Mozno sa to bude zdat cudne, ale podklad, myslim teraz geologicky, po ktorom jazdime, ma vplyv nielen na to, ci na vyjazde schytame viacej defektov, ale aj to, aky typ lesa mozme ocakavat, aku floru a faunu uvidime...ci bude teren blatisty alebo sutrovy...
To mas pravdu. Na Kvasnej vode je to evidentne vidno. Nikde ziaden zrubany strom akurat cez cestu je"nahodou" jeden zrubany... Ale napr. si si isto vsimo, ze taku vretenicku skorej "prejdes" v Slanskych ako v okoli Kvasnej vode. Pre Kosicanov: skorej ju zbadate napr. v oblasti Dobsinej, Klatova, teda tam, kde je viacej "zelenych" sutrov...
haha ale asi vsetci nemozu za to niektorym je to jedno a tym co nie je snazia sa asi robit aj lepsie ale ked dostanu prikazi tak ich musia plnit aj ked je blato a rozripu polovicku lesa
aj by sme mohli viac o teme, wibramy by si sa mohol rozpisat, ak si ten geolog. ja sa do lesa chodim aj kochat...
inak taky laicky postreh - v nedelu bola hromada slimakov po ceste na jahodnu (kosice - cermel, alpinka, chata diana, findorakova). koledovali si veru, ja som sa vyhol vsetkym, ale dnes som jedneho videl vzorovo rozplasnuteho.
Od povrchu trati az na smetisko. Dost blby smer.
Wibramy nam chcel urcite porozpravat o geologickej skladbe hornin, po ktorych sa vozime. Len neviem, ci by sme tomu vsetci rozumeli. Co nemam rad, su volne kamene vo velkosti zemiakov. Na tych jazdit neviem a obcas padam.
Co sa tyka slimakov, tych je vsade veru dost,ale najma po dazdi. Nezalezi velmi na horninach, po ktorych jazdis. Skor je zaujimavejsie to, po akom geologickom podklade jazdis, lebo to uz vplyv na Tvoju jazdu ma. Porovnaj len jazdu v Slanskych vrchoch a Cergove. To ci po dazdi budes jazdit po mazlavom blate alebo sutroch zavisi len a len od hornin, ktore tvoria podklad. Tam smerovala aj tato tema. Jfab to spravne vystihol.
To ci po dazdi budes jazdit po mazlavom blate alebo sutroch zavisi len a len od hornin, ktore tvoria podklad.
podla mna to do znacnej miery zavisi aj od toho ci jazdis po spevnenej ceste alebo krizom cez pole a takisto od toho ci po danej lesnej ceste jazdia lesaci alebo nie...poznam blatiste cesty, ktore su aj po dazdi tvrde a nenakyprene...podla mna malokde jazdime po odhalenom geologickom podklade, takze povrch je dany viac menej charakterom daneho trailu, aj pri jazde krizom cez les mas vsade nejaku tu vrstvu humusu, ihlicia...jedine kde to moze byt citelne, su kameniste cesty, tam je urcite rozdiel, ci jazdis po mazlavom vapenci alebo po nejakej zule, ale kolko je takych ciest?
z mojej skusenosti mozem povedat, ze blato v lese je vo vacsine pripadov tam, kde jazdia lesaci a ine vozidla (chalupari na Nivach) a hlavne v jamach a kolajach ktore vyjazdili. ak by ostal len prirodzeny podklad, blato by asi nebolo, ale asi by neboli zase dobre cesty, ktore obcas vyjyzdia ti lesaci.
Aj blato je rozdielne. Ak je podlozie viac menej ilovite, ako napr. okolie Presova, aj to blato je mazlavejsie ako napr. v Slanskych (samozrejma aj tam to neplati vseobecne), kde su podkladom ine horniny menej zvetravajuce casom (vulkanity, ktore boli aktivne len pred niekolkymi milionmi rokov). Preto su aj ostrejsie a lahsie tam chytis defekt. Ak pojdes na maraton a vies kade pojde trat, vies mozno lepsie predvidat aj aky typ pneu pouzijes...
Stacilo ist na sulovsky a 1.kbm maraton a ten rozdiel by si zbadal okamzite.Na sulovskom trhali retaze a na kosickom si mal trocha viacej omocene nohy... nie je blato ako blato...
SVK je geologicky(a nielen) tak pestré, že tu človek na reltívne malej ploche môže fakt vidieť kdejaké veci..Sám som mal možnosť aktívne si viaceré vyskúšať.
SVK je geologicky(a nielen) tak pestré, že tu človek na reltívne malej ploche môže fakt vidieť kdejaké veci..Sám som mal možnosť aktívne si viaceré vyskúšať.
začal som bajkovať na východe-Vihorlatské vrchy, Bukov. vrchy, potom sme sa sťahovali na juh-slov.kras. bracho žije v Poprade -Tatry, Slov. raj, dalej som studoval v Trnave takze roviny plus Karpaty, teraz zijem v Martine a Ľubochni, takze obe Fatry.Ak sa nemylim, tak 1. andezity, 2. vapence, 3. zuly a vapence, 4. viate piesky, 5. vapence, ale ide aj o geologicke vrstvy, nielen o hlavne horniny.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ÁÁÁle nie všedci lesníci sú dementi.Aj ja keď som bol malí som chcel byť lesníkom
aj ty?
inak taky laicky postreh - v nedelu bola hromada slimakov po ceste na jahodnu (kosice - cermel, alpinka, chata diana, findorakova). koledovali si veru, ja som sa vyhol vsetkym, ale dnes som jedneho videl vzorovo rozplasnuteho.
Wibramy nam chcel urcite porozpravat o geologickej skladbe hornin, po ktorych sa vozime. Len neviem, ci by sme tomu vsetci rozumeli. Co nemam rad, su volne kamene vo velkosti zemiakov. Na tych jazdit neviem a obcas padam.
podla mna to do znacnej miery zavisi aj od toho ci jazdis po spevnenej ceste alebo krizom cez pole
vyber pneu je urcite dolezita vec, ale nemyslim, ze ich niekto vybera podla geologickej mapy, skor podla pocasia a akej-takej znalosti terenu...
btw. dufam ze ten smajl na konci bol zamerne a toto som sem pisat nemusel
ake napriklad?