pozri, ja sa nechcem hádať ani si nič dokazovať .. ale ak ideš vo svojom pruhu, pravom pruhu, rýchlosťou nižšou ako je maximálne povolená (takže žiaden pirát), nemáš žiadnu prekážku v ceste ... prečo pre boha by si menil jazdný pruh? preto že nejaký ***** ide v ľavom (ba-tt,tt-ba v strednom) jazdnom pruhu? .... ale prosím, ukáž mi v zákone definíciu predbiehania
no veď to je to, keď nie je presná definícia každý si ju vysvetlí po svojom (jedna strana tvrdí že to že si sa dostal na fiktívnej hranici pred neho, druhá si tvrdí že nezmenil som jazdný pruh=nepredbiehal som).. §15 hovorí len o tom že: "(1) Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza bla bla bla"
to že mumák ide v ľavom alebo strednom pruhu neoprávnene je iná vec.. § 9 "Spôsob jazdy (1) Vodič je povinný na vozovke alebo v jazdnom pruhu jazdiť vpravo pri pravom okraji vozovky alebo jazdného pruhu" +§10 Jazda v jazdných pruhoch sa tomu venuje skoro celý
ale teraz čo má zákon definovať čo robiť ak ide auto neoprávnene v ľavom pruhu?
Kurňa, obiehať vpravo môžeš v súbežnej jazde iba v mestách. Ak niekto chce jazdiť pomaly, tak nech sa nemotá v ľavom pruhu. Rýchlejších vodičov potom núti mimo obec predbiehať sprava, čo je zakázané. Milujem takých tých mantákov, čo idú na diaľnici v ľavom pruhu pre istotu 125 na svojom tachometri - teda 116 reálne a nenávistne sa pozerajú na niekoho, kto sa k nim priblíži zozadu. Predpisy nie sú len o radaroch, ale aj plynulosti. Smutné je to, že značnú časť nehôd provokujú na cestách pomalí vodiči, ale nikdy nie sú medzi vinníkmi. Pamätám si na jednu pani na trase DS - BA, červené Daewo - jazdila zásadne nalepená na stredovú čiaru rýchlosťou 65km/h, v daždi 55km/h. Spôsobovala priam kolóny, zúfalé predbiehacie manévre a rizikové situácie každý deň. Iba málokto si uvedomuje, že neschopní šoféri sú značnou hrozbou a bohužiaľ by bolo politicky nekorektné penalizovať aj takýchto ľudí.
Bikejoring: to máš samozrejme pravdu, ale čo v prípade, že si z nejakého dôvodu ten vľavo/v strede zmyslí zaradiť sa späť do pravého zrovna v momente, keď si na jeho úrovni? Pokiaľ nebudeš mať dobré dôkazy (svedkov, kameru), tak ti dajú policajti vinu úplne automaticky a bez diskusie...
uz ani v mestach,zevraj podla noveho,pokial nemas navestia pre pruhy, tak aj v meste sa ma jazdit v pravom pruhu...
u nas celkovo hlavny problem nielen na dialnici je nedodrziavanie odstupov podla rychlosti a radenie sa mysickami ako keby boli na okreske...
nič len ďalšia filozofická úvaha s vlastným názorom a kľučkovaním v zákonoch a ich dierach
ako sa zachovať bude samozrejme otázkou zdravého rozumu a vyhodnotenie nebezpečnosti situácie, ale treba si to vedieť prípadne následne obhájiť aj u polície.. zákon je napísaný ako je napísaný a zákon by asi nemal definovať ako sa chovať podla zákona keď niekto iný zákon porušuje
inak velmi podobný je aj problém so STOPkou ak je z križovatky výhlad aj z pozície 2-3 miesta.. všetci traja zastavíte vozidlo na STOPke, môžete všetci vyštartovať a ísť alebo druhý musí opäť zastaviť a ísť a tretí to isté
tiež ti zákon neprikazuje kde čo, len že máš mať dostatočný rozhlad (takže ja osobne aj keby som bol tretí tak idem)..
btw aj na dialnici BA-TT kludne predbieham v pravom blbečkov zo stredného, ale s vedomím že sa môže nájsť policajt ktorému treba vysvetlovať..
druhá vec je, že stopka zvyčajne nie je na miestach kde máš rozhľad na pozícii tretieho v poradí ... poväčšine máš rozhľad až po zájdení jemne za stopku
V Bratislave, kadiaľ často jazdím:
Dole Karloveskou sa niekde v polovici pripája Nad lúčkami - tam vidí autá na Karloveskej možno aj štvrtý a keď si nenechajú veľké rozostupy, tak aj piaty
Pri jazde od Prístavnej na kruháč na zjazde z Prístavného mosta, druhý-tretí vidí, ale bolo tam pár tragických nehôd, tak tam dali stopku. Rovnako na vjazde na ten kruháč z Bajkalskej.
V minulosti od DNV smerom ku krematóriu - bol problém, aby do ľava videl prvý, potom posunuli plot autobazáru a videl aj tretí - už neaktuálne, je tam kruháč
aj u nás pri nemocnici pod Shellkou, STOP-ka pri pripájani na hlavnú, dva odbočovacie pruhy doľava aj doprava....doprava sa cesta dokonca rozdvojuje na dva súbežné a ak zastanem a som kľudne aj tretí a vidím, že nič nejde tak idem...rovnako tak ak doľava ide trolejbus a aj keby som nič nevidel, lebo on už odbočuje, tak je jasné, že môžem ísť....
nič len ďalšia filozofická úvaha s vlastným názorom a kľučkovaním v zákonoch a ich dierach
ako sa zachovať bude samozrejme otázkou zdravého rozumu a vyhodnotenie nebezpečnosti situácie, ale treba si to vedieť prípadne následne obhájiť aj u polície.. zákon je napísaný ako je napísaný a zákon by asi nemal definovať ako sa chovať podla zákona keď niekto iný zákon porušuje
Idem v pravom pruhu na diaľnici 110km/h, v ľavom ma predbehne auto 130km/h. Ostane v ľavom pruhu, ale pribrzdí a dostane sa za mňa. Predbehol som ho sprava a porušil predpisy? Mal som spomaliť tak, aby sa nedostal späť za mňa? Ak zastaví, musím aj ja? Ak nemeníš pruh, nie je to predbiehanie (ale súhlas, že predpisy to nedefinujú 100% presne)
Zatial kazdy skusobny komisar v autoskole na skuskach nerobil problem z toho, ak druhe (tretie) vozidlo na krizovatke so stopkou znova nezastivilo. Dolezity je vyhlad a rozhlad. Umiestnenie znacky stop s tym nema nic spolocne.
Policajt riesi priestupky, ale nerozhoduje o vine, ci nevine. Jedine sud ma pravo tom rozhodnut a ziadny clanok v novinach na tom nic nezmeni, aj keby to pisal pravnik.
Zakon 8/2009 riesi predbiehanie a tam je napisane jasne, co to znamena. Netreba si do toho vkladat rozne obchadzky a klucky, len aby ste nasli sposob, ako sa to da aj inak. Chyby a nedodrziavanie predpisov inych vodicov nas nema donutit robit mozno este vacsie chyby.
Pokial idem v pravom jazdnom pruhu viacpruhovej komunikacie mimo obce, tak predchadzam v pripade, ze sa v tomto mojom pruhu vyskytne ine pomalsie vozidlo. V takom pripade ho predchadzam zlava a po predideni sa opät radim doprava. Pokial v mojom pruhu ziadne pomalsie vozidlo nie je, tak nemam co predchadzat, tzn. nemam dovod na zmenu jazdneho pruhu. A vobec ma nemusi zaujimat, ze niekto ide v inom nez pravom pruhu aj ked nepredchadza / nevyhyba sa prekazke, tzn. porusuje platne pravidla pre jazdu v jazdnych pruhoch mimo obce.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
to že mumák ide v ľavom alebo strednom pruhu neoprávnene je iná vec.. § 9 "Spôsob jazdy (1) Vodič je povinný na vozovke alebo v jazdnom pruhu jazdiť vpravo pri pravom okraji vozovky alebo jazdného pruhu" +§10 Jazda v jazdných pruhoch sa tomu venuje skoro celý
ale teraz čo má zákon definovať čo robiť ak ide auto neoprávnene v ľavom pruhu?
u nas celkovo hlavny problem nielen na dialnici je nedodrziavanie odstupov podla rychlosti a radenie sa mysickami ako keby boli na okreske...
Mas pravdu, na diskusiu treba aspon dvoch. Ak zacnes citat pravidla cestnej premavky s porozumenim, budes mat o com diskutovat.
na základe čoho? jedno auto sa dostane pred druhé = predbehlo ho.. na biku alebo kone na závodoch sa tiež predbiehajú a nemusia ísť v jednej dráhe
inak velmi podobný je aj problém so STOPkou ak je z križovatky výhlad aj z pozície 2-3 miesta.. všetci traja zastavíte vozidlo na STOPke, môžete všetci vyštartovať a ísť alebo druhý musí opäť zastaviť a ísť a tretí to isté
tiež ti zákon neprikazuje kde čo, len že máš mať dostatočný rozhlad (takže ja osobne aj keby som bol tretí tak idem)..
btw aj na dialnici BA-TT kludne predbieham v pravom blbečkov zo stredného, ale s vedomím že sa môže nájsť policajt ktorému treba vysvetlovať..
Dole Karloveskou sa niekde v polovici pripája Nad lúčkami - tam vidí autá na Karloveskej možno aj štvrtý a keď si nenechajú veľké rozostupy, tak aj piaty
Pri jazde od Prístavnej na kruháč na zjazde z Prístavného mosta, druhý-tretí vidí, ale bolo tam pár tragických nehôd, tak tam dali stopku. Rovnako na vjazde na ten kruháč z Bajkalskej.
V minulosti od DNV smerom ku krematóriu - bol problém, aby do ľava videl prvý, potom posunuli plot autobazáru a videl aj tretí - už neaktuálne, je tam kruháč
A celkom určite ich je viac...
Idem v pravom pruhu na diaľnici 110km/h, v ľavom ma predbehne auto 130km/h. Ostane v ľavom pruhu, ale pribrzdí a dostane sa za mňa. Predbehol som ho sprava a porušil predpisy? Mal som spomaliť tak, aby sa nedostal späť za mňa? Ak zastaví, musím aj ja? Ak nemeníš pruh, nie je to predbiehanie (ale súhlas, že predpisy to nedefinujú 100% presne)
Policajt riesi priestupky, ale nerozhoduje o vine, ci nevine. Jedine sud ma pravo tom rozhodnut a ziadny clanok v novinach na tom nic nezmeni, aj keby to pisal pravnik.
Zakon 8/2009 riesi predbiehanie a tam je napisane jasne, co to znamena. Netreba si do toho vkladat rozne obchadzky a klucky, len aby ste nasli sposob, ako sa to da aj inak. Chyby a nedodrziavanie predpisov inych vodicov nas nema donutit robit mozno este vacsie chyby.