Zdravim vo spolok, mam dilemu. Chcem si kupit hardtailovy horsky bike(medzi 600 az 700 eur), lenze tento rok ako som mohol zistit, zasoby sa velmi rychlo vypredavaju. Ked som bol na jednej predajni typek mi odporucil "ohlade na moju vysku 196cm" ist do 29 palcovych kolies aj ohlade toho, ze sa tam vyrabaju vacsie ramy, ktore by mi sadli.
U 26 palcovych mi povedal, ze tie velkosti co sa tam vyrabaju by mi boli len tak na hrane. Tak rad by som vedel nazor aj vyssich jazdcov, ze ci to je tak alebo to zavisi aj od geometrie ramu.
Este k tej vyske. Mam asi 177cm a jazdim na Giante XtC 29er, velkost L (co je 20"). Mam trochu dlhsie ruky a zrejme aj nohy a aj posed trochu zavodnejsi
Len pre porovnanie dlzka hornej ramovej trubky je rovnaka ako pre 26" verziu XtC velkost L, ale ta ma 19" velkost.
A vyska hornej ramovej trubky pre 29er L je rovnaka ako pre 26" velkost M (co je 17").
A to este kazdy vyrobca to ma inak a o znaceni ani nehovorim.
Ja osobne som s bicyklom spokojny. Pre rekreacne XC jazdenie fakt nevidim dovod preco nejazdit 29er (a profici ten dovod nevidia ani na sutaziach ). Vyslapem viac ako na o 3 kila tazsom fulle co som mal predtym a po rovinach a cestach to je paradicka.
Výška hornej trubky, geometria rámu... ako to sadne a tak, to dosť závisí od výrobcu. MilanM, úplne súhlasím, vôla (stand-over clearance) má byť minimalne tých 5cm. To je najdôležitejšie kritérium podľa čoho si vyberať veľkosť bicykla, lebo to nezmeníš. Dĺžku si upravíš zmenou predstavca, posunutím sedadla, ale hornú trubku neposunieš nižšie. Presne tak, závisí to aj od postavy človeka. Ja práve preto som si vybral veľkosť M (17,5") aj keď výškovo (179cm) by som bol aj na L. Mám tu vôlu niečo cez 5cm. Na L by som ju mal okolo 2 cm, čo by bolo malo. Presne tak, závisí to aj od postavy človeka. Gwixt je odomna o 2 cm nižší, ale má dlhé nohy a teda veľkosť L a to ešte aj 20" (nie 19") a je preňho ok. Ja mám o niečo kratšie nohy ako by sa predpokladalo na moju výšku a aj preto okrem iného čo som už spomínal som si vybral TREK, lebo majú dlhé rámy oproti ostatným značkám. Napr. mne by Giant XtC veľkosť M bol trochu krátky, L by bol akurát dlhý, ale by som už sedel na hornej trubke.
double, zle som si prečítal tvoj prispevok, teda chceš LEN CUBE. Potom pre teba bude tento: http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-cube-bikes-ams-29-12-45970 Výborné hodnotenie (4 z 5 dostal ozaj málo ktorý) a do 2000€ ho máš. Súhlasím, CUBE sú parádne bicykle čo sa týka designu. Ja keď som sa rozhodol pre 29" som najprv chcel CUBE LTD SL 29. Ale potom som to zvážil a pre vyššie uvedené dôvody som sa rozhodol inak.
Čo sa ešte týka tej výšky rámu/hornej trubky atď... Ako aj gwixt napísal, že normálne výška a dĺžka hornej trubky je zhruba rovnaká ako pri 26" a taktiež aj celkovo výška posadenia rámu alebo ako to nazvať je zhruba rovnaká ako pri 26" a práve preto, keďže má vačšie kolesá, tak ŤAŽISKO 29" bicykla je nižšie ako 26" a preto je 29" stabilnejší z čoho vyplýva vačšia istota pri zjazdoch ako tu už bolo spomenuté. No neplatí to všeobecne pre všetky 29" - nie každá značka má takú dobrú geometriu rámu. Prave preto sa treba poradiť a čítať recenzie.
Keith Bontrager? To je zakladateľ značky Bontrager? Potom zrejme tiež bol priekupníkom MTB spolu s Gary Fisherom. Sú hlavným dodávateľom pre Gary Fisher (už v rámci TREK). Nájdem si niečo o tom, mám Bontrager rims
Ako som pisal - skusal som 29er s geometriou dost odlisnou od 26".
Ono clovek vyskusa len to, co je v okoli a ja som mal moznost len Meridu a Specialized.
A tie nesadli. Skoda. 26" je doma - mozno niekedy nabuduce.
Ak neskonci 29er v poli porazenych s 27,5......
Presne tak, Gary Fisher to zrejme vedia najlepšie kedže to vymysleli. To čo o nich píšu, presvedčil som sa, že je to pravda.
Merida niesu nejake extra, ale specialized ti tiez nesadol? Ktorý si skušal? Specialized Carve maju velmi dobre hodnotenia. Teda ak si chcel HT, full neviem.
Len pre zaujímavosť, tie nové 27,5" tá hodnota, to je priemer rafika??? Alebo je do toho tak od oka prirátaný aj rozmer plášťa ako pri 29" čo v skutočnosti je 28" rafík a v podstate to nie je nový rozmer kolesa. Ak 27,5 palcov je rozmer rafika, tak oproti 29" (28" v skutočnosti) by to bol 0.5 palca rozdiel (cca 12mm) čo mi príde také nie moc badateľné vzhľadom na to, že by tím vytvorili nový svetový štandard. Neviem, nejazdil som to ešte, no pri jazde by to vôbec bol citeľný rozdiel oproti 29"?
Gary Fisher to zrejme vedia najlepšie kedže to vymysleli.
Zase nejaký zázrak to nie je, len iný spôsob Hlavne v prípade výmeny vidlice nájsť nejakú "G2" (/s väčším offsetom) je veľký problém, často potom nezostáva nič iné len kúpiť normálnu vidlicu a potom to je bicykel ako každý iný (len s dlhšou zadnou stavbou ako je moderné, čiže za niektorými inými rámami by v určitých ohľadoch aj citeľne zaostával).
mam 183cm a nedavno v obchodaku pri mne stala dievka minimalne o pol hlavy mensia s 29-kou od scotta (a fakt neposobila, ze ma bike len na okrasu). Som si isty, ze kazdy kto standardne doteraz siahal po velkostiach ramu aj povedzme 16-17" alebo "M", sa vobec nemusi 29" bat. Samozrejme, niektory vyrobca bude mat vhodnejsiu geometriu/dizajn ako iny.
este dodam, ze moj prvy dojem z jazdenia 29" bol: ziaden zazrak, iba prijemne zlepsenie v kazdom ohlade. Potom sa ale dostavila taka cudna radost zo strmych lesnych splhani do kopca - na mnohokrat jazdenych usekoch, kde ma predtym zrusili kamene pod kolesami alebo prehrabnutie kolesa, mi teraz staci sustredit sa na trochu stabilne tempo a to 29" koleso cloveka celkom pekne podrzi. Ano, 26" pre rekreacne XC jednoznacne prestava davat zmysel.
mal som predtym 26" fulla ... cca rovnaka cena a 3 kila tazsi ... a poviem ti ze to trapenie pri stupani mi za tu trocha pohodlia pri zjazde nestoji ... teraz oproti tomu lietam
no keby ze mam strasne vela penazi tak si asi kupim 29" fulla s malymi zdvihmi do 12 kg .... no tolko penazi nemam ... zatial
Súhlasím, pre nás rekreačných XC bikerov je lepší. 29“ kolesá majú menší rolovací odpor, väčšiu styčnú plochu so zemou, lepšiu zotrvačnosť a uhol nájazdu na prekážku. Ešte k tomu tá o niečo väčšia stabilita vďaka nižšiemu ťažisku. 26“ ma lepšie zrýchlenie, ale to je len samotný odpich (pár sekúnd) potom sa rýchlo vyrovnajú (aspoň tak nám to vyšlo, čo sme to s chalanmi porovnávali) a možno o niečo lepšie sa na ňom ťahá do strmého kopca. Tiež nevravím, že 29“ je nejaký zázrak ale podľa mňa je tam viac výhod ako nevýhod.
Gary Fisher (TREK)... jasné, ja som len s tým mojim príliš spokojný Meniť vidlicu určite nebudem. Tá značka má nevýhodu, že sú drahý. TREK sú si vedomí toho, že sú veľmi žiadané ich bajky a využívajú to. Za to, čo som kúpil ten môj som mohol mať inú značku s lepšími komponentmi.
Ano, 29“ je v skutočnosti 28“ rafik. To 29“ teda 29er (twenty-niner) je len názov. Zrejme to vymysleli, aby to lákavejšie znelo. V skutočnosti priemer kolesa (rafika) nie je 29 ale 28 palcov – presne ako krosový. Plášť určený pre krosový bike (28“) nasadíš na koleso pre 29“. Taktiež plášť pre 29“ dáš na krosové koleso (samozrejme ak má ten plášť šírku nad 2.0, na krosový bike sa nezmestí do vidlice). V podstate zrejme len stačilo spevniť krosové koleso (niečo čo už dávno existovalo) a nie vytvoriť nový štandard. Ten 27,5“ si bude vyžadovať veľké prispôsobenie sa výrobcov, rámy, vidlice... určite to bude pár rokov čo 27,5“ bicykle budú výrazne drahšie od ostatných ako to bolo pred pár rokmi s 29“.
Tie rozmery priemerov kolies, potom to sedí, 27,5“ je skoro presne v strede medzi 26“ a 29“. Akurát o pár mm bližšie k 26“. Čo mi nie je jasné, 1 palec = 25.4mm. 28 x 25,4 = 711. Nie 622. 26 x 25.4 = 660. Nie 559. Jak to teda je? Alebo tie čísla sú hodnoty čoho? Čo ma nikdy nenapadlo, zobrať meter a si zmerať ten priemer kolesa. Asi to dnes urobím
V podstate zrejme len stačilo spevniť krosové koleso (niečo čo už dávno existovalo) a nie vytvoriť nový štandard.
no to práve nie, lebo by si ľudia povedali "šak toto už poznáme, to už dávno máme". A výrobcovia chcú predávať, tak prišli s "novinkou". Ale nevylučujem ani to, že za tým sú čiste nezištné a fyzikálne podložené skutočnosti.
Inak som zistil, že pre jedného rekreačného jazdca je ideálny 26' full.
Tie rozmery priemerov kolies, potom to sedí, 27,5“ je skoro presne v strede medzi 26“ a 29“. Akurát o pár mm bližšie k 26“. Čo mi nie je jasné, 1 palec = 25.4mm. 28 x 25,4 = 711. Nie 622. 26 x 25.4 = 660. Nie 559. Jak to teda je? Alebo tie čísla sú hodnoty čoho? Čo ma nikdy nenapadlo, zobrať meter a si zmerať ten priemer kolesa. Asi to dnes urobím
tie nazvy 26, 27.5 a 29 su skor ludove/marketingove oznacenia kolies ako takych, aj s plastom
napr standardne 26" kolesa pouzivaju 22" rafy (tych 559mm)
v podstate ked si odratas od velkosti kolesa nejakych 4-5 palcov co je vyska plasta, tak dostanes cca priemer rafu
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Len pre porovnanie dlzka hornej ramovej trubky je rovnaka ako pre 26" verziu XtC velkost L, ale ta ma 19" velkost.
A vyska hornej ramovej trubky pre 29er L je rovnaka ako pre 26" velkost M (co je 17").
A to este kazdy vyrobca to ma inak a o znaceni ani nehovorim.
Ja osobne som s bicyklom spokojny. Pre rekreacne XC jazdenie fakt nevidim dovod preco nejazdit 29er (a profici ten dovod nevidia ani na sutaziach
double, zle som si prečítal tvoj prispevok, teda chceš LEN CUBE. Potom pre teba bude tento: http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-cube-bikes-ams-29-12-45970 Výborné hodnotenie (4 z 5 dostal ozaj málo ktorý) a do 2000€ ho máš. Súhlasím, CUBE sú parádne bicykle čo sa týka designu. Ja keď som sa rozhodol pre 29" som najprv chcel CUBE LTD SL 29. Ale potom som to zvážil a pre vyššie uvedené dôvody som sa rozhodol inak.
Čo sa ešte týka tej výšky rámu/hornej trubky atď... Ako aj gwixt napísal, že normálne výška a dĺžka hornej trubky je zhruba rovnaká ako pri 26" a taktiež aj celkovo výška posadenia rámu alebo ako to nazvať je zhruba rovnaká ako pri 26" a práve preto, keďže má vačšie kolesá, tak ŤAŽISKO 29" bicykla je nižšie ako 26" a preto je 29" stabilnejší z čoho vyplýva vačšia istota pri zjazdoch ako tu už bolo spomenuté. No neplatí to všeobecne pre všetky 29" - nie každá značka má takú dobrú geometriu rámu. Prave preto sa treba poradiť a čítať recenzie.
Keith Bontrager? To je zakladateľ značky Bontrager? Potom zrejme tiež bol priekupníkom MTB spolu s Gary Fisherom. Sú hlavným dodávateľom pre Gary Fisher (už v rámci TREK). Nájdem si niečo o tom, mám Bontrager rims
Ono clovek vyskusa len to, co je v okoli a ja som mal moznost len Meridu a Specialized.
A tie nesadli. Skoda. 26" je doma - mozno niekedy nabuduce.
Ak neskonci 29er v poli porazenych s 27,5......
Merida niesu nejake extra, ale specialized ti tiez nesadol? Ktorý si skušal? Specialized Carve maju velmi dobre hodnotenia. Teda ak si chcel HT, full neviem.
Len pre zaujímavosť, tie nové 27,5" tá hodnota, to je priemer rafika??? Alebo je do toho tak od oka prirátaný aj rozmer plášťa ako pri 29" čo v skutočnosti je 28" rafík a v podstate to nie je nový rozmer kolesa. Ak 27,5 palcov je rozmer rafika, tak oproti 29" (28" v skutočnosti) by to bol 0.5 palca rozdiel (cca 12mm) čo mi príde také nie moc badateľné vzhľadom na to, že by tím vytvorili nový svetový štandard. Neviem, nejazdil som to ešte, no pri jazde by to vôbec bol citeľný rozdiel oproti 29"?
26" - 559mm
27.5" - 584mm
29" - 622mm
takze 27.5 je priblizne v strede medzi 26 a 29
Zase nejaký zázrak to nie je, len iný spôsob
26" - 559mm
27.5" - 584mm
29" - 622mm
takze 27.5 je priblizne v strede medzi 26 a 29
hmm na crossovom plasti mam rozmer 622 a je to 28" takze spravne chapem ze to je identicky rozmer rafika s 29er?
amerikanky maju ine-mensie palcoky
este dodam, ze moj prvy dojem z jazdenia 29" bol: ziaden zazrak, iba prijemne zlepsenie v kazdom ohlade. Potom sa ale dostavila taka cudna radost zo strmych lesnych splhani do kopca - na mnohokrat jazdenych usekoch, kde ma predtym zrusili kamene pod kolesami alebo prehrabnutie kolesa, mi teraz staci sustredit sa na trochu stabilne tempo a to 29" koleso cloveka celkom pekne podrzi. Ano, 26" pre rekreacne XC jednoznacne prestava davat zmysel.
no keby ze mam strasne vela penazi tak si asi kupim 29" fulla s malymi zdvihmi do 12 kg .... no tolko penazi nemam ... zatial
Gary Fisher (TREK)... jasné, ja som len s tým mojim príliš spokojný
Ano, 29“ je v skutočnosti 28“ rafik. To 29“ teda 29er (twenty-niner) je len názov. Zrejme to vymysleli, aby to lákavejšie znelo. V skutočnosti priemer kolesa (rafika) nie je 29 ale 28 palcov – presne ako krosový. Plášť určený pre krosový bike (28“) nasadíš na koleso pre 29“. Taktiež plášť pre 29“ dáš na krosové koleso (samozrejme ak má ten plášť šírku nad 2.0, na krosový bike sa nezmestí do vidlice). V podstate zrejme len stačilo spevniť krosové koleso (niečo čo už dávno existovalo) a nie vytvoriť nový štandard. Ten 27,5“ si bude vyžadovať veľké prispôsobenie sa výrobcov, rámy, vidlice... určite to bude pár rokov čo 27,5“ bicykle budú výrazne drahšie od ostatných ako to bolo pred pár rokmi s 29“.
no to práve nie, lebo by si ľudia povedali "šak toto už poznáme, to už dávno máme". A výrobcovia chcú predávať, tak prišli s "novinkou".
Inak som zistil, že pre jedného rekreačného jazdca je ideálny 26' full.
napr standardne 26" kolesa pouzivaju 22" rafy (tych 559mm)
v podstate ked si odratas od velkosti kolesa nejakych 4-5 palcov co je vyska plasta, tak dostanes cca priemer rafu