá 3-4 hodiny).
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 22:51:47
00
Tak trochu rozprudim diskusiu (mozno niekomu aj krv). Ak idem v meste za blikajucim radarom, mam sto chuti vykonat riskantny manever a cyklistu za kazdu cenu predbehnut. Ak pri 50ke nevidim hoc aj neosvetlenu osobu, nemam co robit za volantom. Podotykam - v obci pri max 50ke. A nebavim sa o pulzujucich ci beznych blikackach.

Blikanie cez den a mimo obce pouzivam sam.
Zobraziť komentár 25.02.2025 - 23:01:46
00
myslim ze edge expl2 pri auto rezime prepina podla casu na nocny rezim aj displej (cierne pozadie) aj trvaly svit varie.
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 08:39:58
01
Asi ano, je tam ten autiomaticky rezim, ja som dlho nemal light network, konecne mam, len sa to neda zmysluplne otestovat ked jazdim sam 😉 Ja mam 1040-ku, predtym 530-ku.
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 08:49:42
00
arrow_leftDudo napísal:
Tak trochu rozprudim diskusiu (mozno niekomu aj krv). Ak idem v meste za blikajucim radarom, mam sto chuti vykonat riskantny manever a cyklistu za kazdu cenu predbehnut. Ak pri 50ke nevidim hoc aj neosvetlenu osobu, nemam co robit za volantom. Podotykam - v obci pri max 50ke. A nebavim sa o pulzujucich ci beznych blikackach.

Blikanie cez den a mimo obce pouzivam sam.

Presne ako si povedal: "nemas co robit za volantom"
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 14:22:46
17
Takých, čo majú sto chutí vykonať riskantný manéver, jazdí bohužiaľ strašne veľa a aj preto je na cestách toľko nešťastí. Pred niekoľkými rokmi som mával blikačku pod sedadlom a ďalšiu menšiu zastoknutú zvonku aj v ľavej rukavici. Aj aj tak ma pri odbočovaní vľavo "strihol" zozadu nejaký magor, ktorý pravdepodobne na rovnom úseku cesty telefonoval alebo SMSkoval. Ani sa neunúval zastaviť. Našťastie si to odnieslo iba zadné koleso a strelený plášť i duša. Ešte v ten deň som kúpil Variu.
Z pohľadu cyklistu: Akýkoľvek prvok, ktorý upozorní na moju prítomnosť na ceste, považujem za pejav úcty k sebe samému a k životu vo všeobecnosti. Ale tiež za službu vodičom, ktorých upozorním na seba a možno ich zachránim pred neúmyselným nešťastím. Vodičom, ktorí to rešpktujú vždy zamávam.
Z pohľadu vodiča: Ak vidím cyklistu, ktorý na seba upozorňuje, som aj ja sám obozretnejší a keď ho obchádzam, tiež mu zakývam. Dokonca je mi v tej chvíli istým spôsobom sympatickejší.
Vo všeobecnosti: Rovnako medzi vodičmi i cyklistami sa nájdu jednotlivci, ktorí si o sebe myslia, že sú neohrozujúci a neohroziteľní a môžu si dovoliť sem-tam vykonať nejaký riskantný skutok. Nie je ich veľa, lebo väčšinou končia za mrežami alebo dva metre pod zemou. Cyklisti tu však v každom prípade ťahajú za kratší koniec.
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 15:39:59
08

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Cyklopočítače)
keyboard_arrow_up