Lokalizácia
Formulár sa odosiela
ad kamery v aute ... sú krajiny v EU, v ktorých je takáto kamera zakázaná?
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 10:30:51
00
Nedavno som kupil z Alzy kameru na barak. Takze ked si ju hodim na dom aby som videl na vstup (ano aj na psa ked sme odcestovani) tak na to musim mat nejaky papier? Realne to tu niekto vybavoval u policie?
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 10:38:09
00
ja som teraz hodil 2 kusy na tĺpik brány a na pergolu..
na súkromne účely nemusíš nič.. nemám to na cestu, ale len na môj pozemok a vstup, lebo min víkend sme neboli doma , pred domom na mojom parkovaní večer stálo autičko a okukovali 3 chlapi..
neviem či hľadali chatu, okukovanli novostavbu za mnou alebo u nás.
sused ich videl tak ich aj odfotil keď ho zbadali a schádzali okolo neho...
teraz mam prehľad o tom čo sa deje a je to fajn čo som sa dozvedel,
bránu ešte nemám, tak je celý dvor otvorený.
bývam na konci dediny nad cestou ,kde sú už len luky.
aktuálne u nás idu v kurze garaže, pivnice aj domy.....dakujeme našim kazisvetom za úpravu trestneho zákona

Prílohy:

567121231_1156350529230715_1403300551735542587_n.jpg
567121231_1156350529230715_1403300551735542587_n.jpg 264.22 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil zihadlo 5 dňa 21.10.2025 - 11:07:32, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 21.10.2025 - 11:00:09
010
arrow_leftdislukas napísal:
Nedavno som kupil z Alzy kameru na barak. Takze ked si ju hodim na dom aby som videl na vstup (ano aj na psa ked sme odcestovani) tak na to musim mat nejaky papier? Realne to tu niekto vybavoval u policie?

Nie, ziadny papier si nevybavis, pretoze na udelenie licencie o technickej sluzbe musis splnat podmienky...vzdleanie, prax....atd.

Inymi slovami bezny clovek si nemoze instalovat sam kamerovy system, musi to spravit autorizovana firma s prislusnou technickou licenciou.
Edit: No pouzijem skor slovo nemal by, pretoze dnes uz naozaj na kamerovy system (hlavne indoor) nepotrebujete specialne vzdelanie a ani firmu s licenciou, pretoze to mierne zdatny IT amater zvladne aj sam.

Naposledy upravil flegko dňa 21.10.2025 - 11:15:44, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 21.10.2025 - 11:03:19
00
arrow_leftJaroh napísal:
Toto ako myslíš? Osobné údaje sú osobnými údajmi aj keď sú získané z kamier na súkromnom dome, takže je to pre UOOU relevantná téma, nie?

Chcel som tym povedat, ze UOOU nema pravo vstupit na tvoj pozemok, ci pozadovat nejaku dokumentaciu k tvojmu sukromnemu kamerovemu systemu a tym padom nemoze od teba ziadat nejaku napravu, ci ti udelovat pokutu. Je to na tebe ako budes s nimi pripadne spolupracovat.
Ja im na jednej strane rozumiem, pretoze riesia dsiatky susedskych sporov, typicky je, ked susedovi vadi, ze si sa dal kamery a ma pocit, ze ho smirujes. Preto vydali aj to usmernenie, ktore je samozrejme prakticka blbost, pretoze ak chcem, aby moja kamera snimala moj pozemok, takmer vzdy zasahuje istou castou na verejne priestranstvo, ci ciastocne aj na pozemok suseda. Typicky priklad je pohlad pred dom, kde casto vidiet aj ulicu a toto casto vyzaduju policajti, ked si potrebuje stotoznit pohyb nejakeho auta...takze oni su naopak radi ak tvoja kemra snima aj cast ulice.

Slusne kamery maju nastavenia private zone, ktora sa bud nenahrava, alebo ani nezobrazuju v live nahlade, ale to bezny clovek nevie a lacne kamery to ani nemaju.
Minca ma aj druhu stranu...uz sa velakrat stalo, ze sa nieco stalo niekde, kde kamery neboli a pri objasneni pomohla prave kamera od suseda.
Samozrejme vo finale je najlepsie to, ked so susedmi dobre vychadzate. Ja napriklad s nimi (ne)pravidelne popijam, ci fajcim ;o).
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 11:12:49
02
Díky, chápem.

To znamená, že ak snímaš aj iné, ako zónu A, tak de iure porušuješ zákon, ale de facto pokiaľ sám nechceš, tak na to nemá ako kto prísť, ani UOOU. Možno teda ešte prípadne polícia alebo prokurátor pri domovej prehliadke, ale to je iná kapitola.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 11:18:18
00
arrow_leftlapaloma napísal:
ad kamery v aute ... sú krajiny v EU, v ktorých je takáto kamera zakázaná?

Nie, povolene su vsade, respektive nikde nie su explicitne zakazane, ale niektore krajiny maju nejasnu legislativu ohladom ich pouzivania a pri istom type pouzitia mozes dostat pokutu.
Osobne si myslim, ze EU casom zavedie autokamery ako povinnu vybavu vozidla pre novovyrabane vozidla tak ako sa stali SOS cally a pod.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 11:21:04
00
arrow_leftJaroh napísal:
Díky, chápem.

To znamená, že ak snímaš aj iné, ako zónu A, tak de iure porušuješ zákon, ale de facto pokiaľ sám nechceš, tak na to nemá ako kto prísť, ani UOOU. Možno teda ešte prípadne polícia alebo prokurátor pri domovej prehliadke, ale to je iná kapitola.

Presne tak...to by sused musel podat na teba zalobu a museli by ste mat obciansko-pravny spor, ale tam je bremeno dokazovania na jeho strane, cize opat komplikacia pre neho. Ja si myslim, ze s tvrdenim, ze ja si myslim, ze sused sleduje bezdovodne moj pozemok a zasahuje do mojich prav je tazko preukazatelne a nevidim dovod, aby sud nariadoval tebe, ze musis zverejnit rozsah monitorovania a zdovodnovat to.
Pokial sused nema v ruke dokaz, cize samotny zaznam, screenshot, znalecky posudok, tak nema v rukach nic a osobne si myslim, ze takyto spor prehra.

Kamery samozrejme vedia aj uskodit, ale ich prinos je za mna vyrazne vacsi ako pripadne negativa.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 11:26:56
01
Aby som to uzavrel...nase zakony v tejto oblasti treba nutne novelizovat, pretoze 90% domacich kamerovych systemov(hlavne na RD, v bytoch) bolo spojazdnenych svojpomocne, cize s porusenim sucasne platnych zakonov. To iste sa tyka zabezpecovaciek, co uz davno nie su zlozite zariadenia, kde treba mat znalosti z oblasti elektroinstalacie a dnes ma doma hocikto bezdrotove pohybove cidla, sirenu, ci len aplikaciu, ktora ho upozornuje na narusenie priestoru, pretoze si to moze za par supov kupit na Aliexprese, ci Temu. Tu si to zatial ludia este casto nechaju montovat profi firmami, ale s nastupoim bezdrotov sa tento pomer otoci a bude to ako pri kamerach.
Na toto nasi zakonodarci vobec nereagovali a ako sa tak predpokladam roky reagovat nebudu lebo to nie je pre nich politicky zaujimava tema, z ktorej sa da nieco vytrieskat.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 11:43:35
00
Vláda dnes schválila rozpočet na 2026, pričom masívne zadlžovanie bude pokračovať napriek konsolidáciam. Bravo. Dlh má byť v budúcom roku ďalších skoro 6 miliárd eur, pričom idú ľudí v budúcom roku oholiť o 7 miliárd eur cez novú konsolidáciu spolu s tými predošlými, ktoré stále platia a tak skupina ľudí, ktorí ledva vyžili pri nevyhnutných výdavkoch, spadnú do pásma chudoby a ak sa im nepodarí zvýšiť príjem, budú si musieť vybrať, či napr. zaplatia deťom cestovanie do školy a nebude dosť na jedlo alebo naopak... Ekonomický rast SR je tento rok 0,5%, pričom Česi majú rast okolo 2% a Poliaci cez 3% a budúci rok sa Slovensko kľudne môže prepadnúť do recesie, čo bude znamenať prepúšťanie, stagnáciu a znižovanie platov alebo odmien v súkromnej sfére a ďalšie zhoršenie chudoby. Vláda sa netají tým, že o rok nás čaká ďalšia konsolidácia. Pripomeňme si v rýchlosti, čo vláda schválila v predošlých konsolidáciach:

Konsolidácia 2024:
- zvýšenie 900 poplatkov na úradoch a za štátne služby zväčša o 50%
- zníženie odvodu do II. piliera z 5,5 na 4%
- zvýšenie zdravotného poistenia zamestnávateľov za zamestnancov z 10 na 11% z hrubej mzdy
- zrušenie zubného benefitu
- zrušenie 1. septembra ako dňa prac. pokoja

Konsolidácia 2025
- zvýšenie zákl. sadzby DPH z 19 na 23%
- zníženie daňového bonusu na deti do 18 rokov a zrušenie daň. bonusu nad 18 rokov
- transakčná daň pre právnické osoby a živnostníkov (pre živnostníkov zrušená od 2026)
- zavedenie dane zo sladených nápojov, sirupov a prípravkov na prípravu nápojov
- zrušenie rodičovského dôchodku a náhrada zaň je možnosť poukázať 2% z daní
- zdraženie diaľničnej známky zo 60 na 90 eur
- zvýšenie mýta pre nákladnú dopravu o 40%
- špeciálne odvody pre banky, poisťovne a telekomunikácie, ktoré to premietli do cien
- zrušenie dňa prac. pokoja 17.11.

Konsolidácia 2026
- masívne zvýšenie minimálnych odvodov pre živnostníkov z 350 na 425 eur mesačne
- zavedenie sociálneho odvodu 131 eur mesačne pre živnostníkov s ročným príjmom do cca 9 000 eur
- skrátenie odvodových prázdnin pre nových živnostníkov na pol rok
- zvýšenie zdravotného poistenia zamestnancov zo 4 na 5% z hrubej mzdy, zvýšenie o 1% aj pre živnostníkov
- zvýšenie DPH na 23% pri nákupe sladkostí a slaností
- krátenie podpory v nezamestnanosti po 3. mesiaci o -10% mesačne z hrubej mzdy (podpora 40%, 30% a 20% z hrubej mzdy posledné 3 mesiace)
- zvýšenie dane z príjmu fyzických osôb na 25%, 30% a 35% podľa výšky ročného zárobku
- zvýšenie dane z poistenia, čo zvýši napr. PZP na autá
- úspora v štátnej správe, ale opäť len na bežných ľuďoch (zmrazenie platov okrem školstva a zdravotníctva)
- pokračovanie (dočasným) rušením pracovného pokoja v dňoch 8.5. a 15.9.

K tomu si treba uvedomiť:
- zhoršovanie životnej úrovne ľudí
- zhoršovanie ekonomiky SR, možná recesia
- pokračovanie v masívnom zadlžovaní SR a smer gréckou cestou k bankrotu
- bude aj ďalšia konsolidácia.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 15:03:31
17
Dobre. Situácia je pomenovaná. Teraz čo s tým? Ja riešenie nemám, okrem "čim skôr bankrotu". Jeho vlastní "dôchodcovia a štátna správa" ho musí poslať do preč.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 15:28:10
00
nova vlada co pride po tomto masakri verejnych financii vydrzi tak po prve vianoce. Byt v PS tak sa na to vykaslem ,nech si to este odserie hranol a s nim my vsetci bohuzial. padnut na hubu na sposob grecka je asi jedina moznost na ocistu
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 15:38:22
06
otazne je ci je to cielene? lebo ja mam uz par rokov ten pocit.
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 15:48:16
00
V takejto riti je táto krajina. V najhoršej žumpe aká kedy mohla byť. Ešte aj hory pošpinili tí ruSSkí kolaboranti.
Ani za socíku politika nerobila zle tam hore...

A už teda môžeme povedať, že súčasné vedenie KST su proruskí nacionalisti s fašistickými sklonmi, alebo ešte musime na nieco čakať?
https://dennikn.sk/4881958/teryho-chatu-ma-prevadzkovat-24-rocna-ucastnicka-konkurzu-nosicov-zhana-na-bazosi/?cst=d77098b93c00bce4c2dee703c06576c45898acfeaf65591f0e3a60e7e0eb5b32

BRAV za BRAVA Peter Švec, súčasný predseda Klubu slovenský turistov
Treba niečo dodať… ?
https://www.facebook.com/watch/?v=4177097845864897

Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 16:03:58
36
treba, cez vikend bol snem KST v ZA, protestovalo minimum ludi
Zobraziť komentár 21.10.2025 - 16:21:04
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up