Lokalizácia
Formulár sa odosiela
akurát teraz mám na graveli podstatne lepšie brzdy ako som mal na mtbčku v tých 90tkach
09.04.2025 - 16:54:09
01
Horák bez teleskopu je gravel, resp. dotyčný jazdí ľahký terén a nerieši moc "flow" a traily. Sledujem Gusta, viem aké trasy dáva, jemu je teleskop absolútne zbytočný a pritom je to bajker ako hrom. Ja sám som najazdil asi 40 000km bez teleskopu. Dá sa aj s tým jazdiť. Dokonca kamoš bol na Trilogy s HT bez teleskopu, ale tam pochopil :D
Osobne nikdy v živote nechcem horák bez teleskopu. Lebo jazdím aj úseky kde okamžite chýba, jednoducho ho treba a so sedlom dole je to oveľa, oveľa väčšia zábava, tá voľnosť a kontrola bajku je inde. Osobne viac používam teleskop ako lockout na tlmenie. Každému podľa chuti, hlavne choďte jazdiť, hoc aj na single speede (ten je strašná *****, ale proti gustu...)
09.04.2025 - 17:42:57
114
arrow_leftMaTTho napísal:
Na druhej strane to vyzerá na ľahké HT na dlhšie výjazdy. Predpokladám že nejaké enduro segmenty kde je teleskopka nutnosť veľa nejazdí. Čiže zbytočná váha navyše. Ja naopak rozmýšľam ze teleskopku pošlem papa. Veľa ju nevyužívam, je zbytočné ťažká a vadí mi že doslova pláva pod riťou. Je nová a už ma vakel. Fox transfer.
Ešte sa aj istejšie cítim s pevnou sedlovkou ;) Fakt až vyslovene ťažké enduro veci kde ju človek potrebuje.

ked spomínaš tu váhu - oproti hlinikovej sedlovke mam ja osobne s telekopkou len +50g navyše 8)
samozrejme oproti karbonovej to bude lahšie ale zbytočná váha to isto nie je, to nesuhlasim aj ked tebe osobne môže kludne pevná sedlovka vyhovovať : )
skôr odporúčam vymeniť fox za OneUP, kym teleskopku uplne zahodíš
09.04.2025 - 18:08:34
01
Mám HT s karbónovou sedlovkou, no sj teleskopku.
Viac benefitov pri jazdení mám z tej karbónovej (zvažnice, lesné cesty, modré traily). Kým teleskopka je tuhá a má výhody iba z kopca, absorpcia vibrácií a mierny flex karbónu cítiť počas celej jazdy…
Napriek tomu teleskopku s pevnou karbónovou sedlovkou striedam :)
09.04.2025 - 18:32:18
01
My to suplujeme tlmičom :)
09.04.2025 - 18:34:14
03
Bez debaty…full je full :)
09.04.2025 - 18:53:12
01
arrow_leftDzejkob napísal:
a-biker: na enduro pretekoch býva dosť často v rýchlostných skúškach aj stúpanie. Väčšinou síce vydupem so zasunutým sedlom, ale na Blindure vedia občas dať do jednej RS aj 300-500m dlhé stúpanie. A potom sú tu traily, ktoré majú v strede stúpanie síce krátke, ale zato také strmé, že sa to postojačky nedá vyšlapať kvôli trakcii. Takže áno, ja patrím do tej skupiny, ktorá sa bez teleskopky nevie bicyklovať. Alebo skôr nechce :)

Ja som enduro preteky jazdieval tak ze som sa teleskopky v rs nechytal. No a najlepsi vysledok v RS na Blindure som mal v tej najviac slapavej RS-ke s najdlhsim niekolko km vyslapom co tam ten rocnik bol. V nej som bol celkovo druhy (aspon tak si to pamatam ale moze byt ze som tam bol niekde do top 5, nechcem zavadzat a hladat sa mi to nechce). Posledny enduro pretek co som siel som siel bolo tbk, sice som siel viac na pohodu ale teleskopku som si vysunul na tbk3, v tom vyslape kde sa rozdeluje na dve casti a pamatam si ako ma tam koli tomu vyplo. Namiesto vydupania toho kratuckeho vyslapu som sa nahor len pomaly vyviezol - uz som sa tam nevedel rozbehnut v tom kopci ako som si sadol.
A napriklad jeden blatovy enduro pretek na bikefeste co som siel na rigide tak tam som teleskopku vobec nemal, len pevnu sedlovku co sa koli navarkam na kosik ani nedala poriadne zasunut do ramu a az do zobutia plasta som sa drzal v hobikoch cca niekde v polke.

Mojim povodnym prispevkom som chcel ale povedat ze ako som zacal jazdit takmer to iste co gusto (cca, moc tu ludi nesledujem ale nejak si ho spajam s bikepackingom, dlhsimi trasami, mozno nejakymi pretekmi a dupackami ale to si isty niesom a fotkami z vyjazdov co som videl a trochu sa inspiroval) tak som teleskopku vyhodil lebo mi bola uplne ale ze uplne zbytocna a len mi zavadzala a i ta jemna vola prisla byt zbytocna voci tomu ze mi to na oplatku uplne nic neprinieslo. Na druhu stranu ale casto vidavam ludi co si daju dole sedlo i ked schadzaju z obruvniku alebo idu asfaltovy zjazdik napriklad z Kamziku. Nevravim ze je to zle, len to ze nie na kazdom bicykli musi byt nutne teleskopka. A videl som skakat driver8 xc-ckara s pevnou vysunutou sedlovkou.
09.04.2025 - 19:44:05
00
sa to tu zvrhlo :-D ja ju nevylucujem a vobec nejde o vahu. nemam ten vnutorny pocit, ze ju nutne potrebujem. mne najviac chyba teleskopka v zime na snehu. ale Strenki to dobre napisal - jazdim skor lahsi teren. take to klasicke xc-ko zo starej skoly. tazsi teren ma uz moc nelaka, skor len pre spestrenie obcas kamsi zabludim. 5 rokov (cca 50t km som spokojne jazdil na pevnaku) a uz dlhsie sa pohravam s myslienkou vykaslat sa na mtb a kupit gravel, ale toto klasicke lahucke xc-ko mi dava najvacsi zmysel vzhladom na to co a ako jazdim. som na tom vyrastol a asi na tom aj zomriem :-D
09.04.2025 - 20:12:11
017
arrow_leftennio napísal:
skor tym myslel, ze napc fotka. daj poriadnu fotku celeho biku, najlepsie zboku.

Prílohy:

IMG_9136.jpeg
IMG_9136.jpeg 138.35 KiB thumb_up-6thumb_down

IMG_9123.jpeg
IMG_9123.jpeg 562.94 KiB thumb_up22thumb_down

IMG_9087.jpeg
IMG_9087.jpeg 224.46 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_9140.jpeg
IMG_9140.jpeg 207.24 KiB thumb_up-5thumb_down

IMG_9139.jpeg
IMG_9139.jpeg 104.04 KiB thumb_up-4thumb_down

IMG_9083.jpeg
IMG_9083.jpeg 439.51 KiB thumb_up1thumb_down

09.04.2025 - 20:38:25
014
Stacila by aj foto IMG_9123.jpeg :-P
09.04.2025 - 20:57:21
03
9139
09.04.2025 - 21:22:04
00
Teleskopka, 2.5" plášte na 30 mm ráfikoch, zdvih vpred-vzadu aspoň 130 mm a hlavne progresívna geometria. Tá je zo všetkého najdôležitejšia :-)
Ako... nevravím že nie, koho to baví a využije to, nech sa páči. Často sa ale zamýšľam nad tým, že nemálo ľudí si kúpi/postaví bajk takmer ako na enduro a potom frflú, že na naších maratónoch to nie je skutočné MTB :-)
09.04.2025 - 21:31:39
02
Múdro si napísal, poznám takých 👍

Naposledy upravil rorschach dňa 10.04.2025 - 08:09:36, celkovo upravené 1 krát.

09.04.2025 - 22:05:03
00
Veď veľa SK maratónov ani nie je skutočné MTB...
10.04.2025 - 06:42:42
11
Gusto0 XC vyhovuje aj mne odkedy som presedlal zo starej liberty na mtb. Raz v živote som sedel na fulle a to bol bajk čo som kúpil na kšeft a odviezol som sa na ňom asi tak dva kilometre :) Príde mi to, že sú späť 90-te roky kedy to bolo v plienkach, kdežto teraz to asi končí, ale pocity sú podobné (pohoda, klídek, tabáček...)
Nebojím sa ťažšieho terénu. Jediná no-go zóna, ktorej sa snažím vyhýbať sú vyasfaltované cyklotrasy :lol:
10.04.2025 - 08:44:16
00

MTBIKER odporúča

keyboard_arrow_up