Smutne zíram, že vyše 40 ľudí v lietadle uhorelo a vidím, že pár sa zachránilo aj s príručnou batožinou. Doteraz som si myslel, že v prípade emergency landing by som príručnú na palube nenechal ani bohovi. Odteraz som za to, aby bol trestný čin čokoľvek niesť von z havarovaného lietadla.
Viacero profi pilotov sa už vyjadrilo (navrhovalo), že priehradky na príručnú batožinu by sa mali dať centrálne zamknúť. Hrabať sa v nich pri evakuácii lietadla by mal byť trestný čin. Lepšie riešenie by bolo, keby ľudia vedeli, že s tým budú lomcovať nadarmo, ale stále by sa asi našli šialenci, čo by blokovali uličku pri pokuse dostať sa k svojej batožine.
Inak už vyvrátili tvrdenie, že lietadlo bolo v plameňoch pred pristátím. Skôr to vyzerá, že S100SJ má tendenciu k prerazeniu nádrží pri tvrdom pristátí, čo ukazuje aj tento stroj z októbra v Jakutsku:
Boeing a Airbus majú filozofiu takú, že pri prekročení medzných síl by sa mal podovozok (ale napr. aj pylóny motorov) odtrhnúť bez poškodenia ďalších štruktúr.
V tomto prípade to vyzerá na pristátie preťaženého stroja s veľkou energiou, pri prvom náraze došlo k prerazeniu nádrží a okamžite začalo horieť, nasledoval dlhý bounce.
Prvé požiarne auto bolo na mieste 1:31 po zastavení stroja, 1:53 je posledná osoba na kĺzačke, 2:30 opúšťa pilot kokpit na lane. 3:10 ešte člen posádky lezie späť do horiaceho stroja. 3:27 po zastavení ešte niečo kĺže po sklze, 3:35 opúšťa lietadlo ten člen posádky.
Zatiaľ nie je jasné, čo dispečeri vedeli/nevedeli diskutuje sa, či squawk bol 7700 (stav núdze) alebo 7500 (únos), čo nedáva veľký zmysel.
hmm lietadlo muselo nudzovo pristat koli poziaru na palube, ludi sa podarilo evakuovat po sklzackach, jeden clovek zahynul - to bola prva info o tejto nehode. dobry ulet
ked sa v takej situacii zacne niekto prehrabavat a vytahovat batozinu, treba ho nekompromisne odstrcit medzi sedadla nech nezavadzia tym, ktori chcu opustit lietadlo... bezohladu na to, ci to je tehotna zena alebo nejaka starenka - ked su pre niekoho dolezitejsie osobne veci ako ludske zivoty, zasluzi si byt tym poslednym kto vyjde z lietadla...
Požiar začal až po prvom náraze, treba zas povedať, že pri každej havárii sa nájdu svedkovia, ktorí hovoria, že "lietadlo bolo v plameňoch" už vo vzduchu. Prichádza fáza divých špekulácií, uvidíme o 30 dní, vtedy by mali podľa predpisov vydať predbežnú správu z vyšetrovania.
Tak si ju nepredstavuj a bude dobre. Ono nenadarmo sa hovori ze najnebezpecnejsia cesta je cesta na letisko. Ja uz som za tie hodiny v lietadlach zazil kadeco ale osobne napr nikdy nepochopim ludi co ihned po oznameni ze sa mozu odputat tak urobia...ja som vacsinu cesty priputany a uz dvakrat mi to asi aj kusok zdravie "zachranilo"...raz nad Tonkinskym zalivom a raz pri prelete rovnika niekde pod Indoneziou ( vtedy ani piloti zjavne nevedeli ze letia do takej turbulenciu nakolko "seatbelts" sa rozsvietili az po tom co taniere, pribory atd uz lietali kade tade... )
Na tomto novom videu dobre vidieť celý pristávací manéver. Podľa nedávnych informácií bol stroj v režime "direct law" následkom úderu blesku, teda piloti nemali k dispozícii softvérové korekcie, napr. damping = čo zabraňuje PIO (pilot induced oscilations, pilotom vyvolané oscilácie), to výrazne sťažuje pristávací manéver, najmä ak podobné veci netrénovali na simulátore. Výsledkom je potom hopkanie po dráhe s fatálnym koncom.
Po druhom výskoku lietadlo zrýchľuje, čo vyzerá, že pilot aplikoval TOGA thrust, ale v protiklade s tým nasleduje nose down input, teraz sa špekuluje, či jeden z pilotov chcel prerušiť pristátie, kým druhý v ňom chcel za každú cenu pokračovať. Čaká sa na zverejnenie údajov z FDR a CVR.
Ešte jedna zaujímavá informácia sa objavila – časť pasažierov vraj stratila čas tým, že sa hrnuli k zadným dverám, ktoré však letuška nemohla kvôli masívnemu požiaru otvoriť a keď pochopili, že treba unikať dopredu, tak už bolo neskoro a rýchlo sa nadýchali dymu, čo vedie k strate vedomia po pár sekundách. V takých situáciách môže zachrániť život to, že človek ide štvornožky, keďže dym sa drží najprv len v horných partiách trupu.
Tak to bude prúser, ak to bude o tých pilotoch pravda. Prvý dotyk s dráhou vyzeral v pohode, potom sa to zvrhlo.
Niekde som videl článok o tlsťochovi, čo sa aj s kufrom zachránil, že neúspešne bojoval o náhradu letenky
Nemyslim ze "riesenie" leteckej dopravy je sa za jej vyuzivanie akoze hanbit...uz teraz maju moderne lietadla spotrebu 2,5L-3L/100km/sedacka co si myslim ze je velmi slusne. Ked zoberiem v uvahu momentalne obsadenost lietadiel ( ktora je v drvivej vacsine nad 80%, mnohokrat som sa v poslednej dobe stretol so 100% LF ), tym kolko je vo vzduchu lietadiel vs aut na zemi a lodi v oceanoch a to ze vacsina velkych leteckych spolocnosti z ekonomickeho hladiska nakupuje prave tieto nove modely, tak mam pocit ze v tomto pripade sa place nad zlym hrobom...
Nemyslim ze "riesenie" leteckej dopravy je sa za jej vyuzivanie akoze hanbit...uz teraz maju moderne lietadla spotrebu 2,5L-3L/100km/sedacka co si myslim ze je velmi slusne. Ked zoberiem v uvahu momentalne obsadenost lietadiel ( ktora je v drvivej vacsine nad 80%, mnohokrat som sa v poslednej dobe stretol so 100% LF ), tym kolko je vo vzduchu lietadiel vs aut na zemi a lodi v oceanoch a to ze vacsina velkych leteckych spolocnosti z ekonomickeho hladiska nakupuje prave tieto nove modely, tak mam pocit ze v tomto pripade sa place nad zlym hrobom...
Pointou je, ze sa tema skodliveho vplyvu leteckeho priemyslu na zivotne prostredie viac otvara a diskutuje sa o nej.
Tam kde je sa zvysuje zivotna uroven, zvysuje sa aj nadmerne vyuzivanie automobilovej/leteckej/lodnej dopravy.
Automobilova doprava ovplyvuje nase zivoty dennodenne, preto sa ta tema dostala do popredia uz davnejsie.
Suhlasim, ze vyvolavanie hanby nie je riesenim, no zaroven si myslim, ze by sa tema skodliveho vplyvu nemala zlahcovat. Obchodne cesty, ktore plati zamestnavatel, vikendove vylety na druhy koniec Europy za "babku" od nizkonakladoviek, dovolenky v dalekej exotike, na to vsetko sa lahko zvyka , ale za aku cenu.
Toto je počet letov ročne, vcelku impozantné čísla. Kým v minulosti bolo lietanie výsadou horných desaťtisíc + vecou služobných ciest, lacné letenky sprístupnili tento druh dopravy aj pre bežného človeka.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Viacero profi pilotov sa už vyjadrilo (navrhovalo), že priehradky na príručnú batožinu by sa mali dať centrálne zamknúť. Hrabať sa v nich pri evakuácii lietadla by mal byť trestný čin. Lepšie riešenie by bolo, keby ľudia vedeli, že s tým budú lomcovať nadarmo, ale stále by sa asi našli šialenci, čo by blokovali uličku pri pokuse dostať sa k svojej batožine.
Inak už vyvrátili tvrdenie, že lietadlo bolo v plameňoch pred pristátím. Skôr to vyzerá, že S100SJ má tendenciu k prerazeniu nádrží pri tvrdom pristátí, čo ukazuje aj tento stroj z októbra v Jakutsku:
Boeing a Airbus majú filozofiu takú, že pri prekročení medzných síl by sa mal podovozok (ale napr. aj pylóny motorov) odtrhnúť bez poškodenia ďalších štruktúr.
V tomto prípade to vyzerá na pristátie preťaženého stroja s veľkou energiou, pri prvom náraze došlo k prerazeniu nádrží a okamžite začalo horieť, nasledoval dlhý bounce.
https://twitter.com/KFM936/status/1125124009597788160
Prvé požiarne auto bolo na mieste 1:31 po zastavení stroja, 1:53 je posledná osoba na kĺzačke, 2:30 opúšťa pilot kokpit na lane. 3:10 ešte člen posádky lezie späť do horiaceho stroja. 3:27 po zastavení ešte niečo kĺže po sklze, 3:35 opúšťa lietadlo ten člen posádky.
Zatiaľ nie je jasné, čo dispečeri vedeli/nevedeli diskutuje sa, či squawk bol 7700 (stav núdze) alebo 7500 (únos), čo nedáva veľký zmysel.
..z toho videa z kabiny mi az mraz beha po chrbte..
Po druhom výskoku lietadlo zrýchľuje, čo vyzerá, že pilot aplikoval TOGA thrust, ale v protiklade s tým nasleduje nose down input, teraz sa špekuluje, či jeden z pilotov chcel prerušiť pristátie, kým druhý v ňom chcel za každú cenu pokračovať. Čaká sa na zverejnenie údajov z FDR a CVR.
Ešte jedna zaujímavá informácia sa objavila – časť pasažierov vraj stratila čas tým, že sa hrnuli k zadným dverám, ktoré však letuška nemohla kvôli masívnemu požiaru otvoriť a keď pochopili, že treba unikať dopredu, tak už bolo neskoro a rýchlo sa nadýchali dymu, čo vedie k strate vedomia po pár sekundách. V takých situáciách môže zachrániť život to, že človek ide štvornožky, keďže dym sa drží najprv len v horných partiách trupu.
Niekde som videl článok o tlsťochovi, čo sa aj s kufrom zachránil, že neúspešne bojoval o náhradu letenky
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/z-letani-se-stava-spolecensky-neprijatelna-aktivita-aerolinky-se-brani-74196?seq-no=2&dop-ab-variant=7&source=article-detail
https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/letani-letiste-dovolena-stud-z-letani-flygskam-svedsko-greta-thunbergova.A190605_480304_kolem-sveta_hig
...ale ok, vdaka im...aspon sa daju casto najst z Osla alebo Stockholmu biznis letenky za super ceny do celeho sveta...
Pointou je, ze sa tema skodliveho vplyvu leteckeho priemyslu na zivotne prostredie viac otvara a diskutuje sa o nej.
Tam kde je sa zvysuje zivotna uroven, zvysuje sa aj nadmerne vyuzivanie automobilovej/leteckej/lodnej dopravy.
Automobilova doprava ovplyvuje nase zivoty dennodenne, preto sa ta tema dostala do popredia uz davnejsie.
Suhlasim, ze vyvolavanie hanby nie je riesenim, no zaroven si myslim, ze by sa tema skodliveho vplyvu nemala zlahcovat. Obchodne cesty, ktore plati zamestnavatel, vikendove vylety na druhy koniec Europy za "babku" od nizkonakladoviek, dovolenky v dalekej exotike, na to vsetko sa lahko zvyka
Tom Hanks
ZÁZRAK V KUKURIČNISKU
Každopádne skvelý výsledok, hovorí sa, že dopré pristátie je každé, po ktorom odkráčaš po svojich.
Kapitán lietadla je vyštudovaný právnik, po niekoľkých rokoch v profesii sa rozhodol stať profesionálnym pilotom.