Treba to brat ako fakt,pre vodiča v plechovke autobuse tiraku nie je jednostope vozidlo hrozba,a tým pádom sme "neviditeni" Ja som sa o tom už dávno presvedčil na motorke,a na bicykli si ilúzie nerobím vôbec ?
počuj oproti bordová Octavia,vodič drží mobil pred nosom a ťuká, a pár dní dozadu stojím ako chodec na "červenej" ,na ceste auto ktorému naskočila zelená a odbočovalo vľavo - žena držala mobil tak ako ste sa tu niekde smiali že "ako chlieb z maslom" a ide si do zákruty...neviem si predstaviť že ja tak idem autom... aj keby mala automat že nemusí preraďovať, iba ľavou rukou točiť do 90st odbočky...šikovná no
To čo v článku znamená? "...zrazil vodič nákladného auta MAN pri odbáčaní doprava cyklistu, ktorý viezol spolujazdca."
Decko na sedačke, či niekto dospelý sedel na nosiči alebo na rúre?
Tam na rohu je skolka, asi dieta v sedacke. Otazne je ci vybehol od skolky do cestu autu /je tam taka volna plocha/ alebo cyklista isiel po hlavnej a auto mu z vedlajsej nedalo prednost...Jazdim tadial denne.
Zákon 8/2009:
Vodičovi vozidla pravidelnej verejnej dopravy osôb sú v obci vodiči ostatných vozidiel povinní umožniť vyjdenie zo zastávky alebo zo zastávkového pruhu, a to znížením rýchlosti jazdy, prípadne i zastavením vozidla; vodič takéhoto vozidla pritom nesmie ohroziť najmä vodičov vozidiel idúcich rovnakým smerom.
https://maps.app.goo.gl/yvVVUezX6qGfG8Nf6
Tento prejazd elektrickovych kolaji uz ma najlepsie casy za sebou. Na cestaku si tam zvyknem presunut sa viac do stredu pruhu a vybrat si nejaku lepsiu stopu. Vcera som bol asi v tretine pruhu a taxikar zozadu mal pocit, ze ma musi rovno na tom kolajisku predbehnut, aj ked vo vedlajsom pruhu mal dalsie auta a teda ziadny priestor. Mna minal na centimetre. Hned na to odbocil do prava k Lakeside parku. Ja uz fakt neviem, cim tyto ludia rozmyslaju a jak vyhodnocuju situacie. Toto mi prislo skoro az take "naschval", ze ma proste potreboval vyskolit, alebo znechutit ci pomstit sa, lebo na cervenej predtym som obisiel asi 5-6 aut vratane jeho a postavil sa pred semafor...
Tak tomu ver ze to bola odplata.
To zazivam stale ked obchadzam auta na krizovatke. Polovici zapne blikatko a hned ti to idu dat zozrat ako si si dovolil ich predbehnut ked oni musia stat v kolone a potom ta zas budu musiet obehnut.
Nejak sa to rozthlo kamionmi s drevom. Jeden som dokonca videl v lese.
Takto idu oproti dva, plus dalsie auta, a v tom istom okamihu v mojom pruhu nejaka partia 15tich, s rovnakym autom vsetci. Cize som bol v garade, lebo oni nemozu zastat, to by asi stratili na dohlad kamosov a netrafili by na zmrzlinu
vážený pán marselus ja by som sa strašne rád uhnul vodičom ale akosi niet kam ... https://www.google.sk/maps/@48.7070396,21.3959738,3a,75y,225.91h,93.99t/data=!3m7!1e1!3m5!1sJs_c0qNi1TYZ89WOYgIaSA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DJs_c0qNi1TYZ89WOYgIaSA%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D315.6992%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192?coh=205409&entry=ttu ...po tejto ceste som išiel včera, v kuse auto za autom...problém je ten že teraz rastú v okolí KE v dedinách nové domy ako huby po daždi a každý tam ide autom... inak dnes mi 3x nedalo auto prednosť v jazde a vždy ten istý dôvod: telefón pri uchu takže ma asi ani nevideli,nevnímali ani okolie... ale na toto že sa nemám spoliehať na prednosť v jazde som si už zvykol takže pohoda
Všade v normálnej krajine má cyklista vymedzený priestor pred križovatkou na začiatku pruhu pred prvým čakajúcich vozidlom na semafore. Takže ak sa vždy vocpem na križovatke pred prvé auto tak iba simulujem tu civilizovanejšiu časť Európy.
Nie je v tom žiadne zdržiavanie a hlavne v tom je bezpečnosť cyklistu, ktorý sa nerozbieha súbežne s kolónou áut, ktoré navyše môžu ešte odbáčať vpravo.
Ekologicky aspekt pre cyklistu je myslím zbytočne aj spomínať, keďže nemusí taký cyklista inhalovať dávky exhalátov rozbiehajúcich sa vozidiel.
Ja ked prichadzam na semafor kde je cervena tak ak je vpredu vymedzeny cyklopriestor tak idem tam. Ked tam priestor nie je ale nestoji zatial ziadne auto tak zastanem na ciare blizko stredu pruhu aby sa nikto s autom vedla mna nenatlacil, mam s tym velmi zle skusenosti. Ak stoja auta tak sa postavim za posledne auto v pravom pruhu, opat blizko stredu pruhu a normalne cakam - radsej ako sa nechat zrazit len preto ze sa narvem dopredu a vodic si to nevsimne.
Ale to stavanie sa do stredu pruhu v BA funguje tak v 50% pripadov, v 50% sa i tak postavi auto vedla mna a potom sa snazi strasne turovat len aby ma este v krizovatke predbehol. Minule motorkor to turoval, skocila zelena, pohol sa, skapalo mu to a aj vtedy som presiel krizovatku prvy. Ale ked je v krizovatke auto vedla mna tak nemam priestor na manevrovanie, je plno krizovatiek kde cesta plynulo nenavazuje ale staca sa mierne na stranu, v pripade ze to je dolava tak tam mam pred sebou obruvnik, pripadne je na konci krizovatky kanal, jama, hocico ... A vodica nenapadne sa tomu prisposobit a trochu to stocit dolava, ten ide rovno. Mam takto uz par "havariek" kedy ma vytlacili, vytlacali alebo nepustili za krizovatkou na cestu. Priklad takej hlupej krizovatky napriklad v BA pri ZOO https://www.google.sk/maps/@48.1541675,17.0756957,3a,23.2y,178.15h,85.05t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXOpf26SpfgVKzjHstmZxxA!2e0!7i13312!8i6656?coh=205409&entry=ttu
Tam som bol raz vytlaceny s padom na chodnik a raz nacapeny na aute aby sa mi to nestalo znovu (celu ruku az po rameno som mal na streche auta a drzal sa anteny, medzi kolesami auta a obruvnikom som mal asi 10cm na moj bike so mnou)
Stavanie za za posledne auto moze byt nebezpecne. Ten za tebou to nedobrzdi a skoncia ako sardinka. Lebo cumi do mobilu etc. Ked buchne do auta tak to poriesia plechy ale ked ta zmackne 1500kg tak budes aj s bikom na kasu.
V zakone je to jasne dovolene tak preco by som mal cakat na konci. Ze nikto nepyskuje motorkarov.ktori to dovolene nemaju a neustale kluckuju pomedzi auta.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://bratislava.sme.sk/c/23346739/nakladiak-zrazil-v-podunajskych-bisku*****ach-cyklistu-ten-zraneniam-podlahol.html
Decko na sedačke, či niekto dospelý sedel na nosiči alebo na rúre?
Vodičovi vozidla pravidelnej verejnej dopravy osôb sú v obci vodiči ostatných vozidiel povinní umožniť vyjdenie zo zastávky alebo zo zastávkového pruhu, a to znížením rýchlosti jazdy, prípadne i zastavením vozidla; vodič takéhoto vozidla pritom nesmie ohroziť najmä vodičov vozidiel idúcich rovnakým smerom.
Tento prejazd elektrickovych kolaji uz ma najlepsie casy za sebou. Na cestaku si tam zvyknem presunut sa viac do stredu pruhu a vybrat si nejaku lepsiu stopu. Vcera som bol asi v tretine pruhu a taxikar zozadu mal pocit, ze ma musi rovno na tom kolajisku predbehnut, aj ked vo vedlajsom pruhu mal dalsie auta a teda ziadny priestor. Mna minal na centimetre. Hned na to odbocil do prava k Lakeside parku. Ja uz fakt neviem, cim tyto ludia rozmyslaju a jak vyhodnocuju situacie. Toto mi prislo skoro az take "naschval", ze ma proste potreboval vyskolit, alebo znechutit ci pomstit sa, lebo na cervenej predtym som obisiel asi 5-6 aut vratane jeho a postavil sa pred semafor...
To zazivam stale ked obchadzam auta na krizovatke. Polovici zapne blikatko a hned ti to idu dat zozrat ako si si dovolil ich predbehnut ked oni musia stat v kolone a potom ta zas budu musiet obehnut.
Takto idu oproti dva, plus dalsie auta, a v tom istom okamihu v mojom pruhu nejaka partia 15tich, s rovnakym autom vsetci. Cize som bol v garade, lebo oni nemozu zastat, to by asi stratili na dohlad kamosov a netrafili by na zmrzlinu
Zmysel je v tom ze nebudes cakat kym sa ty 20 mumakov prestane kukat do mobilov a pohnu sa tak vystojis este 2 cervene.
Nie je v tom žiadne zdržiavanie a hlavne v tom je bezpečnosť cyklistu, ktorý sa nerozbieha súbežne s kolónou áut, ktoré navyše môžu ešte odbáčať vpravo.
Ekologicky aspekt pre cyklistu je myslím zbytočne aj spomínať, keďže nemusí taký cyklista inhalovať dávky exhalátov rozbiehajúcich sa vozidiel.
Ale to stavanie sa do stredu pruhu v BA funguje tak v 50% pripadov, v 50% sa i tak postavi auto vedla mna a potom sa snazi strasne turovat len aby ma este v krizovatke predbehol. Minule motorkor to turoval, skocila zelena, pohol sa, skapalo mu to a aj vtedy som presiel krizovatku prvy. Ale ked je v krizovatke auto vedla mna tak nemam priestor na manevrovanie, je plno krizovatiek kde cesta plynulo nenavazuje ale staca sa mierne na stranu, v pripade ze to je dolava tak tam mam pred sebou obruvnik, pripadne je na konci krizovatky kanal, jama, hocico ... A vodica nenapadne sa tomu prisposobit a trochu to stocit dolava, ten ide rovno. Mam takto uz par "havariek" kedy ma vytlacili, vytlacali alebo nepustili za krizovatkou na cestu. Priklad takej hlupej krizovatky napriklad v BA pri ZOO https://www.google.sk/maps/@48.1541675,17.0756957,3a,23.2y,178.15h,85.05t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXOpf26SpfgVKzjHstmZxxA!2e0!7i13312!8i6656?coh=205409&entry=ttu
Tam som bol raz vytlaceny s padom na chodnik a raz nacapeny na aute aby sa mi to nestalo znovu (celu ruku az po rameno som mal na streche auta a drzal sa anteny, medzi kolesami auta a obruvnikom som mal asi 10cm na moj bike so mnou)
V zakone je to jasne dovolene tak preco by som mal cakat na konci. Ze nikto nepyskuje motorkarov.ktori to dovolene nemaju a neustale kluckuju pomedzi auta.