Hlúpo ?
Firma DBC Slovakia vznikla minulý rok a vlani mala tržby len 13-tisíc eur. Podpredseda vlády Peter Kmeca ju však považuje za inovatívnu biotechnologickú firmu, ktorá si zaslúži dotáciu vo výške takmer 1,5 milióna eur.
Na to, že táto firma dostala štátne peniaze, vo štvrtok upozornila strana SaS. „Kmec je nový Plavčan tejto vládnej koalície,“ povedal predseda strany Branislav Gröhling. Poukazoval na známu kauzu bývalého ministra školstva Petra Plavčana, keď peniaze na výskum dostali garážové firmy.
SaS nesprávne uviedla, že firma sídli v zbernom dvore vo Vrakuni. V skutočnosti má sídlo v radovej zástavbe domov vo Vrakuni.
Majiteľ firmy Pavel Kazár, ktorý podniká aj v zahraničí, sa s denníkom SME odmietol rozprávať. Cíti sa dotknutý vyjadreniami SaS. „Vrátil som sa a takto ma vítate, osierate, ohovárate. Ja som skončil,“ stihol povedať, kým zložil.
Kmecova štátna tajomníčka Alena Sabelová obhajovala firmu tým, že má celý rad patentov, ktoré sa týkajú výskumu krvi.
To však neplatí pre DBC Slovakia, ale pre firmu Digital Blood Corporation so sídlom na Floride, za ktorou tiež stojí Kazár. Táto firma vznikla v roku 2018 a na svojom webe uvádza zoznam pätnástich patentov, ktorými disponuje.
Keďže ide o americkú firmu, Kazár s ňou nemohol žiadať o dotáciu na Slovensku.
Spolumajiteľkou firmy je Marika Esther Hartman. Tú v minulosti spomínal ako svoju známu Boris Kollár. Mala byť svedkom incidentu v Miami, keď Kollár udrel svoju expartnerku Barborou Richterovú.
Prípad firmy DBC Slovakia ukazuje, ako podpredseda vlády Peter Kmec rozdeľoval dotácie vo výške 230 miliónov eur na podporu podnikového výskumu v robotike a biotechnológiách.
Podmienkou dotácie nebolo preukázať výšku tržieb alebo skúsenosti s výskumom. K miliónovým dotáciám sa tak dostali aj firmy, ktoré podľa verejne dostupných zdrojov doteraz nerobili žiadny výskum alebo mali nízke tržby.
Denník E upozornil, že viaceré si dopísali do obchodného registra výskumné aktivity až nedávno.
Sabelová výzvy bráni tým, že rozhodovala iba kvalita projektu, ktorú posudzovali nezávislí hodnotitelia, no aj v tejto obhajobe existuje množstvo otáznikov.
https://www.sme.sk/domov/c/v-kauze-dotacii-na-vyskum-podpisuje-kmec-zmluvy-expresne-rychlo-pri-hodnoteni-obisiel-pravidla