Kategórie
Bike-techBezdušové systémy - MTB # MTB # plášte # bezdušové plášte # poradenstvo # kompatibilita # defekt # tmel # technické otázky
zaujimaju ma hlavne vyhody a nevyhody UST vs DT swiss riesenia (ale kludne tu rozoberajte aj ine)
takze, ak vsetko dobre chapem...
UST = UST rafik + UST plast + UST ventil
DT = DT rafik + DT tubelesskit + normalny plast*
chapem dobre?
* - k tomu dt tubeless kitu pisu ze len UST plaste ale niekde som tu cital ze aj normalne.. nedefektuje to potom velmi?
+ v DT kite je nejaky maglajz co plast pri defekte lepi, je nieco podobne aj pri UST alebo to tam netreba kvoli hrubke plastov? (a aku uspesnost ma ten maglajz ?
discuss...
posledný komentár: 29. 4. 2013 o 7:41
posledný komentár: 31. 5. 2012 o 21:13
posledný komentár: 13. 5. 2011 o 18:43
posledný komentár: 3. 7. 2010 o 18:18
posledný komentár: 3. 6. 2007 o 11:55
Weldtite MTB CONVERSION tesniaca páska na bezduš. ráfiky, 24 mm x 10 m
11,29 €
MOC 11,99 €
Akcia -22% Stan’s NoTubes bezdušová páska do ráfika, 54.86 m
od 44,99 €
-22%
MOC 57,99 €
savings Schwalbe Nobby Nic 27.5x2.60" Performance Addix plášť, kevlar
26,99 €
savings
MOC 43,99 €
savings Schwalbe HANS DAMPF 27.5x2.35" EVO ADDIX Soft plášť, TLE, kevlar
39,99 €
savings
MOC 58 €
-9% WTB Breakout 27.5x2.3" Tough Fast Rolling plášť, TCS, kevlar
49,99 €
-9%
MOC 54,90 €
Akcia -23% Pirelli Scorpion Race DH T 27.5x2.50" DualWALL SmartEVO DH plášť, TLR, kevlar, yellow label
66,99 €
-23%
MOC 96,99 €
Výpredaj -26% Pirelli Scorpion™ E-MTB M HyperWALL 27.5x2.6 plášť, TLR, kevlar
58,99 €
-26%
MOC 88,99 €
savings Maxxis Shorty 27.5x2.40" WT DD 3C MaxxGrip plášť, TR, kevlar
60,90 €
savings
MOC 94,99 €
savings Schwalbe Rocket Ron 27.5x2.25" Performance Addix TLR plášť, kevlar
25,99 €
savings
MOC 44,99 €
savings Maxxis Severe 27.5x2.25" EXO MaxxSpeed plášť, TR, kevlar
49,90 €
savings
MOC 78,99 €
savings Maxxis Ikon 27.5x2.20" EXO 3C Maxx Speed plášť, TR, kevlar
42,99 €
savings
MOC 78,99 €
savings Specialized Eliminator Grid Trail 27.5 x 2.3" 2Bliss Ready T7 plášť, TLR, kevlar, tanwall
41,99 €
savings
MOC 59,99 €
Výpredaj -17% Pirelli Scorpion™ Enduro H 27.5x2.4" HardWALL plášť, TLR, kevlar
57,99 €
-17%
MOC 112 €
Nedal si toho mlieka málo? Ja som na začiatku napustil 100ml (možno ja som dal veľa, ale keď v návode písali na XC 60-120ml
mozes mat nizsi tlak > lepsia trakcia (aj lepsie do kopca, aj lepsie v zakrute drzi aj lepsie brzdi)
su ludia, co rozdiel nevidia (co je sebaklam, lebo s dusami som jazdil 2,5 a teraz 2 bar a cisla neodzubes)
profici jazdia aj mensie tlaky (ale maju aj menej kil hejze)
no tak ale su ludia, co nevidia rozdiel medzi 50e TN monitorom a poriadnym IPS za 250+ vsakze
s dalsimi vyhodami mi pomozte ostatni. ja idem spat
pre mna je jazdenie bez defektu viac ako dostatocny dovod na bezdusaky
Keby bezdusaky neboli o hmotnosti, tak nikto nebude vozit konvertovane plaste
javo89 :
Inak pri pouziti bezdusakoch sa usetri valivy odpor duse (snad okrem pripadu pouzitia latexovej), trosku sa zvacsi objem vzduchu, takze o nieco malinko sa moze menej fukat, neda sa seknut dusa (kedze tam nie je), zato sa da ale seknut plast (ak je papierovy), s tesniacim tmelom sa ziska schopnost odolavat roznym nepredvidanym prepichnutiam plastu na behuni, zhorsi sa o nieco pripadna nutnost opravy defektu plasta. Jazdne vlastnosti sami o sebe sa urcite nemenia, citit to bude mozno ak clovek prejde z 200g obycajnej duse, kedze mu vyraznejsie klesne tlak a valivy odpor. Bezdusaky ale nie je mozne vozit na prilis nizkom tlaku, pretoze sa budu vyzliekat v zatacke, ale tento problem je skor pri DH. 1bar to pri beznom vozeni zvladne na 2.4", co je inak v terene na jazdne vlastnosti citit velmi silne a s obycajnou dusou to uz nejde jazdit. Mlieko ale neudrzi trosku vacsiu dieru pri velkom tlaku (2.5 baru a viac).
Počiatočný objem mlieka nie je taký jednoznačný, dosť záleží aký plášť nahadzuješ. Ak je plášť odľahčený - rozumej ako sitko - je potrebný väčší objem cca 80-100ml, ale ak je však plášť schopný udržať tlak aj bez mlieka tak 50ml je akurát. Tiež je rozdiel či je to klasický plášť, alebo s UST pätkou (TLR), pretože obyčajná pätka neudrží na úvod toľko ako TLR. Ja osobne nahadzujem všetky plášte najprv bez mlieka, nafúkam na cca 3bary a až potom keď sa plášť dobre usadí cez ventil nalejem mlieko, takto nemusíš dávať extra množstvo navyše o ktoré prídeš pri nahadzovaní a je to podstatne čistejšia robota. Taktiež ak pri nahodení na sucho zistíš, že v plášti je niekde malá dierka cez ktorú pomerne dosť uniká vzduch tak ju vieš opraviť ešte predtým ako dáš mlieko a tým sa vyvarovať tomu, že ti podstatná časť mlieka vytečie.
Čo sa týka výhod, tiež si myslím že najpodstatnejšou výhodou je zmena jazdných vlastností a nie primárne hmotnostná úspora. Bezdušák jednoducho lepšie odvaľuje, má lepšiu trakciu či pri zábere, alebo brzdení. Možnosť zníženia tlaku je tiež veľkou výhodou, pretože sa ešte znásobia hore uvedené vlastnosti. Tým, že plášť je bez duše a má nižší tlak sa ešte vylepší trakcia a taktiež valivý odpor, pretože mäkší a flexibilnejší plášť ľahšie kopíruje terén a tým lepšie odvaľuje, ja tomu hovorím, že plášť po teréne "pláva", nemyslím tým, že pláva celé koleso ako keď máš defekt čo znižuje ovládanie bicykla, ale to, že plášť krásne kopíruje drobné nerovnosti a nie sa do nich zbytočne zarýva a tým odvaľovanie spomaľuje. To či je koleso s dušou, alebo bez duše je rozhodne cítiť na jazdných vlastnostiach, ak samozrejme nejazdíte bezdušák nafúkaný na max tlak (toho potom ani nemusíte mať). Rozdiel je ešte výraznejší na pevnom bicykli, ale jasne to cítiť aj na fulíku. Je citeľný rozdiel medzi plášťom s dušou a bezdušákom oboje nafúkané napr. na 2,5 a to nehovorím ak bezdušák ešte podfúknete na 2-2.2, čo dokáže skľudniť aj fulíka nie to ešte pevný bike - pretože jednoducho získate navyše cca 3-4cm pruženia citlivého na tie najjemnejšie nerovnosti a to nehovorím o lepšom spracovaní nárazov na skalách či koreňoch, kde tvrdý plášť skáče ako divá koza, kdežto bezdušák to pekne spracuje a zbytočne nekope.
Miesto toho aby som investoval cas niekde v terene na opravu defektov, tak musim investovat trochu viac casu a usilia doma pri udrzbe ked nahadzujem plaste. Samozrejme aj s bezdusakom sa da dostat defekt, ale tie bezne male ako diery od trnov a precvaknutia uplne vymiznu. Akurat ak niekto casto nejazdi resp. ma bicykel na ktorom casto nejazdi tak sa to nehodi. Lebo ked tie kolesa vzdy 3 mesiace stoja medzi jazdami tak clovek akurat meni tmel do blba
Inak cerstva skusenost:
e*thirteen TRS+ kolesa + zlta notubes paska + 27.5x2.4 Conti Trail King Protection: nahodene bez problemov pumpou doma. Drzia 60psi v pohode. Akurat som este zvedavy ci patky budu drzat ked ich spustim na 25psi (p) a 28psi (z).