Tak som si narýchlo našiel: napr. enduro motorka Yamaha wr125x za 4200 euro váži 137 kg. Cena: 31 euro/kg. A napr. enduro bicykel Canyon Spectral AL stojí 2000 euro a váži 13 kg. Cena: 154 euro/kg.
Produkty sú porovnateľné. Dve gumové kolesá, hliník, podobné použitie, takže neporovnávam jablká s hruškami. Na motorku treba určite omnoho viac práce na jej vyhotovenie ako na bicykel.
Napriek tomu kilo bicykla je 5x /500%/ drahšie ako kilo motorky.
Myslím, že kamarát Fero má pravdu.
posledný komentár: 24. 3. 2023 o 3:04
posledný komentár: 13. 6. 2012 o 21:14
Dacia Sandero stoji 6790 €. Jej hmotnost je 941 kg. Tzn. 7,2 € / kg. A nie je porovnatelna s motorkou - ma 4 kolesa, 5 miest na sedenie, bezpecnostne pasy...
http://yetibikes.cz/yeti-sb6-carbon.html
Navyse v sucastnosti to dost zavadza pretoze sa zvacsila bezne dostupna skala cenovych urovni. Sucasny bicykel za 2000 euro je neskutocne lepsi a viac vybavenejsi nez jeho o 10 rokov starsi predchodca, ale to ze dnesny top model uz nestoji 5-6 tisic, ale kludne 9-12 meni vnimanie toho co clovek za svoje peniaze dostane.
Z takeho socialneho hladiska to mozno zamrzi ze vo vysledku je to stale luxusny sport ktoreho profileracia medzi masy ide pomalejsie, ale zas pragmaticky, nie je to masovka kde sa zo zeleza stane kompletne spotrebny material, co tiez nie je spravna cesta.
Dvoj-trojročný model ktorý hnije na sklade, sa predáva za polovicu ceny. A stále na ňom zarobí výrobca aj predajca...a nie málo.
Bike je veľmi špecifický produkt tým že do veľkej miery odzrkadľuje svojho majiteľa:-) a preto je majiteľ ochotný za to aby bol trochu extra-výnimočný priplatiť strašné peniaze. Pri kúpe auta som nezažil akceptovanie postupného navyšovanie rozpočtu ako pri kúpe biku:-)
Ale kto si kúpi bike, ktorý sa mu nepáči?
Jazdim masinu za povodnych 1200 euro, vyse 500 euro uz zozrala na dieloch nutnych na vymenu, neratam spotrebak, ktory vychadza na dalsie (2) stovky rocne a to jazdim doslova rekreacne. Plus neratam servis, kedze si 95% veci urobim doma v garazi.
Ked pozriem do demolacii, ako praska snad kazdy jeden ram. Ako retaz drzi 500km, kazeta 1000 a pedale su vhodne na vyhodenie po 2 sezonach. A ceny nahor tlacia aj vsetky tie konstrukcne atypy, specialne naradie a :kozmicke: technologie, ktore 90% ludi vobec nepotrebuje, ale trh ich pretlaci. Preco je ram na 27plus tak nehorazne drahy, ked je len o kusok sirsi ako obycajna 27ka? Preco je (bol) vlastne plast na 27ku o tolko drahsi, ako na 26ku? O cene materialu nech mi nikto nehovori. Na auto kupim pneumatiku za 80 eur a vazi niekolko kil.
retaz+kazeta=jazdis asi velmi silovo,zmen to a hotovo+ kup 3 retaze a men ich castejsie: kazeta musi vydrzat 2-3 sezony
myslis asi mtb,ale to je jedno predsa