Mam tento druh brzd a nevracia mi jedna platnicka.Ake su moznosti rozobrat a vycistit?
To bude musiet zrejme sa aj odvzdusnovat ked sa rozoberu?!.
A takties neviem co za druh kapaliny sa tam nachadza ak viete poradit!?
Dakujem pekne a ospravedlnujem sa ak tu uz tato tema bola.
posledný komentár: 11. 7. 2022 o 13:41
posledný komentár: 26. 4. 2021 o 18:39
...ale podla mna hrozi prave zavzdusnenie a este poskodenie sedla... takze nikdy bajk neobraciam hore nohami, je to jedna z moznych pricin.
Ja mám tiež HFX9 a pravdupovediac som to ešte neskúšal, nieže by som si nevedel odvzdušniť moje HAYESi, ale necítil som potrebu to skúšať a ako DUDO píše bike otáčam horekolesami minimálne.
No dakujem,a mam tomu chapat ako: ze ked mam kotuc trebars 203 tak to brzdit nebude?
Brzdilo to v pohode, ale strašne rýchlo sa odporúčali (zodrali) oproti napr. FASTOPom alebo BBB.
Inak platnicky mam aj ja nerovnomerne zbrusene a ta co je leniva sa zasuvat spatky do prasietka je celkom dobra no ta druha skoro ziadna.
NOVACIK, v prvom rade tu na fóre si všetci tykajú.
Ja mám tiež HAYESi 9. Už som myslím celkom dobre zvládol ich servis v domácich podmienkach. Poznám ich nedostatky, ale nie sú neprekonateľné a dôležité je že na to brzdenie, ktoré potrebujem ja, mi stačia. Aj keď po HORALe 2008 som im značne dal zabrať a aj to na nich vidieť a bolo cítiť.
Problémy so zaseknutými piestikmi a s nevracajúcimi piestikmi majú aj iné modely hydraulických bŕzd, nie len HAYESi.
Keď sa na biku intenzívne jazdí a teda aj poriadne brzdí, treba občas urobiť aj údržbu bŕzd. Nie nemyslím teraz, že stále treba rozoberať a vymieňať bzdovú kvapalinu, odvzdušňovať.
Ale myslím, že treba častejšie čistiť priestor okolo piestikov a sem tam zatlačiť piestiky total do strmeňa. Ale pozor netlačte skrutkovačom priamo na piestiky, aby ste neposkodili povrch piestika. Ja vždy založím staré zodraté platničky a tak tlačím na piestiky bez starosti.
To, že sa ti nevracia jeden piestik tak ako ten na druhej strane, môže byť kludne spôsobené tým, že máš v systéme vzduchovú bublinu. Ono samotné odvzdušnenie hydraulických bŕzd nie je zložitá vec, dá sa to zvládnuť aj za 10 min. Možno aj skôr.
A možno ti to mechanik v servise aj tak rýchlo urobil.
Ale na základe vlastných skúseností ti môžem povedať, že je potrebné sa s tým trošku pohrať. Mne maličké bublinky vychádzali aj po preliati 1 dl brzdovej kvapaliny.
Na YouTube som raz videl také malé video, kde amík odvzdušňoval nové Stroker-i. Pri tom ako do nich tlačil brzdovú kvapalinu, tak občas poklepal rúčkou skrutkovača po strmeni a tiež po vyrovnávacej nádržke na páke.
Ak som dobre rozumel, tak hovoril, že bublinky vzduchu môžu zostať „prilepené“ na rôzne tvarovaných stenách brzdového strmeňa, a tiež páky.
http://nova.sportmania.sk/katalog/actio ... /515.xhtml
Alebo su to take iste ako original?
http://www.hayesdiscbrake.com/pdf/45-14 ... ForWeb.pdf
...ale podla mna hrozi prave zavzdusnenie a este poskodenie sedla... takze nikdy bajk neobraciam hore nohami, je to jedna z moznych pricin.
podla mna to je uplna blbost, neviem o nikom komu by sa akekolvek hydry zavdusnili koli tomu ze otoci bike hore znak... jediny pripad o ktorom viem je magura marta vyrobena niekedy v roku 2001-2003 neviem uz presne. HFX9 pokial su v dobrom stave, vsetko tesni ako ma neexistuje aby si zavdusnil tomu proste neverim lebo to vozim a mam to vyskusane. samozrejme hovorim o docasnom prevrateni biky nie ze ho tak bude iekto skladovat.
s tym co napisal Base v tom dlhsom prispevku 100% suhlasim, a co sa tyka zivotnosti KoolStopov je to mozne ale ja jazdim tento rok malo takze to neriesim.
http://nova.sportmania.sk/katalog/actio ... /515.xhtml
Alebo su to take iste ako original?
Su to Hayes - cize original. Urcite nic nepokazis, ked ich budes pouzivat. Ale k novemu setu brzd ti zrejme nedodali tieto metalicke, ale s organickym povrchom, su lacnejsie a celkovo menej vydrzia. A potom ked vela brzdis moze to takto dopadnut
http://forum.mtbiker.sk//files/platnick ... on_481.jpg
neodfotis nam aj kotuc ?
inak, ja zatial npocitujem ziadne "zmeny" v brzdach mam TEKTRO AURIGA 160ky kotuce a brzdi to dostatocne...
uz som mal prednu 3krat "rozobranu" (iba vybrate platnicky) a pekne som pocistil priestor okolo piestika...
zadnu 1krat...
sice su tie brzdy naladove (raz som sadol na bike, a tie brzdy brzdili 50% potencialom
P.S. Mam Hayes HFX9 uz stvrtu sezonu a este som s nimi nerobil vobec nic (necistil piestiky, neodvzdusnoval, nemenil kvapalinu) a funguju bez problemov. Taktiez bike dost casto otocim dole hlavou a no problem. Dokonca ak si dobre spominam, tak som aj brzdil aj ked bol dole hlavou (pri centovani kolesa a pod.) a taktiez sa nic nestalo. Proste ja na Hayes nemozem povedat zle slovo. Mne dokonca vyhovuje, ze ma Hayes mensi "prevodovy pomer" (nizsiu ucinnost) a teda aj nizsiu tendenciu na "zakusnutie" oproti napr. Formulam abo Avidom (skusal som) pri silnom stlaceni paky, lebo mozem potom lepsie davkovat brzdnu silu a ani pri plnom brzdeni vdaka nizsej ucinnosti nie je taky problem s prebrzdenim predneho kolesa a pripadnym "tigrovanim".
Skrutky na strmeni išli dosť ťažko povoliť. Na jednu som musel použiť aj predĺženú páku na imbusák, ale potom to išlo ako po masle.
A zloženie bola hračka, len s odvzdušňovaním bola babračka.
Brzda je plne funkčná a netečie....
Prípadne ak vie niekto niečo seriozne poradiť
Prípadne ak vie niekto niečo seriozne poradiť
tu mas video jak na HAYES
http://www.ocel-pitcho.comoj.com/workshop2.html
Mam ich uz vyse 4 roky a tak som si povedal, ze je cas na ich generalnu udrzbu.
Zacal som cistenim vnuterneho priestoru, kde su ulozene dosticky. Vsimol som si, ze piestiky niesu v najlepsiom vizualnom stave a tak som si povedal ze ich precistim a "rozbeham"
Brzdu som namontoval na pumpu a zacal fukat. Medzi piestiky som dal tenky plech aby zabranil ich vypadnutiu. Na zaciatku to bol velky problem, piestiky sa horko tazko vysuvali. Za kazdym som piestik vycistil ako sa len dalo, nastriekal teflonovym sprejom a zasunul. Takto som to opakoval asi 10krat.
Potom ma napadlo, ze ci by nebolo vyhodnejsie a pre udrzbu lepsie piestiky uplne vybrat vonku (bez rozoberania domceku) Postupnim vypumpovanim a vycistenim. Jedine co ma od toho odrazdza je to, ze ci sa vybratim piestika a spatnym namontovanim nezhorsi tesnost. Pripadne nebude nejaky problem s tesnenim. Co si o tom myslite ? Este raz to zhrniem...
1.Moze teflonovy sprej nejako negativne vplyvat na piestik, tesnenie, pripadne ak sa spoji s DOT 3 ?
2.Je to dobry napad ak chcem vybrat piestiky, vycistit ich techinickym benzinom a dat s5 ? (ak ano, s5 ich mam dat namazane, alebo radsej na sucho ? )
Dakujem za KAZDU JEDNU ODPOVED.
Kedze som kupil nove dosticky, tak piestiky som zatlacil dnu na maximum.
Brzdy som napustil kvapalinou a dal som si zalezat aby mi vonku vysla aj posledna bublinka. No po zatlaceni paky su brzdy TOTALNE mekke. Nechapem preco
Odvzdusnovanie som opakoval asi 4x, no aj tak nic. Pri tlaceni kvapaliny som 3-4x stlacil paku a pustil
Nechepem kde je problem, pretoze dosky su v dostacujucej vzdialenosti od kotuca. No paka ma napriek tomu mekky chod a jej ucinok je az po 80% zatlaceni.
Kde je problem ?
Dakujem za kazdu pomoc.
EDIT : prave som si spomenul, ze tieto Hayes maju vyrovnavajciu nadrzku. Preto mi vrta v hlave, ze preco sa ta kvapalina nemoze dostat z nadrzky do obehu. Prezote zrejme je v celej sustave malo kvapaliny (kedze je paka stale mekka)
Teoreticky by mi mala paka po niekolkych stlaceniach stvrdnut a brzdy ucinok by mal byt maximalny, ze ?
Len pripomeniem, ze kotuc je odmasteny a dosticky su nove