Zdravim vo spolok, mam dilemu. Chcem si kupit hardtailovy horsky bike(medzi 600 az 700 eur), lenze tento rok ako som mohol zistit, zasoby sa velmi rychlo vypredavaju. Ked som bol na jednej predajni typek mi odporucil "ohlade na moju vysku 196cm" ist do 29 palcovych kolies aj ohlade toho, ze sa tam vyrabaju vacsie ramy, ktore by mi sadli.
U 26 palcovych mi povedal, ze tie velkosti co sa tam vyrabaju by mi boli len tak na hrane. Tak rad by som vedel nazor aj vyssich jazdcov, ze ci to je tak alebo to zavisi aj od geometrie ramu.
pochopte uz, ze pre takych slonov ako sme my okolo 195 cm je 29" ako pre nizsich 26". Na 26" sa pri mojej vyske citim ako ti nizsi na BMX. s tou sa mozno tiez veci niektore veci robia lepsie, ale skuste si na nej maraton. osobne citim v zjazdoch neporovnatelne vacsiu istotu ako na 26" a vyrazne som v nich zrychlil, bez ohladu na ich komplikovanost a ze som toho roku isiel strasne prasaciny, napriklad tie co nachystal pan Golonko ucastnikom Beskydy Trophy. tam pustili maratoncov cez take pasaze, na akych sa u nas nechodi ani DH.
zaujimave ze este pred par rokmi jazdili normalne aj 200cm chlapi na 26 a teraz niekto radi ze ked ma chlap 180 tak je na hrane medzi 26 a 29. ja mam 183 a bike velkosti M a nemam pocit ze by som bol na nejakej hrane...
Je to o pocite. V roku 2009 som kupoval svoj prvý bike. Mám 190cm a cca 120kg. Lietal som po obchodoch a sedel na x 26 palcových bicykloch. Už som nadobúdal pocit, že kašlem na bike a ostávam len pri korčuliach. Moje pocity na 26 boli veľmi zlé. Vtedy boli u nás 29 palcové bicykle novinka a nevedel som o nich. Až v jednom obchode som naň sadol a pocity skvelé. Treba skúšať a skúšať a hlavne si uvedomiť kde jazdím.
suhlasim, ja som kupoval svoj prvy novy bike minuly rok na jar, do vtedy som jazdil na roznych starsich 26 a trapil som sa, nebavilo ma to, trpel som .. minuly rok som narazil na dobreho predajcu co mal cas a hlavne chut sa mi venovat a nepriamo ma dotlacil na 29nu a doteraz nelutujem .... uz rok pravidelne jazdim a tesim sa na kazdy dlasi vyjazd lebo mi 29 pri mojich 196 / 115 kg vyslovene sadla .. od vtedy som "zlomil" troch dalsich ludi na 29" a ani jeden nelutuje
Ako som písal vyššie. Meriam presne 183,5 cm a budúci rok by som rád absolvoval už na 29". O rok sa budeme môcť baviť, či to bolo správne rozhodnutie .
BF je jednoznačne za 29". Keď pozriem na cyklobazar.cz, každý ako dôvod predaja uvádza prechod na 29"
Zdravím, uz tu mam jeden príspevok, ja meriam 179, ako ty doube. Od januara jazdim na 29" a som maximálne spokojný. Súhlasím s tým, ako tu už bolo spomenuté, v zjazdoch v terene cítim vačšiu istotu ako na 26". Je to aj logické, jednoducho ta istá prekážka je menšia prekážka pre vačšie koleso. Keď som sa rozhodoval, taktiež som vela špekuloval, radil sa a čítal recenzie. Našiel som video kde priamo porovnavali 26" a 29" full a dali na ne rozne snímače aj na jazdcov a všeličo... a v počítači to vyhodnotili. Vyšlo to, že 29" je lepší pre obyčajné XC a pre brutálne, strmé a technické zjazdy je lepší 26". Presne ako tu už bolo spomenuté, závisí od toho čo plánuješ jazdiť. Ja nemám rád brutálne a priliš strmé zjazdy, ja si radšej vychutnám jazdu lesom/prírodou a pokukam sa po peknom okolí, mne rozhodne vyhovuje 29". Aj včera po praci som bol jazdiť a čím viac na ňom jazdím, tým viac som presvedčený, že som sa dobre rozhodol. Veľkosť rámu mám M. Výška 180cm je tak na hranici M a L, možno L by mi tiež bol ok. Lenže ja mam HT a kedže chces full tak rozhodne ber M (17" alebo 18")! Pri full celý rám je vyššie keďže sa ráta s klesnutím celého rámu a ešte je to aj 29" a to je tiež vyššie. Inak prečo nechceš CUBE? Ak by som som ja chcel 29"full CUBE AMS by bol asi môj č. 1. Pozri si tuto recenziu: http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain/product/review-cube-bikes-ams-29-race-12-46122
dopadol super a je (alebo od neho nižší model) za priatelnu cenu okolo tých 2000€. Okrem neho by som tiež zvažil Giant xtc a Specialized. Som teraz fanušik značku TREK, ale ich full sa mi moc nepačia. čo sa týka tej výšky a typu bicykla, pokiaľ človek ozaj nemeria do 160 tak podľa môjho názoru výška nemá nič spoločné stým či si vybrať 26" alebo 29".
S tou vyskou pravdepodobne nemas pravdu.
Tiez som kupoval bike a rozhodol som sa pre 26".
Skusal som aj 29" a aj som nad nim vazne uvazoval (vyhovoval by mi asi viac, nakolko jazdim viac cestu ako teren), ale prave tym, ze tie biky su celkovo vyssie mi pri mojej vyske 176cm boli velke - hlavne co sa tyka priestoru medzi strednou ramovou trubkou a rozkrokom. Mam kratsie nohy a dokonca aj 17" ram pri 29er mi bol v tomto mieste velky.
Pri rame 18" u 26-ky ak mas medzi trubkou a rozkrokom vôlu 5cm - co je tak akurat, niekde dokonca udavaju este viac pre jazdu v terene - tak u 29er uz "sedis" na trubke a nezachrani to ani o 1" mensi ram...
Takze s tou vyskou nad 160 si trochu prestrelil.
Ono to totiz nie je len o vyske, ale aj o dlzke nôh....
Podla mna 29er je pre vysokych , velkych ludi min. nad 180 (pri predpoklade standardnej dlzky nôh pre danu vysku).
Nečítam všetko, ale pár poznámok - 29" bicykel má stred nižšie (hodnota "BB drop" v geometrii) a teda ak nejaký výrobca ponúka model v 26" a 29" verzii tak pri rovnakej veľkosti bude aj standover rovnaký/podobný. Samozrejme medzi výrobcami bývajú občas obrovské rozdiely, 29er v XL/21" veľkosti môže mať nad hornou rámovou trubkou viac miesta ako 26" M/18" bicykel iného výrobcu...
Problém by mohol byť v menších veľkostiach hlavne vo výške riadítok, na to vplýva o dosť vyšší predok a teda výrobca by mal používať nižšie hlavové trubky aby sa nestalo že by niekto musel používať otočené lastovičky a nejaký predstavec s extrémnym negatívnym uhlom
29er by som odporučil aj pre nižších, ak je splnená podmienka že sadne geometria daného modelu a bude sa jazdiť taký terén, kde má 29" bicykel hlavne výhody. + samozrejme ten cenový limit musí byť pomerne vysoký...
ak vyhovuje zenam vo vyske okolo 160cm pretekat na 29" tak si dovolujem nesuhlasit ze je to bajk urceny pre vyssie postavy. pato to napisal zrozumitelne
podľa môjho názoru výška nemá nič spoločné stým či si vybrať 26" alebo 29".
nazorov je viacero, co je fajn. napriklad taki Nino Schurter a SCOTT po nejakom testovani dospeli k tomu, pre jeho vysku je 29" prilis a preto svetovy pohar pekne vyhraval na 27,5".
osobne by som ako faktor vnimal aj vysku a aj disciplinu/ucel. ak sa niekomu nie az tak vysokemu ale jazdi dobre na 29" neni dovod mu davat mensie kolesa, podla mna vsak urcite nie su nevyhnutnost. nizsi by podla mna mali ostavat pri 26" a tesit sa z cien, za ktore sa teraz daju 26" veci kupit.
Ono to je vsetko o pocitoch. Aj tak pri skusani v predajni clovek nezisti (ak mu 29" sadne velkostou), ci mu bude vyhovovat alebo nie....
Mne nesadla - mam poriesene.
No uz to mam poriesene jemne som sice presiahol cenovu hranicu, ale zato je to kvalita
Nakoniec som zostal u 26" lebo na ten pomer cena/vykon by som taky bike nezohnal
a sadla mi aj geometria. Uvidime casom ako sa mi bude na nom jazdit a mozno aj ja prejdem na 29". Je to starsi model "wheeler pro 79" velkost 21, ale vybavu ma uz taku aby vydrzala nejake to XC. Diky moc za rady. Myslim, ze u tych vyssich su tie 29" fakt na zvazenie, alebo potom pockat ake budu 27.5".
predtym nez nasi predajcovia nedosli s 29nami tak kazdy jazdil na 26ke a nikto nevyplakaval ze sa mu na 26 zle jazdi(ani ti vyssi jedinci).
Ja som si tiež myslel, aké sú úžasné plášte Maxxis Crossmark, kým som nenahodil Larsen Mimo. Potom boli ony tie naj, no len kým som nenahodil Rubenu Scylla. Geniálne plášte. Teraz sú na pozícii najlepších plášťoch Charybdisy. Takže asi toľko k tomu. Predtým nebolo čo vyskúšať a zistiť, že 29 "mi viac sedí".
dík pekne zrejme budem musiet poriadne vyskúšat obe velkosti v teréne a potom sa rozhodnem. ja si myslim aj,že na 29 treba mat aj lepsiu kondíciu. Predsa len rozbehnut kolesá v tažkom teréne dá zabrat. Cube som si vybral preto lebo tam mám zlavu a dizajn bicyklov majú podla môjho názoru asi najlepší
a naopak, aby neboli príliš mäkké. A keď nie sú ani také, ani onaké, tak sú už obyčajne príliš drahé.
Veď to bol aj dôvod, prečo Keith Bontrager prišiel s 26-kami, lebo boli v tomto smere vyvážené.
"In 1984 he cut 700C (ISO 622) 40-hole Mavic MA-2 tandem rims to the circumference of a 26" rim, re-rolling them to create a 32-hole 26" rim.
Bontrager rims were the first lightweight yet strong mountain bike rims, albeit using a profile intended for road racing bicycles. Mavic provided MA-40 MTB rims for some time."
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
a preco nie?
http://www.youtube.com/watch?v=lL11ecYx86w&feature=related
pochopte uz, ze pre takych slonov ako sme my okolo 195 cm je 29" ako pre nizsich 26". Na 26" sa pri mojej vyske citim ako ti nizsi na BMX. s tou sa mozno tiez veci niektore veci robia lepsie, ale skuste si na nej maraton. osobne citim v zjazdoch neporovnatelne vacsiu istotu ako na 26" a vyrazne som v nich zrychlil, bez ohladu na ich komplikovanost a ze som toho roku isiel strasne prasaciny, napriklad tie co nachystal pan Golonko ucastnikom Beskydy Trophy. tam pustili maratoncov cez take pasaze, na akych sa u nas nechodi ani DH.
BF je jednoznačne za 29". Keď pozriem na cyklobazar.cz, každý ako dôvod predaja uvádza prechod na 29"
dopadol super a je (alebo od neho nižší model) za priatelnu cenu okolo tých 2000€. Okrem neho by som tiež zvažil Giant xtc a Specialized. Som teraz fanušik značku TREK, ale ich full sa mi moc nepačia. čo sa týka tej výšky a typu bicykla, pokiaľ človek ozaj nemeria do 160 tak podľa môjho názoru výška nemá nič spoločné stým či si vybrať 26" alebo 29".
Tiez som kupoval bike a rozhodol som sa pre 26".
Skusal som aj 29" a aj som nad nim vazne uvazoval (vyhovoval by mi asi viac, nakolko jazdim viac cestu ako teren), ale prave tym, ze tie biky su celkovo vyssie mi pri mojej vyske 176cm boli velke - hlavne co sa tyka priestoru medzi strednou ramovou trubkou a rozkrokom. Mam kratsie nohy a dokonca aj 17" ram pri 29er mi bol v tomto mieste velky.
Pri rame 18" u 26-ky ak mas medzi trubkou a rozkrokom vôlu 5cm - co je tak akurat, niekde dokonca udavaju este viac pre jazdu v terene - tak u 29er uz "sedis" na trubke a nezachrani to ani o 1" mensi ram...
Takze s tou vyskou nad 160 si trochu prestrelil.
Ono to totiz nie je len o vyske, ale aj o dlzke nôh....
Podla mna 29er je pre vysokych , velkych ludi min. nad 180 (pri predpoklade standardnej dlzky nôh pre danu vysku).
Problém by mohol byť v menších veľkostiach hlavne vo výške riadítok, na to vplýva o dosť vyšší predok a teda výrobca by mal používať nižšie hlavové trubky aby sa nestalo že by niekto musel používať otočené lastovičky a nejaký predstavec s extrémnym negatívnym uhlom
29er by som odporučil aj pre nižších, ak je splnená podmienka že sadne geometria daného modelu a bude sa jazdiť taký terén, kde má 29" bicykel hlavne výhody. + samozrejme ten cenový limit musí byť pomerne vysoký...
Tie co som skusal ja zrovna pre 160cm ludi neboli.
nazorov je viacero, co je fajn. napriklad taki Nino Schurter a SCOTT po nejakom testovani dospeli k tomu, pre jeho vysku je 29" prilis a preto svetovy pohar pekne vyhraval na 27,5".
osobne by som ako faktor vnimal aj vysku a aj disciplinu/ucel. ak sa niekomu nie az tak vysokemu ale jazdi dobre na 29" neni dovod mu davat mensie kolesa, podla mna vsak urcite nie su nevyhnutnost. nizsi by podla mna mali ostavat pri 26" a tesit sa z cien, za ktore sa teraz daju 26" veci kupit.
Mne nesadla - mam poriesene.
Nakoniec som zostal u 26" lebo na ten pomer cena/vykon by som taky bike nezohnal
a sadla mi aj geometria. Uvidime casom ako sa mi bude na nom jazdit a mozno aj ja prejdem na 29". Je to starsi model "wheeler pro 79" velkost 21, ale vybavu ma uz taku aby vydrzala nejake to XC. Diky moc za rady. Myslim, ze u tych vyssich su tie 29" fakt na zvazenie, alebo potom pockat ake budu 27.5".
Ja som si tiež myslel, aké sú úžasné plášte Maxxis Crossmark, kým som nenahodil Larsen Mimo. Potom boli ony tie naj, no len kým som nenahodil Rubenu Scylla. Geniálne plášte. Teraz sú na pozícii najlepších plášťoch Charybdisy. Takže asi toľko k tomu. Predtým nebolo čo vyskúšať a zistiť, že 29 "mi viac sedí".
o to viac treba pri 29 pozerat na dodavane kolesa, aby to neboli tazke kravy
Veď to bol aj dôvod, prečo Keith Bontrager prišiel s 26-kami, lebo boli v tomto smere vyvážené.
"In 1984 he cut 700C (ISO 622) 40-hole Mavic MA-2 tandem rims to the circumference of a 26" rim, re-rolling them to create a 32-hole 26" rim.
Bontrager rims were the first lightweight yet strong mountain bike rims, albeit using a profile intended for road racing bicycles. Mavic provided MA-40 MTB rims for some time."