Co deti, ale ani ich rodicia co sedia na biku 2x za mesiac aj to len v lete nedokazu ist rovno. Ako to potom mozu naucit dieta. Na hradzi je nebezpecno. Vysoka koncetracia ludi co nevedia bicyklovat ale myslia si ze ano.
14.07.2025 - 09:35:13
04
arrow_leftJOLI napísal:
Deti sú blbé a tak k tomu vždy pristupujem. Takže pri nich čo s najväčšou opatrnosťou. Teda spomalenie a tlačenie sa čo najďalej od nich pri predchádzaní. Oni z podstaty toho, že sú deti si neuvedomujú, kde vlastne sú a aké situácie sa okolo nich dejú. No a keďže si to neuvedomujú koľkokrát ani ich rodičia, tak to človek musí proste takto riešiť, pokiaľ nemá prísť k stretu s deckom a k veľkým nepríjemnostiam.

Deti nie su blbe. Su mlade, neskusene, neobratne, kazdy den prevalcovavane podnetmi, ktore este nevedia uplne spracovavat, kedze nemaju tolko casom nadobudnutych skusenosti ako my dospelaci.

Dospelak, ak by jazdil ako dieta, sa nema prilis na co vyhovarat :-P
14.07.2025 - 09:44:20
05
Či cyklista, či vodič, mne stačí keď každý deň vidím, že ľudia nevedia chodiť normálne ani peši (nemyslím opitých). Potom sa nečudujme ako to vyzerá, keď sadnú na bicykel, tobôž do auta.
14.07.2025 - 10:07:42
03
arrow_leftuid napísal:
Deti nie su blbe. Su mlade, neskusene, neobratne, kazdy den prevalcovavane podnetmi, ktore este nevedia uplne spracovavat, kedze nemaju tolko casom nadobudnutych skusenosti ako my dospelaci.

Dospelak, ak by jazdil ako dieta, sa nema prilis na co vyhovarat :-P

No však to som všetko schoval do toho jedného slova. No ak ich vedú skutočne blbí rodičia, tak o to pre nich horšie.
A mám pocit, že tých blbých dospelákov je naozaj veľa. Napr. ostanú stáť vedľa seba, vykecávajú a zaberajú polovicu cyklocesty, alebo celý cyklopruh. Ešte väčší level ak má celá skupinka dišputu, že zaberú úplne celú cyklocestu. Pri predchádzaní sa vôbec nepozrú za seba či ich v tom momente neobieha niekto rýchlejší. Také ako vystrčiť ruku, že idú odbočiť, nebodaj sa pozrieť za seba pred tým manévrom aj škoda hovoriť. Jazda bez držania riadidiel nie je tiež nič výnimočné. Bezdôvodná jazda v prostismere, lebo chcú ísť vedľa seba pritom si tam musia nechávať odstup 1 m medzi sebou, lebo by sa najskôr pozhadzovali. Proste veľa vecí spoločných s tými menej skúsenými deťmi, ktoré som nazval blbé.
14.07.2025 - 10:14:45
01
arrow_leftlapaloma napísal:
už nepreháňajte ... samozrejme, že deti sa učia jazdiť na cyklotrase .. nemá to nič spoločné s "ovládaním" bicykla ... keď tieto deti ktoré ovládajú bicykel dostatočne dobre len sú proste nechápu prečo by mali ísť striktne v pravo aby neobťažovali nejakého premotivovaného cyklistu .... tak keď sú výháňané, mám chuť niekde zobrať bejsbalku a lámať kolesá

ak na tej cyklotrase nebudú tak to nikdy nepochopia ...

ty si raz niekde písal že tu škoda niečo písať...hej škoda lebo čokoľvek človek napíše,niekto iný si to vysvetlí po svojom...tu asi ozaj treba dávať videá... aj keď pochybujem že by sa niečo zmenilo...takže ten "premotivovaný" cyklista (nie ja) si tak normálne išiel,napravo od neho svah k rieke,uhnúť tam nemal kde,oproti otec a dieťa vľavo vedľa otca...videl som to krásne z nejakých 50 metrov...otecko tam mal kopu času spomaliť a povedať chlapcovi "choď napravo" ale nie...načo... inak ja žiadne deti nevyháňam... veď aj som písal že som tade chodil so svojimi ale treba im vysvetliť ako majú jazdiť .
14.07.2025 - 10:21:54
00
Takéto náhle vojdenie dieťaťa do pruhu priamo pred cyklistu sa už raz skončilo smrťou cyklistu. Cyklista sa vtedy dieťaťu vyhol, ale zišiel mimo cyklocestu, načo sa chcel rýchlo vrátiť, pričom spadol pravdepodobne sklzom predného kolesa o hranu okraja vozovky:
https://www.mtbiker.sk/forum/post1952320.html#p1952320
(video teraz už nedostupné, ale vtedy som ho videl a cyklista vôbec nešiel rýchlo alebo premotivovane, vyzeralo to na 15-20 km/h a to dieťa tiež nebolo malé, vyzeralo na 10 rokov)

V tom odkaze nejdú komentáre, komentáre idú v odkaze tu:
https://zilina.zoznam.sk/hroza-v-zdravotnictve-marian-havaroval-na-bicykli-po-prichode-zachranarov-nastal-sok-neuverite-co-urobili/

Preto, zatiaľ najlepšie, ako tu píšete viacerí, a robím to aj ja, je pri malých deťoch alebo pri všetkých, ktorí očividne jazdia cik cak, jednoducho spomaliť a ak sa ich aj dá predísť vľavo, tak ísť až úplne vľavo, až pri trávu a aj to počítať, že to tam možno bude treba strhnúť. Ešte lepšie chvíľu ísť pomaly za nimi vľavo, nech vidia, že ich ktosi dobehol a bude predchádzať a dať im čas sa na to pripraviť, že ide bicykel.
Chvála Bohu, výrazne nepríjemné skúsenosti nemám a to jazdím dosť po cyklocestách (pri TN), aj cez víkendy. Maximálne to blokovanie cyklocesty (že idú 2 cyklisti alebo korčuliari/chodci vedľa seba) a nie je dosť miesta na bezpečné predídenie, tak toto sa dá riešiť včasným zvonením zdiaľky (alebo hlasným voľnobehom alebo zakašľaním) a takmer vždy to zaberá a dvojica sa stiahne za seba vpravo a netreba ani brzdiť. Ak sa nestiahnu a už som za nimi a prinútený spomaliť na ich rýchlosť, tak sa natlačím za nich doľava (a to už si periférne aspoň jeden všimne, alebo ešte skôr počujú za sebou bicykel) alebo jemne zazvoním a ešte sa mi nestalo, aby mi neuvoľnili stranu. Nikomu nič nevravím, nikomu nenadávam, nepoúčam a mám pokoj. Aspoň som sa trochu za nimi vydýchal a po predídení to opäť môžem veselo rozbaliť a tak nie je ani časová strata. Veď ten, kto si uvedomí, že prekážal, si bude nabudúce na to dávať väčší pozor aj sám bez upozorňovania a tí, čo by sa nepoučili a boli by drzí, je aj tak zbytočné niečo hovoriť. Ešte by nezaškodilo, keby aj cyklisti dávali pri zmene pruhu znamenie rukou. Inak viac sa cítim ohrozený cyklistami, ktorí predchádzajú a tlačia do stredu, aj keď im idem oproti v protismere a spravia to tesne predomnou (teda naschvál, lebo však sa zmestia), to nestíham ani zvoniť, či vyhnúť sa im viac ku tráve vpravo a je to od nich pekná prasačina.

Naposledy upravil robertp1996 dňa 14.07.2025 - 12:12:37, celkovo upravené 1 krát.

14.07.2025 - 12:09:11
02
arrow_leftJOLI napísal:
No však to som všetko schoval do toho jedného slova ..

Tato metoda zhrnutia do jedneho slova ma jednu nevyhodu. Ten, kto by potreboval osvietit, nebude o nic mudrejsi.
Ako ked ides za profakom s technickym vykresom a on ti povie, ze to je k.k.tina a mas to prekreslit a ty vobec nevies co tam mas zle :-D
14.07.2025 - 12:11:14
00
arrow_leftuid napísal:
Tato metoda zhrnutia do jedneho slova ma jednu nevyhodu. Ten, kto by potreboval osvietit, nebude o nic mudrejsi.
Ako ked ides za profakom s technickym vykresom a on ti povie, ze to je k.k.tina a mas to prekreslit a ty vobec nevies co tam mas zle :-D

A neskúšal si mu dať ten istý výkres aj druhykrát bez prekreslenia a to už zhodnotil, no vidíte, to už je lepšie. :D
14.07.2025 - 12:20:18
00
arrow_leftJaroh napísal:
A čo na toto hovorí tvoj psychoanalytik?

A kde do čerta má cestný cyklista jazdit ? Vzduchom jak vrtulnik?

-ked cyklotrasy su vyblokovane narcistickými exotmi, blokujuci celu sirku, neschopni respektovat paragrafy-zakony :fubar:
-ked na cestach su idioti v plechovkach, ktory naschval drbnú forsáž aby mu to dymilo...(ze ma aj vycierneny naraznik, skoda reci) :fubar: (STK EK kde??)
-alebo drbnuty motorkari s vykuchanou trubkou namiesto vyfuku, pri obiehani naschval spravi aby mu strielalo do vyfuku.. :fubar: (STK EK kde??)
Kedze katalyzator vyhodil, viem čuchom odhadnúť ako velmi mu ta stočená kktina žere olej.
Zaroven týmto pozdravujem decibelovo uvrieskaných honičov mikropenisov medzi radošinou a pieštanmi. :f: Musí to byť forma duševnej retardácie, celý deň sa honcovať horedole na krátkom úseku.

Ale kludne nech je po vasom, cestny cyklista je "najhorsi na svete", ibaže ostatní ho vytlačaju z prirodzeného habitátu..
Po celodennom výlete tmavé sople jako baník... Už sa teším na prísnejšie a častejšie emisne kontroly.
Dúfam že rakovinomety a nelegalne upravy rýchlo skončia ako na zapade. :l:
Tam sa s tým neserú, vozidlo zhabať a vysoká pokuta. :l:
14.07.2025 - 12:25:04
03
arrow_leftrobertp1996 napísal:
a nie je dosť miesta na bezpečné predídenie, tak toto sa dá riešiť včasným zvonením zdiaľky (alebo hlasným voľnobehom alebo zakašľaním) a takmer vždy to zaberá a dvojica sa stiahne

Nemám zvonček a tak používam brzdovú páčku. Mierne ju potiahnem (ešte nebrzdí) a prudko vypustím. Vydá to taký zvuk ako klepnutie. Na zarozprávaných chodcov, či cyklistov stačia dve-tri klepnutia a registrujú ma

Prípadne používam pokrik: "zvoním, zvoním"
14.07.2025 - 12:31:42
00
arrow_leftrobertp1996 napísal:
Takéto náhle vojdenie dieťaťa do pruhu priamo pred cyklistu sa už raz skončilo smrťou cyklistu. Cyklista sa vtedy dieťaťu vyhol, ale zišiel mimo cyklocestu, načo sa chcel rýchlo vrátiť, pričom spadol pravdepodobne sklzom predného kolesa o hranu okraja vozovky:
https://www.mtbiker.sk/forum/post1952320.html#p1952320
(video teraz už nedostupné, ale vtedy som ho videl a cyklista vôbec nešiel rýchlo alebo premotivovane, vyzeralo to na 15-20 km/h a to dieťa tiež nebolo malé, vyzeralo na 10 rokov)

V tom odkaze nejdú komentáre, komentáre idú v odkaze tu:
https://zilina.zoznam.sk/hroza-v-zdravotnictve-marian-havaroval-na-bicykli-po-prichode-zachranarov-nastal-sok-neuverite-co-urobili/

Preto, zatiaľ najlepšie, ako tu píšete viacerí, a robím to aj ja, je pri malých deťoch alebo pri všetkých, ktorí očividne jazdia cik cak, jednoducho spomaliť a ak sa ich aj dá predísť vľavo, tak ísť až úplne vľavo, až pri trávu a aj to počítať, že to tam možno bude treba strhnúť. Ešte lepšie chvíľu ísť pomaly za nimi vľavo, nech vidia, že ich ktosi dobehol a bude predchádzať a dať im čas sa na to pripraviť, že ide bicykel.

Pri malych detoch + tych, co jazdia cik cak ano, ale hento bol teda vraj pripad, ze dieta uz nebolo tak male a navyse jazdilo ukazkovo rovno a vpravo az do nehody. A teraz ruku na srdce, kolki naozaj vyraznejsie spomalime pri predbiehani starsich deti a celkovo ludi nevykazujucich najmensie naznaky, ze nevedia, ako bezpecne jazdit? Nehovoriac o tom, ze ked taki ludia idu tak 20 km/h, tak vlastne ani moc spomalit nemozes, ak ich nechces obiehat stvrt minuty a este to navyse stihnut a neohrozit oprotiiducich cyklistov...
14.07.2025 - 13:27:52
00
Ja len toľko, keď niekoho do nepríčetna vytočia deti na cykloceste - zabudol vôl, že teľaťom bol...
14.07.2025 - 16:41:20
05
Tak ale zas kto iny by sa mal zastavat deti ako detsky doktor ze ?
14.07.2025 - 17:15:14
00
Deti a psy sú nevyspytateľné, to vždy spomalím na rýchlosť chôdze, a predbieham pomaly až vo chvíli, kedy sú majiteľom/rodičom neutralizované.
14.07.2025 - 18:26:01
00
Kice Áno, dá sa vydávať zvuk aj brzdami alebo ja na cykloceste nastavím radiacou páčkou predný prešmýkač tak, aby sa oň pri šliapaní trela reťaz a vydáva to taký zvuk a idem tak celou cyklocestou :)

blackpyros To je pravda, to dieťa sa skôr s bicyklom otáčalo, keďže išlo popredu pred matkou a neskontrolovalo si pred otočením vedľajší pruh za sebou. No vo výsledku je to pre cyklistu náhle vojdenie do dráhy a ešte nepríjemnejšie, keďže to bolo naozaj nečakané (oproti deťom, ktoré vidieť jazdiť vlnovito už z diaľky).
Priznám sa, ak idú rovno vo svojom pruhu, nevlnia sa a protismer je voľný, predchádzam bez spomalenia, no vždy čo najviac vľavo (bočný odstup) a rátam aj s tým, že budem musieť vyjsť až do trávy, ale jazdím tak medzi 25-30 km/h, viac len po vetre. Ak idú bližšie ku stredu, alebo sú to malé deti (škôlkársky vek), tak radšej spomaľujem a idem okolo nich asi o 0,5 m/s rýchlejšie a zrýchlim až keď som vedľa nich a samozrejme nesmie byť protismer obsadený, inak neostáva nič iné len počkať.
14.07.2025 - 20:29:33
00
keyboard_arrow_up