Iste je už Šelmár všeobecne známy, ale dám link, len keby náhodou niekto Haringa predsa len nepoznal ... https://youtube.com/@selmar_yt?feature=shared
10.05.2025 - 10:28:56
00
Zopár minulých vyhlásení od asi najväčšieho odborníka na medvede na svk :hug:
- "Nedokážete si predstaviť, čo to spravilo, že my dnes vieme zasiahnuť poľovníckym spôsobom do medvedej populácie. Tie medvede skutočne cítia, že už sú nie neohroziteľné a že človeku môžu ublížiť. Už je tých hlásení a stretov s medveďom oveľa menej ako bolo. Už si myslím, že aj to pomohlo, že jednoducho ten medveď vie, že nie je chránený tak zákonom, že na neho nemôže človek siahnuť,"
- "niečo v tej prírode funguje aj mimozmyslovo". "Vy, keď nejdete loviť, tak sa vám tá zver, doslova, predvádza pred očami,"
- "Zver nie je tak zdegenerovaná ako človek,"
10.05.2025 - 20:38:41
00
Nielen na medvede....aj na šport.....vraj 🤣
10.05.2025 - 20:50:49
00
Uf, napadol ma fajny medveď, bikom som ho odrazil a zahnal. Pánečku, zážitok na celý život. Zdá sa, že na biku ani škrabanček . No nič, pokračujem ďalej… Zomlelo sa to tak rýchlo, že nemám foto dôkaz. Oddychujem na kopci, hádam dole mi už neskríži cestu. Mal som taktickú výhodu, útočil zdola a ja som sa zhora mohol zaprieť do svahu.

https://mapy.com/sk/turisticka?x=19.2541250305&y=48.9195653013&z=15&source=coor&id=19.2535470608%2C48.917515044

PS: GPS som su nespačatil život, v okolí Liptovskej Osady a Lúžnej sú medvede hocikde ukážeš prstom…

Prílohy:

IMG_4128.jpeg
IMG_4128.jpeg 259.26 KiB thumb_up1thumb_down

30.07.2025 - 11:14:50
016
U nás tiež týždeň dva dozadu napadla medvedica chlapa s psami. Ten odstrel akosi nefunguje.

Napíš viac ,ako si ho odohnal. Vypadá, že si sa ho ľahko zbavil. Tiež, ako došlo k utoku.?
30.07.2025 - 12:22:12
00
Ak sa situacia zhorsovala dlhodobo, tak ju za jeden rok nevyriesis. Toto bude dlhodoby proces. Niektore jedince musia znovu pochopit, ze clovek je predator a nie mozna korist.
30.07.2025 - 12:31:08
01
Tolko somarin v jednej vete ...
30.07.2025 - 12:47:18
21
arrow_leftwill napísal:
Ak sa situacia zhorsovala dlhodobo, tak ju za jeden rok nevyriesis. Toto bude dlhodoby proces. Niektore jedince musia znovu pochopit, ze clovek je predator a nie mozna korist.

Myslím si, že zvolili zlú metódu. Oni sa snažia vyselektovať len tie problémové jedince a odstreľovať len tie. Problém ale je, že medvede sú premnožené celkovo. Mali dať výnimku na odlov medveďov v určitých oblastiach a počtoch pre poľovné združenia + eliminovať problémové jedince. Takto by sa situácia vyriešila rýchlejšie. Pre teritoriálne zviera ktoré nemá prirodzeného predátora je spôsob aký bol zvolený na reguláciu podľa mňa neefektívny a zdĺhavý. Nehovoriac o tom, že na tento rok bol určený odstrel tuším 350 jedincov a minule (asi mesiac dozadu) dávali v správach, že zatiaľ ich uhynulo (či už odstrelom, nehodami, atď.) cca 50 a to už je pol roka preč. Ja som za to aby medveď naďalej bol súčasťou Slovenskej prírody ale v počtoch ktoré mu zaručia kvalitný život a nenútia ho sťahovať sa k ľuďom a potom na nich útočiť.
30.07.2025 - 12:55:48
03
arrow_leftjuju_pepe napísal:
U nás tiež týždeň dva dozadu napadla medvedica chlapa s psami. Ten odstrel akosi nefunguje.

Napíš viac ,ako si ho odohnal. Vypadá, že si sa ho ľahko zbavil. Tiež, ako došlo k utoku.?

Už sedím v aute. No, šiapem si to strmým kopcom hore a zrazu vedľa mňa zlovestné funenie a ručanie (alebo čo medvede robia). Pozriem sa dole na kúsok lúky nad lesom a otiaľ pár metrov odomňa sa rúti medveď. Ja som len zastavil a dal bike medzi nás - pripravený ho zapriečiť medzi nami, kričal som na neho a trochu sa nim zahanal. Ani neviem či došlo k fyzickému kontaktu alebo to pár cm od biku strhol späť dole do lesa - toto všetko sa zbehlo za pár sekúnd. Veľkosť neviem, nenám referenčný bod aké veľké medvede sú (bežne sa takto nestretávame). Zjavne som nebol jeho korisť, len som ho vyrušil (možno si na niečom pochutnával v tráve) a bránil sa zastrašujúcim útokom. Na kopcoch sú salaše.

Nedávno keď som bol medzi Vlkolíncom a Smrekovici (nie hrebeň, ale zvážnice na svahu), tak som sa smial, že som asi videl medveďa ako si nadomnou upaľuje hore strmým svahom. Bolo to niečo väčšie, v nízkom poraste čiastočne schované, doma som si potom povedal, že mohla byť nakoniec aj nejaká vysoká zver, tá mi už veľa krát skrížila cestu (naposledy na cestiče pri rieke v Tvrdošíne som skoro do nejakej srny alebo čoho napálil, tak mi skočila do cesty). Teraz už neviem :)

A možno sa medveď len zľakol Teddyho na riadítkach :lol:
30.07.2025 - 14:44:22
26
LOL ja by som v po takej situacii nekontroloval bajk ale obsah nohavic ...
30.07.2025 - 14:56:44
11
ver ze na nieco ako sranie sa nezmozes v tej rychlosti situacie :-D skor len cumis co sa to deje. reakcie mas nepredvidatelne a po akcii sa sam sebe cudujes co to tvoje telo robilo.
v CR si v tichosti a pohode vychutnavas les, tu aby si bol stale hlucny a v pozore.
30.07.2025 - 15:16:19
02
Kamos prisiel z CR do nasej dediny pred tyzdnom, prvy vyjazd co dal, hned stretol medveda 🤣 Na to ineho chlapa medvedica aj napadla. Vsetko v okruhu par km a presne v mojom oblubenom rajone. :)
Asi zas vyhrabem davno zabudnutu rolnicku.
30.07.2025 - 15:24:12
00
asi sa im toto chladne leto paci. ked byvali hice, boli cez den kdesi zalezene a bol od nich pokoj.
od cechov casto pocuvam ze na slovenko uz nepojedou lebo su tu medvede. kamaratka sa ma tiez teraz pytala ako to cele beriem, ze ona uz boji niekam ist.
popravde mna to uz zacina tiez dost odradzat od niektorych lokalit.
30.07.2025 - 15:32:38
00
arrow_leftmilos21 napísal:
šiapem si to strmým kopcom hore a zrazu vedľa mňa zlovestné funenie a ručanie (alebo čo medvede robia). Pozriem sa dole na kúsok lúky nad lesom a otiaľ pár metrov odomňa sa rúti medveď. Ja som len zastavil a dal bike medzi nás...:

No ak by si sedel na bajku, je dost mozne, ze by mal respekt. Medializovane utoky, co som zaregistroval, tak nikdy to nebol cyklista sediaci na bajku. A ze je tych cyklistov v horach dost... Tak nejak som si to vyhodnotil, ze utok statisticky schytavaju skor chodci ako cyklisti. Dalo by sa namietat, ze cyklista medvedovi na bajku utecie, ale nemyslim si. Ked je na rovine alebo v kopci, neni sanca...
30.07.2025 - 16:01:22
00
Veď som sedel na biku, ja poctivo šľapem aj stojky :) Ale stihol som zosadnuť… Dokopca by som mu neutiekol ani na biku a stočiť to dolu nebol čas, keďže sa vyrútil hneď vedľa mňa.
30.07.2025 - 16:45:58
00
keyboard_arrow_up