a mohol to byť ďalší smrťák.Ale veď ich stále nie je veľa podla budaja.Som zvedavý teraz na tie ochranárske drísty čo zle spravil bežec.Odpoveď je jasná.nemal vôbec čo chodiť do lesa.je to všetko len otázka času.
Čítam túto tému rada, nikdy sa ale nezapájam. Dnes urobím výnimku kvôli Tebe.
Či urobil bežec chybu? Bohužiaľ áno. Je mi ho samozrejme úprimne veľmi ľúto a dúfam, že bude v poriadku.
Ten kto behá alebo jazdí v teréne ako ja sám, vie, alebo teda mal by vedieť, ako sa v lese správať, čo sa bezpečnosti týka. Určite to vedel aj on, len vtedy na to akosi zrejme nemyslel. Náhoda je proste blbec. Behať ráno a podvečer je najnebezpečnejšie a určite je treba dať o sebe medveďovi vedieť. Hlasná hudba v neprehľadnom teréne, pískanie na píšťalku, občasné búchanie palicou o strom...Čokoľvek. Tu to bolo o to horšie, že sa stretol s medvedicou, ktorá má extrémne silný materinský cit ❤️
Každý, kto chodí do lesa si musí uvedomiť, že tam žijú aj šelmy, je to ich prirodzené prostredie. U nás v okolí Malatinej ich máme naozaj dosť. Na výjazdoch často nachádzam stopy medveďa aj rysa, či vlkov. Roztrhaná zver v lese nie je nič výnimočné. Chodím veľmi často sama. A úprimne, často sa bojím. Ale snažím sa robiť všetko pre to, aby som sa stretu s medveďom vyhla. Do očí som sa mu už pozerala, našťastie vtedy po chvíli odišiel. Či ich je veľa, naozaj neviem. Presné štatistiky neexistujú pár rokov, môžeme sa len domnievať. Skvelá debata o medveďoch bola v PÁLENICI Borisa Filana s riaditeľom NP Malá Fatra, ak si dobre pamätám,
odporúčam.
Takže zhrniem, čo sa mňa týka. Milujem šport a prírodu. Keď do lesa vchádzam, som si plne vedomá, že sa môže stať čokoľvek. Ale to sa môže stať aj 20 metrov od domu na ceste. A ver, že skôr Ťa zabije auto alebo úraz v domácnosti, ako medveď. Takže radšej žiť krásny život v spojení s prírodou, ktorú rešpektuješ, ako sedieť doma alebo chodiť zo strachu po nákupných centrách.