..lol. ja som chcel vymenit platnicky na brzde SRAM G2. vymenu som robil niekolko krat. v predu som ich vymenil bez naznaku komplikacie. vzadu som nevedel roztiahnut piesty ani za 30 minut pokusov. tak som s tym siel do servisu. vrazil tam srobovak a jak po masle isli piesty roztiahnut. bajk bol v kufri auta. pohrkalo s nim ? a preto to v servise uz islo ?
dalsia skusenost:
na brzdach avid elixir 3 mi uz predna brzda nebrzdila vobec, packa nadoraz a len minimalny brzdny ucinok. tak som spravil 200H servis vidly. prasa sa zatial volne kývalo v priestore, ked som on zavadil niečim. nahodil som zoservisovanu vidlu, potom brzdu a ta zase bez zasahu brzdi jak nova...
som z tych brzd jeleň
01.04.2025 - 13:36:25
01
arrow_leftaJoN napísal:
Keď zašróbuješ točítko na doraz, na niektorých brzdách spôsobí, že kvapalinu nepretlačíš zo strmeňa do expanzky, piest uzavrie prepúšťací otvor.

akoze moze byt ale ked som ho nechal v polovici, kde to zaberalo bez problemov aj s uplne zjazdenymi platnami.
Tak s novymi platnami a galfer pruzinou to muselo ist nadoraz, aby to bolo pouzitelne.
Ked som vratil povodnu pruzinu, mohol som opat vratit tocitko do polovice.

Dagger hehe tak to tiez potesi..asi nejake hlupe bublinky. Takze asi plati ze pred servisom najprv dobre pretrepat a promichat :)
01.04.2025 - 14:21:05
00
arrow_leftaJoN napísal:
Keď zašróbuješ točítko na doraz, na niektorých brzdách spôsobí, že kvapalinu nepretlačíš zo strmeňa do expanzky, piest uzavrie prepúšťací otvor.

Coop ? Toto čítam prvý krát... Veď vzdialenosť páčky sa nastavuje nezavislo na polohe piestika...
01.04.2025 - 17:38:03
00
https://youtube.com/shorts/VINO-Wop5M0?si=dcaZkSIl0hfw8MoP

No tuto mam video dokaz mojej hypotezy.. nahodil som uplne novu brzdu, odvzdusnil lievikom, paradny chod, nastavil tocitko tak ako mi vyhovuje a potom som vyskusal len vymenit rozpernu pruzinu medzi platnami za Galferacku a tragedia. Dal som povodnu pruzinku spat a opat super. Ciiize som asi nemusel kupovat novu brzdu.. nuz co uz :tmi:

A teda urobila to nova verzia tychto platniciek:
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-platnicky/galfer-fd426-g1053-standard-brzdove-platnicky-organicke-p140047.html?itm_medium=forum#questions
01.04.2025 - 17:47:17
01
Dosť pochybujem že rozperna spružinka to vyriešila ktora viacmenej slúži na to aby nehrkali brzdové dosky :) ale tak ked si to vyriesil tak super :)
01.04.2025 - 18:57:06
02
arrow_leftFiLus napísal:
Coop ? Toto čítam prvý krát... Veď vzdialenosť páčky sa nastavuje nezavislo na polohe piestika...

Nevravím, že pri všetkých brzdách, ale ak sa páčka už oprie o teleso páky a točíš ďalej, tak kúsok stlačíš piestik v páke.....
01.04.2025 - 20:17:59
00
arrow_leftGhost5900 napísal:
Dosť pochybujem že rozperna spružinka to vyriešila ktora viacmenej slúži na to aby nehrkali brzdové dosky :) ale tak ked si to vyriesil tak super :)

Asi sme sa nepochopili... mas uuuplne novu XT brzdu ktora funguje dobre... a jediny zasah, ktory som spravil bol, ze som vybral povodnu rozpernu pruzinku ktora bola instalovana v brzde s platnickami a dal som tam tu, ktoru dal galfer s novymi platnickami, a brzda prestala fungovat... dal som spat povodnu pruzinu a brzda opat funguje. Dava zmysel?
01.04.2025 - 23:18:19
00
Daj tam este raz tu Galferacku pruzinu, lebo je to ozaj divne, ze pruzina zmeni ucinok brzdy.
02.04.2025 - 05:53:41
02
a nove platne boli sitmano ci galfer?
lebo može byť, že aj platne dru o telo strmena, už som sa s tým stretol , ale výrobcu nepamatam...
rovnako rozmery pružinky nemusia byť identicke
02.04.2025 - 08:08:25
02
o tých pružinách som už aj ja niečo čítal ... niečo málo pravdy na tom bude
ale aj ako zihadlo 5 spomenul - tie platničny - ich tvar nie je uplne idetický s origo a to tiež môže pôsobiť na účinnosť (aj ked nie výrazne)
02.04.2025 - 08:26:40
00
Alzo noch ain-mal...

Prisla mi vcera uplne nova XT brzda s uplne novymi platnickami, ktore v nej boli uz naistalovane. Nahodil som ju, spojazdnil, isla dobre. To vidiet v prvych sekundach videa.

Potom som urobil LEN toto.. vybral som povodnu pruzinku na novych Shimano platniach a dal som tam Galferacku. To je cele, nic ine som nezmenil, uplne nove platne od shimana ale galferacka pruzina.

Galfer platne su samozrejme uplne v pohode, tych starych som uz par zjazdil, ani s ich pruzinkami (ak vtedy nejake davali, coz mozno nedavali) nebol problem..

Inak som fakt sokovany, ze to co som videl a natocil na video musim este obhajovat v dvoch dalsich prispevkoch :D Kazdopadne ak chce niekto iny otestovat pruzinku, mam dokopy myslim 5 kusov, milerad posuniem :lol:
02.04.2025 - 09:52:13
01
Nazdar. Mám problém so zadnou brzdou. Poraďte ako začať hľadať závadu. 3x som preistotu ovzdušnoval. Aj prasiatko som demontoval dole z rámu aby hadička bola priamo. Brzda pocitovo je v poriadku no pri brzdení slabo brzdí. Vymenil som aj kotúč aj platničky nové. Trošilinku je to lepšie no nie úplne. Ako hľadať vadu. Strmeň? Hadička? Páčka??? Pokus omyl??? Dik za radu
03.04.2025 - 18:27:38
00
Co znamena ze je pocitovo v poriadku?
Ze ked zmacknes packu je pekne tvrda a zabera?

Problem zacal kedy? Predtym fungovala dobre?
03.04.2025 - 19:02:44
00
Áno je tvrdá. Nejde k riadidlám. Kedy nastal neviem. Odkúpil som bicykel so skrytou vadou. Bohužial
03.04.2025 - 19:18:08
00
Tak nové platničky a nový kotúč chvíľu trvá kým sa zabehnú.
03.04.2025 - 19:25:05
00
keyboard_arrow_up