táto téma vzniká ako priestor na komunikáciu ohľadom zmien, ktoré nastanú v najbližšej dobe na MTBIKER fóre.
Historicky sme už viackrát avizovali, že MTBIKER fórum čakajú zmeny. Tie je potrebné spraviť najmä z technologických dôvodov, keďže aktuálne riešenie je už zastarané, čoskoro by nebolo podporované a obmedzuje nás v ďalšom vývoji.
Spolu s tým sa zmení fórum aj vizuálne, aby sme ho posunuli trochu vpred, keďže je to jediná časť webu, ktorá dlhú dobu neprešla žiadnymi zmenami či modernizáciou. Chceme vám priniesť nové funkcionality a budeme radi, keď si nájde aj nových používateľov.
Aké zmeny a vylepšenia nás teda čakajú?
- Rôzne vizuálne zmeny, aby bolo fórum v súlade so zvyškom webu a plnilo svoj účel
- Zmeny v navigácii v rámci fóra
- Diskusia nebude flat (jednoúrovňová), ale bude možné pridávať odpoveď na konkrétny komentár, pri ktorom vznikne vlákno (podobne, ako to máme v magazíne). Budete si môcť nastaviť, či chcete tieto vlákna vidieť defaultne zbalené alebo rozbalené.
- Možnosť nastaviť si notifikácie aj na konkrétne vlákno, nielen celú tému
- Prehľad nových komentárov naprieč všetkými témami na úvodnej stránke
- Možnosť zobraziť si v téme iba najlepšie komentáre
- Rýchlejší prístup k “mojim témam” – obľúbené, kde prispievate, vami pridané… s možnosťou customizácie
- Vyhľadávanie tém aj podľa tagov
- Pridávanie tém bez nutnosti voliť kategóriu či tagy
- Dark mode
Update fóra by mal prebehnúť v úvode decembra, aktuálne cielime budúcu stredu (03. 12.) poobede, ale v prípade problémov pri migrácii to ešte môžeme posúvať (už sa tak aj stalo, pôvodne som tu uvádzal utorok:)). Počas nasadzovania nového riešenia je možné, že fórum na pár hodín odstavíme úplne.
Budeme radi, ak následne využijete túto tému na vaše postrehy, návrhy či bugreporty.
Prosím, buďte s nami trpezliví pri následných opravách bugov, ktoré sme si pri vývoji neuvedomili. Zo skúseností predpokladám, že také budú, nakoľko aktuálne fórum využivate veľmi rôznorodými spôsobmi, a nie všetky poznáme. Posnažíme sa všetku spätnú odozvu posúdiť a validné pripomienky a vylepšenia zapracovať.
Tiež žasnem, ako tu niekto môže napísať ako je to tu pekne prehľadné a upratané
V starej verzii získať 100% prehľad o tom čo sa tu dialo napríklad po týždni sa dalo rádovo v sekundách s takmer nulovou šancou, že by som niečo prehliadol / vynechal
V tejto verzii - mission impossible
tak v čom je tá prehľadnosť ?
Presne, na starom som poscrooloval prstom po hlavnej stranke, pripadne otvoril kategorie a hned som mal prehlad.
Takto sa musi clovek stale preklikavat a posuvat. Ja totiz nemam uplne ze oblubene temy, pozeram vselico. A davat si vsetko do oblubenych a potom sa v tom mnozstve novych prispevkov preklikavat...
Teraz sa moze pridavat komentar aj znacne starym prispevkom (napr. rada od niekoho na prispevok 6 mesiacov stary) len k tomuto prispevku, iba ze by sa dotycnemu muselo chciet skopirovat povodny na koniec vlakna a tam mu odpovedat. Straca sa tym prehladnost a starsie prispevky budu zanikat, lebo ak presvihnes ten spravny cas, tak v upozorneniach zanikne. Tyka sa to hlavne technickych tem, rad na servis a pod. Ano, trochu sa sprehladni konkretna tema (nebudu tam odvolavky na starsie prispevky), ale prave kvoli tomu stare priospevky upadnu do zabudnutia.
Ale tak sme na slovensku, treba sa predsa vopchat sefstvu do riti. Tolko k pozitivnej spatnej vazbe. Inak je to tu samozrejme jeden velky fail. Uz len to, ze tu asi 5 ludi z dev timu vypisuje ako vsetko bude vyriesene a ako si ludia zvyknu :D A uplny koniec je spominat pc. To na pristup na forum pouzivaju akurat tak ti vyvojari a menezment. Tipujem, ze 90% pouzivatelov sem lezie z mobilov, riesit nejake pc interface je hrube nepochopenie fungovania dnesneho sveta.
O dovodoch zmeny sa tu uz popisalo naozaj vela a ak chces detailnu odpoved, vies ju najst v tejto teme.
V skratke: ak sa na to pozeras optikou toho, ze si bol zvyknuty sledovat vsetky nove prispevky vo vsetkych temach (alebo niektorych konkretnych), tak ano, tato zmena nepridava prehladnosti (aspon na prvu). Prispevky mozu vznikat v roznych castiach temy a je narocne to sledovat. Tato tema je pekny priklad, kedy sa napisalo cca 250 prispevkov za den a bolo tazke najst kde sa vsade reagovalo. Skutocne pracujeme na tom, aby sme prisposobili forum aj na tento use case (ktory je bezny, ale zdaleka nie je jediny) - to znamena, aby si vedel jednoducho prejst vsetko nove co v teme pribudlo a nic ti neuslo. Takisto aby si videl aktivitu vo vsetkych vlaknach, kde si prispieval, aby ti nic neuslo. Budeme informovat ked to bude vonku.
Na druhej strane, keby si prisiel na tuto temu po case, mas tu chronologicky zoradene komentare a potom mas pekne strukturovane odpovede. Predstav si ako by tato tema vyzerala keby bola cisto chronologicka - bud by tu boli obrovske prispevky s citaciami, alebo odpovede jedno cez druhe. Pre cloveka, co to cita po case (co je najcastejsi use case - vacsina navstevnikov cita temy ked ich vyhlada a riesi nejaku otazku, je toto ovela lepsia struktura a lepsie sa v nej vie orientovat a precitat si to, co ho zaujima. V idealnom svete su komentare odpovede na prapovodnu otazku / hlavnu temu a nasledne reakcie su pekne zbalene a precitas si ich, len ak ta dany komentar zaujima. Na tejto strukture funguje aj Reddit, bike-forum.cz aj vacsina popularnych diskusnych platforiem. Samozrejme to maju vyladenejsie, lebo funguju tak uz roky, my preklapame linearne forum, ktore bolo pouzivane skoro 20 rokov na novu strukturu a bude to trocha proces.
Kua, ešte aj túto odpoveď som našiel len vďaka tomu, že som znova prešiel celé vlákno ......
A k tomuto - to si robíš prdel :)- ak by bola chronologická, tak si škrtneš minimálne 50% príspevkov lebo by nemali dôvod na to aby tu boli
Predstav si ako by tato tema vyzerala keby bola cisto chronologicka - bud by tu boli obrovske prispevky s citaciami, alebo odpovede jedno cez druhe.
Ak by sme nerobili zmenu fora, 100% prispevkov v tejto teme tu nie je, lebo by tato tema neexistovala. Ale k zmene doslo, dovody sme vysvetlovali, pripomienky zapracuvame, uz by som sa zbytocne opakoval.