zaujimaju ma hlavne vyhody a nevyhody UST vs DT swiss riesenia (ale kludne tu rozoberajte aj ine)
takze, ak vsetko dobre chapem...
UST = UST rafik + UST plast + UST ventil
DT = DT rafik + DT tubelesskit + normalny plast*
chapem dobre?
* - k tomu dt tubeless kitu pisu ze len UST plaste ale niekde som tu cital ze aj normalne.. nedefektuje to potom velmi?
+ v DT kite je nejaky maglajz co plast pri defekte lepi, je nieco podobne aj pri UST alebo to tam netreba kvoli hrubke plastov? (a aku uspesnost ma ten maglajz ?
discuss...
Prípadne ak chceš nízke tlaky a bezduše, tak prejdi na plášte Vittoria s konštrukciou XC-Trail a môžeš jazdiť aj nízke tlaky a získaš aj vyššiu odolnosť bočníc..ale aj vyššiu hmotnosť.
Kombinácia Pepi Noodle L / 30 mm hookless karbon ráfik / Nobby Nic 2,35".
Prípadne ak chceš nízke tlaky a bezduše, tak prejdi na plášte Vittoria s konštrukciou XC-Trail a môžeš jazdiť aj nízke tlaky a získaš aj vyššiu odolnosť bočníc..ale aj vyššiu hmotnosť.
Jezdil jsem je po koupi kola na duších, nic moc rozdíl v ROM nebyl a nikdy jsem necvakl.
Kombinácia Pepi Noodle L / 30 mm hookless karbon ráfik / Nobby Nic 2,35".
Skus pouzit mydlovu voda ak to pomaha s nahadzovanim mohlo by to aj naopak
Preco vlastne chces ist tymi tlakmi az tak nizsie?
A preco chces tie plaste prezuvat hore dole? Lebo Fast Trak je velmi univerzalny plast. Je dost rychly na to, aby ho jazdili aj top svetovi jazdci v suchych podmienkach na svetakoch. A obzvlast ten novy tohtorocny vzor je aj dost riedky a hlboky a pouzitelnych aj ked je mokro. Predpokladam ze totalny blatovy mordor nejazdis.
Ak jazdis XC traily a zvaznice, tak ten plast je posledne co ta bude limitovat.
Osobne by som sa skor poradil a pojazdil s niekym skusenejsim, lebo chyba bude zrejme v technike jazdy. Nie v tom ze potrebujes na kazde podmienky iny plast a tlak 1 bar.
Tym padom nebudes mat tie problemy o ktorych pises
Ty tlaky jak sem psal 1,2 předek a 1,4 zadek a je ro fajn až na to ,,pšoukání” při 1,4 a 1,6 už plášť nedělá bordel, ale zároveň mi nedrží tak oěkně a víc odskakuje.
Dál mi jde ale o tu servisovatelnost v terénu kdy prostě při větším defektu se člověk celej zašpiní a musí to stejně řešit duší.
Před lety mi to tak nevadilo, co sem teď jezdil 5 let jen žiletku tak sem si zvykl na ten ,,čistej” servis a jak sem na E***** automaticky nahodil bezduše tak výhody pociťuji minimální, ale starosti větší.
Začal sem teď zas jezdit v zimě a s tím tlakem chci jít ještě dolu, aby to líp drželo na sněhu a ledu.
Na kole jezdím aktivněji cca 25 let na bezduších mám tak 4+2 roky zbytek duše a rok galusky a prostě ty duše mi ořijdou víc na pohodu a takový univerzálnější. Spíš si myslím že UST by mi sedělo víc jak TLR, ale UST je dnes mrtvé.
Podla toho ako to jazdi v blate, tak myslim ze na snehu to bude tiez v pohode. Na lade neviem ci velmi pomoze tlak. Ladu sa snazim vyhnut a ked sa neda, tak idem opatrne.
Renegade bude mat mozno nizsi valivy odpor, ale ked vidim ze na MS v maratone alebo na svetakoch v XCO niekto skonci na FT v top 5, tak pochybujem ze amatera bude FT brzdit.
Podla mna si to zbytocne komplikujes tym ze to dookola prezuvas. Tie rozdiely nie su tak vyznamne aby to stalo za to neustale prezuvanie.
Inak a stale je moznost pouzit aj konstrukciu Grid, ktora ma pevnejsiu bocnicu a teda znesie nizsi tlak. Jazdil to aj Specialized Factory tim na Cape Epic a vyhrali aj muzov aj zeny. Je to par gramov navyse, ale opat, ak to nebrzdi najlepsich jazdcov na svete, tak pre nas hobikov...
(nehovoriac o tom, ze ine je ked si da tazsi plast 50 kilova zena a ine ked 90 kilovy chlap)
Čím víc to řeším tím spis si říkám ze na mliko se vykašlu.
Ak často potrebuješ iný dezén, odporúčam investovať ešte do jedného páru kolies. Koľko krát za rok rozrežeš na výjazde plášť tak, že musíš dať dušu? Ak jazdievaš traily s ostrými kameňmi tak ten druhý pár kolies obuj veľmi odolné plášte s ochranou.
No a Ground Control je zas fajn do bláta kde mi Fast Trak vůbec nedržel. Ano ten novej vypadá že by se měl čistit líp a líp zabrat, ale stále nečekám, že se vyrovná Ground Control.
Jinak mě ale opravdu láká ten čistej servis, jako jo doma to ještě nějak jde člověk si v klidu vše připraví a pak umeje ale když sem se s tím babral venku tak než sem vyndal ventilek a nandal duši měl sem pěkně zmazaný ruce a vše kolem a hlavně než sem zastavil tak sem byl celej od mlíka.
Ve výsledku mi opravdu nepřijde, že by to jelo nějak extra líp a mělo víc plusů než mínusů.
A to jsem měl obyčejný duše 250g jednu.
Při představě že tam dám nějaké to Tubolito (problém s ventilky by snad měl být minulostí u nových sérií) 85g nebo to superlehké 45g čekám, že to bude opravdu pocitově stejný jak bezduše.
Nebo jsem koukal že Vittoria má konečně latexovou duši 29x2,3 při 145g což by byla alternativa k těm dnešním termoplastům a na silničce jsem ty latexové Vittorie provozoval 5 let a jelo to s nimi výrazně líp jak s klasickou duší. Takže tam mám krásné porovnání na Corsa Speed.
Jediná nevýhoda by pak zůstala v nutnosti měnit duši venku při malém defektu, ale je to otázka 5 minut a hlavně ty defekty jsem nikdy moc nemíval takže to zas pro mne nebude nic strašného.
Zas u velkého defektu mě bude čekat výrazně příjemnější práce a nebudu celej zacákanej od mlíka. A doma budu přehazovat taky bez problému.
Já už teď spíš jen váhám zda testnu ty duše z termoplastu ať už Tubolito, Revoloop, nebo nové Pirelli, či jít na jistotu s latexovou Vittorií.
Vrazit tam butilovou duši muzu hned mám doma hned 4 kousky, ale spíš bych zvolil latex nebo termoplast.
Hele toť otázka ono je to dost o náhodě.
Jak sem psal já měl teď na novém MTB dva defekty - jeden vzalo mlíko a ok.
Druhý sem řízl a byl sem celej od mlíka a musel sem dávat duši.
Takže 50:50
Polovička měla 1 malej kterej sem odhalil jdyz sem jí servisoval kolo ona o něm ani nevěděla.
Spíš se mi stává že mi pšoukne ten plášť a musím foukat to se mi stalo asi 4-5 krát. Naštěstí sem ho vždy dofoukl - kdybych to venku zul tak už bych na bezduších nejezdil.
Když sem dříve jezdil duše na 26 tak jako jo pár defektů do roka, ať už trny nebo říznutí ale i cvaknutí. Ale vždy se to dalo.
Pak sem měl 29 s bezdušemi, ale měl sem tam jedny pláště a neřešil to.
Přechod na žiletku kde sem vozil na test galusky což se ukázalo jako draha sranda a následoval přechod na pláště kde sem snad po půl roce přešel na latex a byl s tím moc spokojený - i venku se dá krásně vyněnit latexová duše (netřeba se toho bát).
Kdybych teď jezdil zas jen 1 plášť možná bych to neřešil jako kdysi, smířil se s tím, že hold občas budu od mlíka a možná použil vložku abych eliminoval to pšoukání a měl jistý dojezd i když říznu bez nutnosti to venku rozdělávat. I když jet na tom třeba 50 km si moc neumím oředstavit a asi bych tam tu duši spíš dal.
Ale ty pláště měním jak sem psal a když si vemu ty nevýhody a výhody vlastně mi převažují ty nevýhody.
Chci prodat ty Rovaly 25mm a koupit ty nové 29mm takže budu mít stále jedny záplety a přehození 2 plášťů na duších mám za 10 minut ,,čisté” práce což mi za ušetřených 1400€ rozhodně stojí i když to jaro/podzim přehazuju třeba po týdnu.
Jde prostě jen o to, že tlak 1,2 na předním a 1,4 na zadním je při celkovém zatížení 105kg a stylu jízdy už moc nízký a v prudké zatáčce tam orostě dojde ke chvilkovému odchlípnutí a úniku vzduchu a mlíka.
Na vyšší tlak 1,6 baru už není problém.
Problém je, že při tlaku 1,6 baru na zadním a 1,4 na předním se už plášť nechová tak pěkně a má tendenci více odskakovat a sjíždět po kořenech.
A v momentu kdy chci jít s tlaky ještě níž na 1 bar kdy sem si vyzkoušel že ten dezén pláště je pak velmi příjemný na led a sníh a líbí se mi jak to drží se s tím nedá jet jinak jak rovně protože bych to prostě vyzul.
Tedy řešení by bylo vložka jak zde kolegové napsali, což se ale zcela míjí s požadavkem na časté přezouvání.
Nic šlo mi o to zda je tu někdo kdo od bezdušáků přešel zas na duše s tím, že měl podobný požadavky, vidím, že tady asi nikdo takový není, nebo se minimálně nezapojil.
Těch problémů by se dalo najít víc, třeba horší chování mlíka v mrazivém počasí i když i zde je pokrok.
Ale samozřejmně kdybych provozoval neTLR komponenty pak by se nebylo čemu divit, nicméně to není můj případ a vše je vzájemně kompatibilní, jde prostě jen o to že ten tlak je už na tu váhu moc nízkej.
Bezduše vozím možno 6 rokov a späť by som už určite nešiel. Za ten čas som musel dušu nahodiť 2x. Raz na MTB keď som rozsekol plášť pri pätke a nepomohol ani knôt a druhý krát na graveli keď som prerezal plášť a knôty pri sebe nemal.
Ale občas se mi stane ze při nahazovani pláště jim někde odchlipnu tu pásku (není lepená) a pak ne a ne ho nahodit (jenže to už nevidím) takže pak zas zout a porovnat pásku a znovu.
Tedy plaste s ráfky sedí velmi dobře (pokud se povedou správně nandat).
Jinak tlaky - on taky muže byt rozdíl v tom co merim já a co měří někdo jiný. Každý manometr ukazuje jiné hodnoty. Nemám digitální mám budík na pumpe - tak je klidně možné že s jiným manometrem bych naměřil jiné hodnoty a to taky muže byt rozdíl.
Ve výsledku je to jedno jde proste jen o to najít si tlak který ti vyhovuje a ten si hlídat - jestli je to 1,2 nebo 1,4 či 1,6 nepovažuju za podstatne, ale na moji pumpe když mi ukáže 1,4 na zadní je to fajn grip ale když to proste vemu ostře tak ufoukne - ne vždy ale čas od času ano, pravidelne se mi žvejkne.
Ano silnější bočnice a širší rafek by jiste pomohl, vložka taky.
Ale nic to nemění na tom ze mě díky přezouvání nebaví se patlat s mlikem klidně každý týden.
stačí sa naučiť jazdiť
hladaj problem v medzikuse