Dnes sme isli s kamosom z Devina do DNV po ceste. Islo auto oproti nam a zozadu ho chcelo predbehnut dalsie auto. Ale ked zbadal, ze oproti idu cyklisti, tak sa stiahol nazad, aby nam nechal dostatok miesta a predbiehat zacal az za nami.
Mne sa podobné stalo minulý rok v Rakúsku. Teta sa rozhodla predbiehať na okreske klasickej šírky. Tak som sa vysunul viac ku stredu a signalizoval som jej rukami, nech sa pekne vráti a zamyslí sa nad sebou. Našťastie manéver vzdala. Akurát si ťukala na čelo, keď sme sa míňali.
Jednostopove vozidlo sa ale smie predbiehať cez plnú čiaru, pokial mas dostatočný rozhľad na predbiehanie, ale to platí aj pri trhanej.
Vcera som mal tiez zaujímavý zážitok, boli sme jazdiť s partiou 6 ti a spúšťali sme sa z kopca tak okolo 45-50. Kúsok opodiaľ začína dedina, na ktorej tabuľu zvykneme sprintovat, tak ako štandardne som vyskočil zo skupiny a šprintoval na tabuľu mohol som ist aj okolo 60. Zrazu počujem trúbenie vedľa, tak sa pozerám a Fabia sa ma snaží predbiehať, ale z dediny uz sa rútil oproti autobus. Tak som sa stiahol, ale predbehla ma až za tabuľov minimálne 70 kou, to by este nebolo dost tak dupla na brzdy a zastala tak, ze by som to uz neubrzdil, keby šlo oproti auto tak neviem co spravím a začala otvárať dvere ked som prefical okolo tak, ženská nieco vykrikovala cez pootvorené dvere a snažila sa vyliezť, dvere otvorila pred ostatných chalanov zo skupinky. Následne nás este v dedine predbehla zasa v križovatkách asi 70 a o 200 metrov ďalej sme ju videli odstaviť na parkovisku pred nejakým obchodom. Mal som sto chuti sa pristaviť a riadne ju znosit, ale uz sa tvárila neviditeľne, tak jej iba niekto so skupiny zakričal, nech sa nauči pravidla cestnej premávky a slo sa ďalej, lebo sa naďalej tvárila neviditeľne.
Nerozumiem takémuto správaniu, ked nieco poserem a este sa idem bit za svoju pravdu a ohrozim tým aj život ostatných, ked pred nimi zaflekujem, ked vidím, ze idu na bicykli 60 kou. Skoda ze nemal niekto kameru na biku vzadu, bolo by z toho pravdepodobne celkom zaujímavé video.
z opacnej strany sudku: mne zas vcera tukal na hlavu cyklista, ktory sa dorutil po chodniku a chcel na bajku pokracovat cez prechod pre chodcov. Ja som siel autom po tej ceste. Bol to dost rychly okamih, navyse to bolo spoza rohu, Tak som sa ho spytal ci nechce zosadnut cez ten prechod.
Nic sa nastastie nestalo.
Len chcel by som upozornit, ze je to dost neprijemne, ked idete v aute, pred vami je prechod, kde ocakavate chodcov, ktori idu tak 2-4km/h, a nie bajkera ktory sa ruti 20 a viac. skratka, ten chodec ked je 2m od prechodu, tak este v pohode s autom prejdete, ale cyklista, to je uz problem.
Tak si davajme aj na toto pozor.
Mne tak jeden skoncil na kapote, dobrzdoval som na stopku, prvy preletel pred autom, druhy uz nestihol, zapichol mi to prednym kolesom do boku a rozcapil sa mi na prednej kapote jak žaba
clovek sice ide chodzou 3-4km/h ale treba si uvedomit ze moze aj kratkodobo vysprintovat aby stihol napriklad MHD. ta rychlost sa vyrovnava cyklistovi .
V zákone stanovená vzdialenosť nieje. Ale logicky ak ťa nemôže bezpečne predbehnúť (čo v zákone je) a zároveň je v úseku plná čiara, musí ísť za tebou. Kto to dodržuje? Nikto. A veru mal by.
A to je dôvod aby to bolo v zákone o cestnej premávke podchytené. 1,5 m min. odstup od predbiehaného cyklistu.
Snáď nikto rozumný neočakáva, že ak sa zmení z chodca na šprintéra, tak na to vodiči stihnú reagovať. Priechod pre chodcov má ochranný faktor 0.0.
No, casto sa mi stavalo hlavne na Plynarenskej ci Pristavnej (pesi chodnik na druhej strane) ze mi z vnutorneho parkoviska (SPP) ci bocnej ulicky vybehlo auto prave ked som isiel z domu rychly 10 km beh (cez 15 km/h) smer hradza.
Fakt nic prijemne, par krat som skoro skoncil na kapote. Preto som obcas zliezol z chodnika alebo behal po Pristavnej cyklochodniku, kde niesu ziadne vyjazdy.
Napriklad v nemecku (cyklomesto Erlangen) je bezne, ze ked vodic vychadza z parkoviska, tak najprv zastane pred chodnikom, pozrie ci nejdu chodci/cyklsiti a az potom sa posunie ku hlavnej ceste cez chodnik.
Aby som upresnil, sú rôzne situácie a podľa toho je vždy jedna strana tá, ktorá musí dávať pozor. Reagoval som na prípad chodca/bežca/cyklistu, ktorý vyletí na priechod autu pod kolesá.
Ten holohlavy je podla mna ten SBSkar, Romanko, co onehda popijajucky kapučíínko zadrzal pachatela, ktory chcel prepadnut Tatrabanku na Mladej Garde - priskocil k autu, otvoril dvere, dal mu preventivne pastovku a jeho psik ho potom ohryzkaval az do prichodu PMJ
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Mne sa podobné stalo minulý rok v Rakúsku. Teta sa rozhodla predbiehať na okreske klasickej šírky. Tak som sa vysunul viac ku stredu a signalizoval som jej rukami, nech sa pekne vráti a zamyslí sa nad sebou. Našťastie manéver vzdala. Akurát si ťukala na čelo, keď sme sa míňali.
Vcera som mal tiez zaujímavý zážitok, boli sme jazdiť s partiou 6 ti a spúšťali sme sa z kopca tak okolo 45-50. Kúsok opodiaľ začína dedina, na ktorej tabuľu zvykneme sprintovat, tak ako štandardne som vyskočil zo skupiny a šprintoval na tabuľu mohol som ist aj okolo 60. Zrazu počujem trúbenie vedľa, tak sa pozerám a Fabia sa ma snaží predbiehať, ale z dediny uz sa rútil oproti autobus. Tak som sa stiahol, ale predbehla ma až za tabuľov minimálne 70 kou, to by este nebolo dost tak dupla na brzdy a zastala tak, ze by som to uz neubrzdil, keby šlo oproti auto tak neviem co spravím a začala otvárať dvere ked som prefical okolo tak, ženská nieco vykrikovala cez pootvorené dvere a snažila sa vyliezť, dvere otvorila pred ostatných chalanov zo skupinky. Následne nás este v dedine predbehla zasa v križovatkách asi 70 a o 200 metrov ďalej sme ju videli odstaviť na parkovisku pred nejakým obchodom. Mal som sto chuti sa pristaviť a riadne ju znosit, ale uz sa tvárila neviditeľne, tak jej iba niekto so skupiny zakričal, nech sa nauči pravidla cestnej premávky a slo sa ďalej, lebo sa naďalej tvárila neviditeľne.
Nerozumiem takémuto správaniu, ked nieco poserem a este sa idem bit za svoju pravdu a ohrozim tým aj život ostatných, ked pred nimi zaflekujem, ked vidím, ze idu na bicykli 60 kou. Skoda ze nemal niekto kameru na biku vzadu, bolo by z toho pravdepodobne celkom zaujímavé video.
Nic sa nastastie nestalo.
Len chcel by som upozornit, ze je to dost neprijemne, ked idete v aute, pred vami je prechod, kde ocakavate chodcov, ktori idu tak 2-4km/h, a nie bajkera ktory sa ruti 20 a viac. skratka, ten chodec ked je 2m od prechodu, tak este v pohode s autom prejdete, ale cyklista, to je uz problem.
Tak si davajme aj na toto pozor.
Prosim, podloz toto tvrdenie citaciou zo zakona. Dakujem.
A to je dôvod aby to bolo v zákone o cestnej premávke podchytené. 1,5 m min. odstup od predbiehaného cyklistu.
No, casto sa mi stavalo hlavne na Plynarenskej ci Pristavnej (pesi chodnik na druhej strane) ze mi z vnutorneho parkoviska (SPP) ci bocnej ulicky vybehlo auto prave ked som isiel z domu rychly 10 km beh (cez 15 km/h) smer hradza.
Fakt nic prijemne, par krat som skoro skoncil na kapote. Preto som obcas zliezol z chodnika alebo behal po Pristavnej cyklochodniku, kde niesu ziadne vyjazdy.
Napriklad v nemecku (cyklomesto Erlangen) je bezne, ze ked vodic vychadza z parkoviska, tak najprv zastane pred chodnikom, pozrie ci nejdu chodci/cyklsiti a az potom sa posunie ku hlavnej ceste cez chodnik.
https://drive.google.com/file/d/0B9qNG5zq1XN7ZHJHcUh2MjN6V2s/edit
Ale čo s autom?
https://drive.google.com/file/d/0B9qNG5zq1XN7ZHJHcUh2MjN6V2s/edit
No ten posledný je iný keket, radšej zabije 200+ ľudí ako by poškodil jednu závoru z drevotriesky či čeho...
to kde si mal ? Pribeta?
Na to číslo si prišiel ako?