Kategórie
Bike-techposledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17
savings CTM CHARISMA 1.0 27.5 dámsky bicykel, biela perleť/mint
289 €
savings
MOC 459 €
Akcia -25% GHOST Kato Universal 27.5 bicykel, green pearl/azur blue metallic
589 €
-25%
MOC 889 €
Akcia -13% Rock Machine Blizz TRL 50-29 bicykel, matte black/grey
od 1 049 €
-13%
MOC 1 539 €
Akcia -26% Rock Machine Blizz TRL 40-29 LTD bicykel, matte khaki/neon orange/black
od 919 €
-26%
MOC 1 389 €
Akcia -15% GHOST KATO Essential 29 bicykel, light blue pearl/orange gloss
od 589 €
-15%
MOC 779 €
-6% Rock Machine Catherine 70 27 dámsky bicykel, modrá/strieborná/ružová
659 €
-6%
MOC 699 €
ano to co odlesnis musis zalesnit pekna rozpravka... idem lesom a co nevidim same rubanisko...ale ani na jednom nezacinaju vysadzat nove stromy....
tiez netvrdim ze ich mame nechat rozmnozovat sa do nekonecna....ale proste mozme si za to ajj trochu sami lebo vyrubujeme obrovske lesne uzemia a zostavaju po nas rubaniska...a medvede ti nebudu zit na rubanisku....su tam nechranene...ok regulovat zvierata treba ale treba aj zalesnit hektare rubanisk... lebo ak to takto pojde dalej tak sice zvierata regulovat budeme...ale uzemie bude stale mensie a mensie....
tu tvoju teoriu o medvedoch radsej nebudem komentovat - nedava mi to zmysel
na to "z polovice same rubanisko" by som sa rad pozrel
ono nieco ine je len tak strielat od pasa a nieco ine je realny stav, ani tazba dreva ani strielanie zveri sa nerobi halabala, pekne to treba naplanovat (aby bolo aj buduci rok co strelit, vyrubat
Co sa toho rubaniska tyka moj otec je tiez spoluvlastnikom lesa a funguje to tak, ze lesny hospodar urci podla veku lesa vyrub a aj zalesnenie, peniaze z tazby su pouzite na nakup novych sadenic a zaplatenie ludi na vysadbu. Co zostane sa deli ako zisk. Lesny hospodar je ale plateny, teda treba nechat peniate na ucte pre jeho plat. To preco niekde ostava rubanisko moze byt otazka pre lesneho hospodara. Napr. ked sa vypusti priehrada pre udrzbu a kontrolu priehradneho muru naplna sa po 2 rokoch je na to daky predpis a to moze byt aj pri vysadbe lesa. No ked nevieme len kritizujeme a mudrujeme.
to je síce pravda, ale čo to má spoločné s tým pôvodným príspevkom - teda strieľanie zvierat "pre ten pocit"?
no v karpatoch mi to pride tak ze sa tazi vsade a vsetko.... :-/ a tym padom maju tie zvierata stale menej priestoru...
asfaltka na BK rubanisko
cervena TZT na Homolu rubanisko
cervena na babu rubanisko
cervena na somara rubanisko
modra z limbachu na turecak rubanisko
modra z Baby do pezinku rubanisko
zlta z slnecneho udolia na turecak rubanisko
a dalo by sa pokracovat....toto som spomenul len najblizsie okolie....
este pred 1-2 rokmi bol namiesto niektorych tychto rubanisk les.....
a o par rokov tam bude mlady porast, o par desiatok rokov mlady les... medzitym na inych miestach znova tazba a tak stale dokola
alebo aj takto: lesu trva do dospelosti tak 80rokov, ak sa rocne vytazi drevo na 1% uzemia les stiha dorastat, mas dojem ze sa rube rychlejsie?
ono pekne sa pise o tom ako by bolo keby...., ale realita je taka, ze su vacsinou hospodarske lesy
co sa tyka hospodarenia v lesoch treba sa ist pozriet len sem kusok za hranice do AT, kde kazdy kusok lesa ma svojho majitela, kde kazdy kusok lesa obhospodaruju rodiny uz starocia, na rozdiel nasich statnych lesovkde nikomu na nicom nezalezi, len kazdeho strnasteho aby vyplatna paska bola a sem tam nejake prilepsenie ked sa nik nediva, ved do dochodku to tu nejak vydrzim a potom potopa po mne. A prirodzena selekcia nam uz nic nehovori, aj preto strelime s velkou pasiou po vlcici, ktora mohla byt nositelom genofondu dalsich prirodzenych predatorov moze byt. ziadne statistiky nehovoria o uhyne mladych slabych macov pocas zimy, len stale mame pocit, ze ich je vela a ze nas ohrozuju a pritom za stav aky je, ze idu dole k ludskym pribytkom, mozme si sami. zil som dlhe roky v Turi pri Ziline, ako decka sme sa casto tulali v lesoch kde odjakziva bolo medvedohusto, ale nikdy ziadny utok , max v dialke silueta vzdalujuceho sa maca.
ked po deiatkach rokoch idem hore dolinou je mi tazko, vsade same rubaniska, to je palnovane? celu dolinu naraz vytat?
tak potom d o pi ci s takymi lesohospodarmi
este k zvieratkam, kamarat nadsenec presiel v lete krizom krazom britsku kolumbiu, stovky zaberov zvery aj macov zo vzdialebnosti 5-6 m, vzdy sa otocil prvy maco a odisiel
jedenoducho ich tak nezvykli si spajat cloveka ako zdroj potravy, turisti respektuju pravidla na taboriskach o ulozeni potr zasob a nie su konflikty
ale tu sme ani v rakusku ani v kanade ale na sk a tu si stanovujeme kazdy svoje pravidla
bohuzial
Chodim na viacere fora a vsade maju ludia v zuboch polovnikov a prevazne stale tie iste nazory. Zato o pytliakoh sa nik nestara hoc robia riadne zverstva. Nemam rad oblbovanie verejnosti a ked sa niekto chysta kritizovat mal by poznat problematiku a navrhnut lepsie riesenie.
tazi sa uz nejake to desatrocie, a tie Karpaty tam furt su
O lesoch sa vravievalo, ze sa sadi pre vnukov a tak je dodrzany kolobeh.
Kto moze chodit legalne s flintou po reviry? polovnici. netvrdim, ze vsetcia polovnici su pytliaci.
pred par rokmi sa mi stratila kamaratka sucka husky, obojok, znamka...vsetko dobre viditelne z dialky. prve co som spravil, siel som za miestnymi polovnikmi, ze ked uvidia, nech nestrielaju na nu. Odpoved : tulajuci pes v reviry je skodna, treba ho zlikvidovat, mal som potom k nim taky prejav, ze som myslel ze policia to bude riesit
uz je to peknych par rokov, no fakty tisicrocne su nemenne pes, vlk zautoci len na oslabene zviera, cize ak by aj skolila nejakeho usiaka, tak by bol spuchnuty myktomatozov ci niecim inym
Chalani z hora, pridte niektory vikend pozriet na tie vyruby sem dole do karpat, je rozdiel, ked vo velkom priestore nejaky ten hekrat sa rube, ale tu to vyzera niekde ako keby naraz chceli cele MK vysekat, to nevravim o doj...nych cestach
jo vacsina lesov su nedoriesene dedicske vztahy, aku mame uctu a pokoru k dielu nasich dedov, pradedov, ked sa nedokazeme dohodnut a pokracovat v tom co oni pre nas nastartovali???
niekto sa realizuje inak, niekto sa nerealizuje vobec....
ak by si musel kazdy pred konzumaciou najskor kura zotat, alebo jahna pichnut nezdalo by sa mu zabijanie zvierat az take cudne
ina vec je ze to niekto robi pre potesenie, ale aj to tu bolo vzdy, akurat nie pre kazdeho, iba pre "panstvo"