Viem, ze tu ma kazdy dvojkolesovaho milacika, no chcela som sa opytat, ci mate aj stvorkolesoveho, s ktorym ste nadmieru spokojni a na druhej strane, aky typ neodporucate ci uz z vlastnej alebo cudzej skusenosti.
to si mnohí myslia ako si svoje autíčko šetria, keď s nim jazdia raz za týždeň do kostola a to ešte viac ako štvrť plynu nepridajú a ono hneď za chvíľu zhnitý výfuk a všetky vyššie spomínané komplikácie, pritom auto nemá takmer nič najazdené... ono tomu treba so zdravým rozumom občas stupiť, keď už je motor v prevádzkovej teplote.
to si mnohí myslia ako si svoje autíčko šetria, keď s nim jazdia raz za týždeň do kostola a to ešte viac ako štvrť plynu nepridajú a ono hneď za chvíľu zhnitý výfuk a všetky vyššie spomínané komplikácie, pritom auto nemá takmer nič najazdené... ono tomu treba so zdravým rozumom občas stupiť, keď už je motor v prevádzkovej teplote.
Ono tak väcsina jazdi vyslovene kvoli spotrebe a o zakarbonovani, zatuhnuti lopatiek na VGT a upchavani DPF ani netusia. Btw. dost ludi v mojom okoli riesi hladinu oleja az ked im zasvieti kontrolka a na servis/vymenu oleja ide az ked im to oznami palubny pocitac, teda v dnesnych casoch po 30k km. A potom kupuj jazdenku v dobrej viere, ze sa o to majitel svedomito staral...
nechat trochu turbo vychladnut je treba hlavne na dialnici ..... dojdes na odpocivadlo/pumpu a ked si ho predtym hnal, treba mu dat "minutku" vydychnut
Furt vam nerozumiem. Pojmy, hnat, nakladat a podobne. Co to znamena hnat po dialnici? Pytam sa preto lebo chodim podla predpisov cize 130 a teda neviem ci podla vasich definicii mam akoze na pumpe nechat bezat motor ci co. A teda nikdy to nerobim a podla tunajsich expertov co najazdia miliony na naftakoch uz mam pocit ze vsetko robim zle.
Turbi nic nerobis zle ..... 130 je v poho a ked ides ustalenou rychlostou ako pises, turbo je relativne v klude...... a samozrejme ked ides na pumpu ako clovek (spomalis, ides bez plynu) tak mozes vypnut motor hned uplne v pohode.....
este aby som sa vratil k tomu kamosovi s tym pokazenym turbom... on mu nikdy nepridal viac jak 1500 otacok kym sa nezohrial.... a presne jak to tu niekto spominal, karbon to turbo zlikvidoval
1300 otacok nie su pracovne otacky motora. Tym davas zabrat nielen motoru ale aj dvojhmotaku, ktory v tych otackach musi mat radost tlmit tie otrasy.. Inak ak pri 130km/h je turbo pekne roztocene a samozrejme ho treba nechat v klude dochladit. Nevravim, ze minutu stat ale tak chvilku proste. A tych aut s vodnym chladenim na turbe je ako safranu, ,na to by som nevsadzal..
ja chodim a este ani jeden moj TDI motor na nenakopal ale nie ovela.... nepoviem ti to presne ale nez prejdem na koniec dediny (2km asi) tak idem na trojke tych 55kmh.... potom po dalsiu dedinu cca 80 niekedy aj na stvorke a tu ked prejdem, potom uz normalne 90-100
zase, kazde auto sa inak zohrieva.... jak som pisal, Passat B6, 1,9 TDI ked som mu trochu nepridal, z Castej do Pezinka sa nezohrial ani na 60°.... zasa Alteu mam zohriatu na 7-8 km v tychto teplotach ..... a o nic ine nejde pri tom pridavani.... len dostat motor cim skorej na pracovnu teplotu
alebo teplovodny bufik jak maju napr. Sharany, Alhambry
K téme 130 kmh, diaľnica, turbo,..
Asi naozaj netreba postáť na voľnobeh minútu niekde na pumpe. Stačí 500 metrov pred odbočkou vyhodiť rýchlosť, na voľnobeh "doplachtiť" k odbočke a potom či už k stojanu, alebo ku krčme. Motoru všeobecne však asi prospeje, ak v letných horúčavách sa na chvíľu postojí s voľnobehom, aspoň pokiaľ termostat nevypne ventilátor. A auto nemusí mať ani turbo.
Asi je rozdiel točiť 2500 otáčok pri spotrebe 8 litrov a ísť 130 na dialnici, alebo točiť 3500 otáčok na nižšom stupni v dlhom tiahlom stúpaní pri okamžitej spotreba 12-14 litrov (viac paliva, viac spalín, vyššie otáčky turba).
Všetko treba brať do úvahy, nedá sa generalizovať.
A co to este vrci ked vypnem motor? Vyzera to ako nejaky ventilator, auto si proste zije aj po vypnuti svojim zivotom.
Chlapci mne musite vsetko pekne po lopate vysvetlit, ja k autam nemam vztah, pre mna je len dolezite aby ma ta krabica niekde nenechala v stichu.
To je práve ventilátor pred (za) chladičom. Vypne sa, až teplota chladiacej kvapaliny klesne do normálnych hodnôt. Mne sa to stáva, keď idem 1,5 km na chalupu po rozbitej šotolinovej ceste do mierneho stupania, väčšinou na jednotku, občas na dvojku. Nápor vzduchu nechladí, takže musí pomôcť ventilátor. A v tom prípade počkám, že sa ventilátor dotočí a až potom vypnem zapaľovanie...
Totiž kedysi na starých škodovkách boli poruchové termostaty a tak sa stavalo, že ventilátor sa točil až do zdochnutia batérie.Amatérsky sa pridávali kontrolky na palubnú dosku - to pre tých slabšie počujúcich. Nejako si to pamätám a tak teraz keď počujem ventilátor, radšej počkám kým sa nevypne.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A pisal, ze ho ten kamarat nikdy nevytacal kym sa nezohrial, nie ze ho nikdy nevytacal. Takze citat pozornejsie by si mal asi Ty.
Ak mal za 5 rokov 45000km, to znamena, ze robil kratke trate. A ak jazdil na prinizkych otackach tak to vytocenie sem tam mu uz nepomoze.
P.S. aj mod je len človek
Ono tak väcsina jazdi vyslovene kvoli spotrebe a o zakarbonovani, zatuhnuti lopatiek na VGT a upchavani DPF ani netusia. Btw. dost ludi v mojom okoli riesi hladinu oleja az ked im zasvieti kontrolka a na servis/vymenu oleja ide az ked im to oznami palubny pocitac, teda v dnesnych casoch po 30k km. A potom kupuj jazdenku v dobrej viere, ze sa o to majitel svedomito staral...
zase, kazde auto sa inak zohrieva.... jak som pisal, Passat B6, 1,9 TDI ked som mu trochu nepridal, z Castej do Pezinka sa nezohrial ani na 60°.... zasa Alteu mam zohriatu na 7-8 km v tychto teplotach ..... a o nic ine nejde pri tom pridavani.... len dostat motor cim skorej na pracovnu teplotu
alebo teplovodny bufik jak maju napr. Sharany, Alhambry
Asi naozaj netreba postáť na voľnobeh minútu niekde na pumpe. Stačí 500 metrov pred odbočkou vyhodiť rýchlosť, na voľnobeh "doplachtiť" k odbočke a potom či už k stojanu, alebo ku krčme. Motoru všeobecne však asi prospeje, ak v letných horúčavách sa na chvíľu postojí s voľnobehom, aspoň pokiaľ termostat nevypne ventilátor. A auto nemusí mať ani turbo.
Asi je rozdiel točiť 2500 otáčok pri spotrebe 8 litrov a ísť 130 na dialnici, alebo točiť 3500 otáčok na nižšom stupni v dlhom tiahlom stúpaní pri okamžitej spotreba 12-14 litrov (viac paliva, viac spalín, vyššie otáčky turba).
Všetko treba brať do úvahy, nedá sa generalizovať.
Chlapci mne musite vsetko pekne po lopate vysvetlit, ja k autam nemam vztah, pre mna je len dolezite aby ma ta krabica niekde nenechala v stichu.
Totiž kedysi na starých škodovkách boli poruchové termostaty a tak sa stavalo, že ventilátor sa točil až do zdochnutia batérie.Amatérsky sa pridávali kontrolky na palubnú dosku - to pre tých slabšie počujúcich. Nejako si to pamätám a tak teraz keď počujem ventilátor, radšej počkám kým sa nevypne.