Ked si vezmem, kolko sekund mi trva prepinanie twistlockom medzi poziciami, tak ti realne viem napisat, ze tym prepinanim sa straca koncentracia a focus na slapanie. Mame s kamosmi segment kde sa nahaname do kopca na mtb a stahujeme sekundy… s FA uz teraz viem, ze by mi na tych par km / cca 15 min usetril z fleku aj 20-30 sekund.
Presne minuta naviac, 20W menej ako priemer z niekolkych jazd. Pocitovo, som stracal na vyjazdoch zo zakrut. Ked som sa postavil do pedalov, tak … jasnacka … skoro som zastavil ako to zacalo hupat. Berme to ako zabavu. 🚲🤟
cize si neotestoval nic, kedze si nedodrzal podmienky testovania
Watty neslo drzat lebo ked som potrebovat sa viac opriet zo sedla, tak mi to vykon znizovalo. Takze som musel ist aj lahsie prevody.
Podmienky si tu kladiem sam, aby bolo jasne. ??
ked si testoval cas pri inom nastaveni tlmenia, mal si zmenit LEN to tlmenie, nie aj watty
a ten prostredny odsek, logicky nezmysel ....
Je nepodstane to riesit. Mirec dal otazku, skusil som odpovedat, co bola sucast diskusie o FA.
PS: uz nebudem skusat full open do kopca,
Mozeme si spravit root cause analyses.
Preco som nedosialol watty?
Pretoze som musel zvolnovat tempo.
Preco som musel zvolnit tempo?
Pretoze som mal vysoky tep.
Preco som mal vysoky tep?
Pretoze som stracal energiu pri pedalovani.
Preco som stracal energiu pri pedalovani?
Pretoze som nepouzival lock.
Ked uz tak pri rovnakych wattoch v terene bude odomknuty tlmic vzdy rychlejsi, pretoze do pohonu sa prenesie rovnaka cista sila ale bicykel bude menej spomalovany vibraciami a terennymi nerovnostami. Ale usilie na vykonanie toho vykonu bude vyssie prave kvoli tym energetickym stratam na tlmici, ako aj menej stabilnej opore tela kedze bicykel sa vo odomknutej polohe viac hojda.
Je vela porovnani… kde sa ale snazia udrzat presne watty a porovnavaju lock/open. Presne toto som ja nerobil.
Na Pinkbike robili tento test na endure.
https://m.pinkbike.com/news/tested-does-a-lockout-actually-make-climbing-faster.html
Ked uz tak pri rovnakych wattoch v terene bude odomknuty tlmic vzdy rychlejsi, pretoze do pohonu sa prenesie rovnaka cista sila ale bicykel bude menej spomalovany vibraciami a terennymi nerovnostami. Ale usilie na vykonanie toho vykonu bude vyssie prave kvoli tym energetickym stratam na tlmici, ako aj menej stabilnej opore tela kedze bicykel sa vo odomknutej polohe viac hojda.
Wattmeter meria vždy výkon, ktorým jazdec tlačí do pedálov. Číslo na displeji je potom sila, ktorou tlačíme do pedálov (bez Age faktoru).
Ja osobne si myslim, ze FA ma urcite prinos pre jazdcov a presne taketo video by sa hodilo spravit. Ten isty bicykel, akurat jeden s lockout ja lanko a druhy osadeny FA. Jeden kopec, dat si 3 jazdy s lock, pedal, open a 4 jazdu s FA. Nastavit si rovnake watty a vtedy by ma zaujimal vysledok.
Pri pohupovaní pruženia sa teda energia stráca vždy, no v rozbitejšom teréne to môže byť "prevážené" hladšou jazdou a teda aj napriek stratám na prenose energie môže byť rýchlosť jazdy vyššia. A všetky tie Flight Attendanty, Brainy, Terralogicy a podobné systémy sa snažia robiť to, že pri tlaku zhora zostávajú tuhé, aby nespôsobovali straty, no pri tlaku zospodu pružia, aby žehlili nerovnosti. Čo teda človeka oproti konvenčným systémom určite zrýchli, otázka akurát je, či bude to zrýchlenie adekvátne cene tých vychytávok.
RPE je to najstarsie co moze byt
Je to skratka Rating of Perceived Exertion. Po slovensky stupen vnimaneho usilia. Teda sam si subjektivne zhodnotis ake tazke bolo to usilie.
rovnakom úseku . Na Garmin je políčko výkon okruhu . Zamknem tlmic idem úsek a potom otvorím tlmice a idem druhý x. úsek s rovnakými wattmi . Výkon okruku (priemerný ) musí byt hodnotami čo najbližšie k aktuálnemu .
Ideálne sledovať obe políčka súčasne , aby boli údaje čo najviac vyrovnane . Nie 3s ani žiadny iný, ale aktuálny . A máš výsledok . Viac to môžeš skomplikovať s tlakom v pneu . Za mna čím nižšie tým lepšie (okrem asfaltu ) . Kedy to otvorenie a zatvorenie /tlaky ma význam. Za pár máš skúsenosti , ktoré použiješ napr.na maratóne kde poznáš terén a vieš čo ti vyhovuje najviac . Pohupovanie samozrejme spotrebuje viac energie . Ja prepínam tlmiče na 1km aj 20x podľa toho či idem kamene alebo ujazdeny povrch , tráva atd. Ale správne tlaky robia veľmi veľa a dokonca viac ako tlmic .
Asi sme, dakujeme za postreh.
To co opisujes, tak tomu sme sa nevenovali.
Venovali sme sa realnej jazde.
PS. To bezne v zivote urazas namiesto pozdravu?
rovnakom úseku . Na Garmin je políčko výkon okruhu . Zamknem tlmic idem úsek a potom otvorím tlmice a idem druhý x. úsek s rovnakými wattmi . Výkon okruku (priemerný ) musí byt hodnotami čo najbližšie k aktuálnemu .
Ideálne sledovať obe políčka súčasne , aby boli údaje čo najviac vyrovnane . Nie 3s ani žiadny iný, ale aktuálny . A máš výsledok . Viac to môžeš skomplikovať s tlakom v pneu . Za mna čím nižšie tým lepšie (okrem asfaltu ) . Kedy to otvorenie a zatvorenie /tlaky ma význam. Za pár máš skúsenosti , ktoré použiješ napr.na maratóne kde poznáš terén a vieš čo ti vyhovuje najviac . Pohupovanie samozrejme spotrebuje viac energie . Ja prepínam tlmiče na 1km aj 20x podľa toho či idem kamene alebo ujazdeny povrch , tráva atd. Ale správne tlaky robia veľmi veľa a dokonca viac ako tlmic .
Trocha serióznosti v tejto debate prináša starší článok . Možno 🤷♂️
https://www.vitalmtb.com/features/Short-Travel-Test-Session-Efficiency-Test,3907