Doma som vyhrabal Favorit, na ktorom jazdil môj otec, a naposledy bol použitý približne 10 rokov dozadu.Teraz rozmýšľam či ho nechať tak a vyhodiť ho, čo by bola asi škoda, alebo ho obnoviť. Samotný Favorit je takmer celý originálny, až na prehadzovačku (5 kolečko) a prednú vidlu, ktorá je z iného Favorita (otcov brat totiž pôvodnú vidlu odpísal po strete s autom). Taktiež mám doma ešte 1 sadu Favorit bŕzd, prevodníkov, 5 kolečko a podobne.
Rozmýšľal som nad tým, že rám, ktorý už začala žrať hrdza, vyšmirgľujem a asi nafarbím a nalakujem (buď ja alebo nejaká lakovňa). Potom neviem čo s hliníkovými časťami, ktoré tiež napadla hrdza.
Oplatí sa do toho strčiť nejaké peniaze, ale to radšej zahodiť?
Ďakujem za odpovede.
posledný komentár: 14. 9. 2025 o 8:53
Viď kadejaké skvosty ( ktoré nehaním ) zaviazané reťazami kade tade pred podnikateľskými centrami, bankami atď
a jednu črtu majú spoločnú, teda takéto úpravy - väčšinou veľký rám, nízko spustené sedlo a takéto predstavce dohora, alebo chopper rajdy, otočené barany...
v podstate je to diera na trhu, lebo výrobcovia bicyklov tento segment ignorujú
A ešte jedna vec, akým nástrojom povolím tieto viackoliečka? Je to tento nástroj?
https://www.mtbiker.sk/shop/servis/naradie/stahovaky-na-kazety/kovys-kluc-na-demontaz-bubnu-shimano-hg.html
Ďakujem.
https://www.bikeservis.com/stahovak-vk-velo-o-kaleny-p-623.html
To, čo si dal, je na rozobratie Shimano HG orechu.
Asamozrejme odmastovat, cistit vopred.
keď to povolíš tak budeš postupne povoľovať aj maticu aby si to vyšruboval von
Nejake tipy a triky?
a keďže je to drahý nástroj, radšej odnes rám do servisu kde ti s týmto prebehnú
CHcel by som sa pridať. V detstve sme otcov Favorit dosť zničili. Minule som upratoval na povale a našiel som ho. NIeje hrdzavý. Je celkom kompletný. Zohnal som si akurát náhradu za svetlo ktoré sme rozbili. Pôjdu tam všetky nové lanká, sedačka a nejaké drobnosti. Takto by som ho chcel poskladať a dať ho k Vianociam otcovi a nech si už s ním robí čo chce. Či ho predá alebo nechá doma.
NIesom aktuálne pri ňom ale brat mi poslal čísla z gúm avšak mám problém niečo dohľadať. Samozrejme gumy sú cele popraskané takže čísla môžu byť aj zle odčítané. Vie mi niekto poradiť aké mám objednať.
Tu pridávam čo vedel/nevedel prečítať. Nejak neviem nakombinovať nič. Podľa tabuliek veľkostí
Predna 700x250 25-622 28x15/8
Zadna 700x250 25- 622 28x15/8. 156/004
Podľa tabuliek som teda hľadal veľkost 28
No a skôr mi príde ako keby to bolo 700x35C tj že 2 odčítal ako 3 a 0 odčital namiesto C
Teda tento plášť?
28 x 15/8 x 13/8 700 x 35C
Vôbec neviem čo by tam malo ísť originálne. Vždy som sa vedel nejak dostať u svojho na gumy atď.
Prosím o pomoc.
Bežný rozmer
Oba plaste sú zhodne
(A mala by tam vojsť aj šírka 28)