K veci...elektro podla mna je castokrat namahavejsie ako bezny bike, co potvrdzuje aj moj posledny zazitok.
Od zaciatku roka som jazdil len na svojom HT elektre...to je teraz v servise, kde dostava novu sedlovku a brzdy a tak som bol dnes 1x v tomto roku na vyjazde na svojom HT a myslel som si, ze v 2.polovici umrem.
Hore som prisiel tak roztraseny, ze ani ten zjazd som si tak neuzil a mal som pocit, ze dole idem pomalsie ako na elektre.
Pritom je zaujimave porovnanie srdcovej frekvencie.
Na elektre som mal anaerobny interval 10min a 33min aerobny, priemer 20km/h, srdcovka priemer 146 (176max)
HT na tej istej trati 5:15 anaerobny a 33:17 aerobny a priemer 14.75km/h, srdcovka 139 priemr (167max).
Pri tom elektre ak by som sa spoliehal na tepovu frekvenciu som si dal viac do tela ako dnes, hoci pocitovo to mam opacne.
Skusali ste niekedy ist tie iste trate na eletkre vs normalny bike a co vam vychadzalo ciselne a co pocitovo?
Na YT robil podobne porovnanie Trailhunter a tiez mu vysli vysledky, ze na elektre sa narobil viac ako naklasickom HT.
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 20:51
- do 10% baterie vše funguje bez omezení, včetně Turbo režimu
- jakmile to spadne pod 10%, tak SW skokově omezí podporu vyšších režimů (lze je zapnout, ale chovají se stejně jako nižší režim)
- kolem 5-6% (tohle jsem otestoval jen jednou, snažím se nedostávat vůbec pod 10%, kam jsem se dostal jen 3x a z toho jen jednou až na 3%) už to baterka nestíhá a pomalu se dopomoc zcela vytrácí a už není téměř žádný rozdíl oproti vypnutému motoru a je to pozvolné, ne skokově, takže nejde říct přesně kdy se to stane (zvlášť když jsem to otestoval jen jednou a k tomu dojížděl danou vyjížďku už hodně unavenej)
Pro opravdu dobré srovnání elektro vs klasika by bylo nutné mít v obou případech wattmetr. Jen dle pocitů to srovnání není nijak zázračné, i když jsem se v některém z předchozích příspěvků o něj pokusil a bylo to aspoň s měřením tepu. Tepák pomůže srovnat tu aerobní část zátěže, ale ta silová část zátěže nohou jsou jen pocitové odhady.
lepšia kontrola a stabilizácia tepovej frekvencie potrebnej k tomu kedy ako zdroj energie ľudsky organizmus používa tuk - areobna oblasť.
(Netreba šlapať na stacionárnom biku vo fitku a dýchať vydychany vzduch plný rôznych vírusov a baktérií )
Sranda hore kopcom
Nevýhoda: cena
"raketových" 75ot/min"
"Keď mi pri takej jazde neustáleho točenia na "prázdnom mlynčeku" začne stupať tep, nútene poľavím a kadenčne kolíšem z 5ot/min. na 30 a naspäť na 15"
Človek, ktorý šlape na cyklotrenažeri s odpojeným valcom 1 minútu kadenciou 90 a tep mu šialene vystúpi, má navštíviť kardiológa? V prípade záťaže 10% stúpania tep tak rapídne nestúpa a to ani v prípade 3 hodinovej záťaže ťažkého prevodu. Tep je o 10-20 nižší. Pri tom rýchlom kmitaní naprázdno aj triesla bolia. Vie sa vyjadriť nejaký fitnes tréner ak tu je, či to netreba riešiť a jazdiť ako komu vyhovuje? Pozeral som dokumenty o atypických vlastnostiach ľudí, ktoré sa vymykajú lekárskej vede. Netreba vypisovať, že je niekto vadný. Výššia kadencia napriek nižšej záťaži viac zvyšuje tep, než 2x pomalšia kadencia s 2x väčšou záťažou. Toto je nameraný fakt. A čo teraz s tým? Zakázať takému človeku bicyklovať, lebo sa nevojde do "normálu" väčšiny?
kadencia okolo 30 je biomechanicky nezmysel, tak malo netocil ani nadopovany jan ulrich
Prvy odstavec spomina najtazsi prevod, ze ide 20km...ok ja sa pytam pri akej kadencii? Lebo tu nespomina. Nespomina aku dopomoc mal a ebajku, co je rovnako podstatny udaj ako ten o kadencii.
Tep mu stupa pri prazdnom toceni? Opat otazka pri akej kadencii? Na cestaku mam nizsi priemr epu ako na MTB pricom ma vyrazne vyssiu kadenciu. Preco asi?
Nesmysel typu, ze idem 5ot/min, cize spravil kazdych 12s jednu otacku? To je hodne ciruku, tak pomaly tocit nevie drviva vacsina populacie. Rychlost jazdy 3-4km/h? Ked idem pesi idem rychlejsie, aj v najprudsich stupaniach mam tych 6-8km/h...to, kde siel tych 3-4km/h?
Odporucam po sebe citat pred odoslanim, tato veta kedze nema zmysel vyzera akoby ju napisal po par poharikoch.
75ot/min zobral kde? Slapm na ebiku rozne frekvencie a cuduj sa svete motor necuka, nevypina sa a idem stale plynulo. Takjze odkial zobral tu dlu stat o tom ako motor strajkoval, vypinal sa pod?
Rozbeh motora po kratkodobej nulovej kadencii? opat bez problemov. Jazdim Bafagn, jazdil som Bosh aj Shimano a ziaden z motorov sa nespraval tak ako popisuje.
Slapat po rovine bez motora sa da aj bez viditelnej unavy, zalezi aky si das prevod a kadenciu. Takze opat kecy o tom ako je to ovela narocnejsie. Nie je. Je to narocnejsie, ale nie ovela. Samozrejme udrzat na ebajku 30km/h je narocnejsie ako na klasickom MTB. Pri 20km/h uz vyraznej menej.
Motor nestiha reagovat v kopci? Co to mal za bajk? Brnknem do pedalu a ebajk doslova vystreli ak ma vyssiu dopomoc.
V kopci tlacil? Co to bol za kopec, ktory predtym v sedle vysiel? To je nejake renonce?
Motor kazdych 5min vypinal? Bud si vymysla, alebo mal vadny bajk, ale potom to ma zdoraznit alebo skusit iny. Motor predsa kazdy 5min nevypina.
Jedine s cim suhlasim je vypinanie pri 25km/h, kde som zazil agresivne nastavenie motora, ktory naozaj cukal. Moj Bafang to nerobi.
Suma sumarum chalan nema rad ebajky a oto si bud cele vymyslel, alebo zvelicil svoje zazitky pri pozicani ebajku s vadnou elektronikou.
V článku bola na začiatku spomenutá aj jazda na klasickom bajku a tam mu to vadilo tiež. Ten "mlynček".
22 kmh je samo o sebe oddych aj na klasickom MTB, nie ešte s motorom, ak sa bavíme o jazde po rovine. treba iba rozmýšľať a používať správne prevody, nikto nemusí byť zrovna Sagan a niektorí z nás majú k nemu veľmi ďaleko
Co? Jazdim MTB cez 20 rokov a nepamatam sa, ze by bola "doba, ked sa jazdilo 35km/h". Ano, ked sme sli s kamosmi dlhsiu rovnu cestu, tak sme to tam rozfofrovali aj na tolko, ale to bola skor vynimka. A nie, dnes nemusim slapat rovnomerne. Slapem kolko chcem a ako chcem. Na mojom ebajku obvykle oddychovou kadenciou cca 80 ot/min, ale uz som slapal prudsie kopceky s maximom 135 ot/min (hej, vtedy som sa uz celkom zadychcal).
Jazdim na ebajku trochu viac ako mesiac a prisiel som na to, ze ak si ho chce clovek naplno uzit, potrebuje fakt dobru kondicku, aj silu v nohach.