Chcem sa opýtat, mam MTB bike, ale prevazne jazdim cestu, tak v buducnosti by som chcel prejst na cestny bike, no na zaciatok by som sa chcel informovat ohladom tretroch.
Kedze chvilu potrva kym presedlam na cestak (koli peniazom), a dovtedy sa mi nechce slapat v botaskach, existuje taka moznost, ze ak by som si teraz kupil MTB tretry, dalo by sa v nich potom jazdit na cestaku?....Alebo ta stavba a podlozka je tak rozdielna, ze to by nesedelo na pedaloch cestaku?.....Alebo opacne, ak by som si kupil tretry na cestak, ci by to bol velky nezmysel v tom potom jazdit aj MTB?....Viem, mozno davam blbe otazky, ale da to financne zabrat mat dve tretry, kazde po cca 80-100 €
Dakujem za odpovede
V takom prípade musíš mať na cestnom také pedále, ktorých kufre pôjdu primontovať na tretry - nie všetky MTB tretry majú prípravu (závity) na kufre typu Look a tak budeš odsúdený na používanie pedálov typu Shimano SPD-R alebo len MTB pedálov. Závisí to však od tretier.
Druhá možnosť je horšie riešenie. Urýchli však tvoj prechod na cestné kolo. Po prvom 100 m tlačení do kopca.
No a tretia možnosť? Rozmysli si, či chceš predať MTB. Napriek tomu, že najviac najazdím na cestnom kole, občas si vybehnem aj do lesa. No a mám aj dva páry tretier - do lesa relatívne lacné turistické, po 10-tich rokoch služby sú to už také papučky, ale stačia. No a na cestu trochu drahšie...
Po dlhých rokoch nejazdenia som začínal ako ty - najprv les a potom som sa vrátil na cestu.
Na cesťak si musim este zarobit...asi z brigady v lete.........cize tretry na cestaku funguju tak, ze musia pasovat na presny typ pedalu?....cize je potrebne kupit pedale s pasujucimi tretrami na ne?
v skratke: dnes existuju dva najrozsirenejsie typy naslapnych systemov. Look Kéo a Shimano SPD-SL. vacsina shimanackych tretier ma diery aj na look pedale. tie lacnejsie len na spd-sl. je len velmi mala pravdepoodbnost ze by si kupil nekompatibilne pedale a tretry (len s vynimkou Scott tretier)
kupis si tretry a pedale. k pedalom dostanes kufre ktore nasrobujes na tretru a potom zacvaknes do pedalu
a kolko ze v tych tretrach uz mas najazdene?
trosku doplnim odborne nazory aj bez prehadzovania pedalov, mozes ist aj do tejto kombinacie: mtb tretry a spd pedal na cestak, pouzivam lacnejsiu verziu od Shimano, ale aspon pre ilustraciu, ze to ide:
http://www.bikepro.com/products/pedals/shimroad.html
tu su napr. moje pedale:
100ku uz mam
Ak chces byt obojzivelnik
Vidis f tom nejaky problem?
edit: este sa spytatm tie SPDčkove tretry a pedale, to su cestne alebo MTB?
LOOK KEO = cesta
v skratke: dnes existuju dva najrozsirenejsie typy naslapnych systemov. Look Kéo a Shimano SPD-SL. vacsina shimanackych tretier ma diery aj na look pedale. tie lacnejsie len na spd-sl. je len velmi mala pravdepoodbnost ze by si kupil nekompatibilne pedale a tretry (len s vynimkou Scott tretier)
kupis si tretry a pedale. k pedalom dostanes kufre ktore nasrobujes na tretru a potom zacvaknes do pedalu
Ja teda fakt neviem, ako suvisi mnozstvo prenesenej energie a velkost stycnej plochy pedalu a tretry. Pytal som sa na to aj kolegu, jazdi MTB, ma doktorat a ucil na technickej vysokej skole, ale tiez nechapal, o com to meles
ok ja som to uz asi pochopil
kupil by som dva rovnake pedale na cestak aj na horak a mal by som jedne cestne tretry, trebars: