Ahojte,prosím vás o radu. Mám doma horský bicykel Specialized Myka ( http://www.dookie.cz/damske-horske-mtb-kolo-specialized-myka-ht-26-2014/d-100851/ ),teraz som na nom dávala meniť plášte za tenšie. Chcela by som ísť na ňom cca o tri mesiace na dlhšiu viacdňovú trasu ,dokopy okolo 1200 km,pôjde nás asi 30 cyklistov, ale neviem či je dobrý nápad ísť na horskom,či si nemám radšej zaobstarať krosový,alebo najlepšie cestný. Celkovo myslím,že táto kúpa bola chyba,jazdím skôr po ceste,niekedy po prašných cestách a preto si myslím,že lepší by bol asi krosový. Myslíte si,že na tomto horskom by som bola vo velkej nevýhode oproti tým,ktorí budú mať krosové a cestné ? Alebo stačí,že mám plášte tenšie a pôjde sa mi dobre ? Dakujem vopred za každú odpoved a radu
Ak je moznost ktorykolvek den skratit alebo uplne vypustit (alebo aj viac dni) a odviezt sa tym sprievodnym autobusom, tak teoreticky dajme tomu. Ale absolvovat to cele ak bezne nejazdis 100+ km trasy aspon tri razy mesacne moze byt fakt trapenie. Ten itinerar vyzera tak na 6-8 hodin jazdy denne. A ked zaprsi, to este len bude "zabava".
Nebudem to siliť a možno to nechám tak,asi to bude rozumnejšie...ale chcem sa ešte spýtať : dajme tomu,že si nájdem čas ozaj poctivo trénovať,po týždňoch budem dlžku trasy stále zvyšovať,až sa dostanem napr.na 80 km ( alebo aj 100 ? ) denne tak mesiac pred tým ako sa pojde. A v ten posledný mesiac si to rozložím nejak tak aby som si dala tak štyri dni (nie bezprostredne po sebe) po 120 km a potom nejak aspon 120 km styri dni po sebe nech vidim čo to so mnou spraví. Myslíte že takýto tréning by ma na to mohol pripravť ? Ak je moja otázka hlúpa,prosím nevysmejte ma,ja s tým fakt nemám skúsenosti a možno si len naivne myslím,že to so silnou vôľou dám. Inak nemám problém si uznať,že sa možno preceňujem a mám o tom celom nereálnu predstavu.
Urcite by Ta to pripravilo. To by bola mozno az prehnana priprava a ten bajk by Ti mozno tak zacal liezt na nervy, ze by si ho ani nechcela vidiet dalsi mesiac po takom treningu. Ved skus najprv napr. 5 dni po sebe len 30-40 km, cize 1,5-2 hodiny denne a uvidis ake to bude.
Claire;naozaj to netreba siliť.Jednoducho jazdi a uvidíš,ako sa dokážeš posunúť za dva mesiace.Ak to nevyjde tento rok,tak na budúci rok pri dobrom zdraví a správnom tréningu určite.Na cyklopúte väčšinou nejazdia nadupaní borci,ale skôr cykloturisti,takže tempo sa dá rozumne rozložiť.A áno-je to aj o vôli a prekonávaní seba samého a svojej,,pohodlnosti".K výberu bicykla:jazdím horský,cyklokrosový a aj cestný bicykel a podľa mojej skúsenosti by som si na viacdňovú jazdu v neznámom prostredí(aj keď asfalt )vybral krosový bike.Naozaj je v konečnom súčte efektívnejší, ako horský a pritom stále odolnejší a pohodlnejší,ako cestný.Ideálne by bolo,popátrať vo svojom okolí po niekom,kto robí dlhšie trasy na bicykli a poprosiť ho o radu.
Bike zatiaľ nevymieňaj. V TN regióne sú dosť obmedzené možnosti na tréning po kvalitných málo frekventovaných asfaltkách. S horákom budeš mať viac možností, môžeš ísť aj do kopcov a do lesa. A možno ťa nakoniec MTB aj chytí, snáď po púti nezavesíš bike na klinec
Pri tréningu stačí jazdiť nižšou rýchlosťou (pri podobnej námahe) a prejsť kratšie vzdialenosti ako na finálnej akcii, dôležité je skôr, aby si natrénovala celkový čas v sedle za deň a vydržala tak viac dní. Na to bude lepší bike čo máš. Dokonca zatiaľ si môžeš dať naspäť široké plášte (a pridať blatníky). A ak ti počas prípravy nebude spôsobovať väčšie problémy, tak na úzkych plášťoch na ňom prejdeš aj púť. Keby si ho aj pred akciou musela vymeniť, na lepší si rýchlo zvykneš.
Jezus Zdovodnenie preco su vacsie kolesa vacsie trapenie do kopca som nenasiel. Len zdovodnenie, ze "MTB so slickmi sa krosovemu bajku na ceste plne vyrovna". A to je dost diskutabilne, dokonca zavadzajuce, kdeze je tam ovela viac faktorov, nez si spomenul (velkost kolies, prevody, dezen a hrubka plasta, vaha biku a kolies).
S prevodmi suhlasim, ale zabudol si, ze horaky su casto tahsie ako krossky. Okrem toho rafiky aj gumy na horak su casto sirsie ako na krosskach, takze odpor a niekedy aj vaha je vacsia ako pri kroske.
Co sa tyka velkosti kolies, vacsie kolesa sice maju horsiu akceleraciu, ale ako ich rozbehnes maju svoju zotrvacnost a idu lahsie ako kolesa porovnatelnej vahy mensieho priemeru. Takze len co sa hybes, na rovine aj do kopca maju oproti mensiemu premeru navrch (=mensie trapenie ).
Tolko moje zdovodnenie. V okoli Dubnice mam odjazdene rovnake trasy na 26HT so semislickmi, krosske s krossovymi plastami a 29HT a na slednych dvoch sa ide jednoznacne lahsie do kopca na ceste a su aj rychlejsie na ceste ako na 26HT.
Čo sa týka výberu bicykla, tak uplne súhlasím s Filipom80 a PablomBN, crossový, alebo hybrid je pre teba najlepšia voľba. Ja som absolvoval niekoľko viacdňových cyklotúr na crossovom aj 26" horskom a potvrdzujem, že je to tak. Čo píše lukas6s8p je síce pravda, ak by si mala do budúcna ambície jazdiť MTB, ktoré ako píšeš nemáš. Ešte čo sa týka tvojho rozpočtu, určite si pozri nejaký cez bazar. Za 400€ +- kúpiš celkom slušný bike, však nejaké si môžeš vytypovať, pošli linky a poradíme. Možností je na bazošoch veľa. Ak by si brala nový z obchodu, za cca 400€, taký by mal dosť slabú výbavu a na takom dlhom výlete by si mohla mať technické problémy s tým bicyklom, raz za čas doštelovávať niečo, čo by brzdilo potom celú partiu (aspon ja si myslím). Z druhej ruky za tú cenu kupiš bike s ovela lepšou výbavou, ktorá bude aj spolahlivejšia. Ja som mal takto šťastie ked som pred cca 2 rokmi manželke kupoval dámsky crossový bike, za 380€ som kúpil fakt parádny bike výbava slx/xt (vrátane kluk slx), nový musel stáť aspon 900€, to bola fakt pecka kúpa. Takže ked popozeráš, dá sa najisť. Zatial jazdiť (trenovať) môžeš na tvojom aktuálnom a o to ľahšie sa ti pojde na novom Taký spomínaný trening určite pomôže, no teraz ked som videl ten rozpis, tak nejdem ťa odhovárať, ale tiež by som to zvážil. Je to do veľkej miery aj zodpovednosť, nebudeš stíhať a potom budeš brzdiť celú partiu. Alebo ako je to so sprievodným vozidlom? Tí ktorí nebudú vládať, môžu sa donho naložiť? Tiež si myslím ako tu už bolo spomenuté, na púte nejdu profíci, ale rekreanti a ak budeš mať nejaké problémy, určite nebudeš jediná, takže tiež sa nemusíš toho báť. Dalšia vec, o tom výlete trochu pochybujem na koľko to bude pre radosť. Niektoré úseky majú 140-150km a predpokladám, že v každej destinácii máte zabezpečené bývanie, takže tam jednoducho MUSÍTE doraziť. Ak je to tak, to je dosť obmedzujúce a budete sa musieť fakt hnať, aby ste vždy dorazili kam treba, žiadne vačšie prestávky. Na takto organizovanej cyklotúre som nebol. Vždy sme šli partia a prešli sme koľko bola vôľa. Ak sme šli len po rovine, dali sme cca 100km denne, ked bola hornatá časť tak podstatne menej. Cestou sme sa vždy zastavili pri nejakej pamiatke, prirodnom úkaze a podobne, že sme z toho niečo mali, to je cielom. Ciel tej púte (podľa tých km) mi pripadá byť hlavne každý deň doraziť do ciela (ak sa nemýlim). Konkrétne si pamatám na jednom výlete po Rakúsku, prvý den sme prešli z BA do Eisenstadtu a tam prespali, ako aj vy pôjdete, a vy idete ešte ďalej. Na druhej strane my sme si všetko viezli na nosičoch, cca 25kg batožiny čo je dosť výrazný rozdiel oprotí vám, čo pôjede bez batožiny, tak sa pôde ľahšie, sily nebudú tak rýchlo ubúdať. Zatial tak.
Claire, ako tak pozerám na ten itinerár, musím povedať, že minimálne na ten 4. deň budeš potrebovať poriadnu kondičku. Ten úsek mám prejdený autom, na biku som tam nikdy nebol, netrúfol by som si na to. Je tam dlhé stúpanie z cca 500 mnm v údolí rieky Gail, až po horský prechod v Tarvisiu s nadm. výškou cca 750 m. Ak sa na to dáš, držím Ti palce.
tak ja keď som za mlada jazdil týždňovky, nemal som problém na 4.deň tlačiť na 200m kopec s 10% stúpaním..
tiež keď už človeka statočne tlačí prdel, tak využije každú príležitosť aby nemusel sedieť
určite by som odporúčal si dať tak 2 dni po sebe po nejakých 150 km aby človek zistil na čom je a podľa toho sa rozhodnúť či na to vôbec má, aby to nebolo jedno veľké trápenie, ktoré môže v budúcnosti odradiť od ďalších podobných akcii aj pri lepšej kondičke
Muradin: nepomýlil, rozdiel nadm. výšky údolia na rakúskej strane voči sedlu nie je veľký, ale to sú absolútne čísla. Nepodceňoval by som ten horský prechod. Ono sa to nazbiera. Naťukal som len tak narýchlo trasu podľa toho rozpisu http://tinyurl.com/hu7suve Je to trasa pre autá, ak ich potiahnu po bočných uličkách tipujem že to bude viac. Kumulatívne stúpanie vyše 3700 m. Pre rekreačného bikera to nebude brnkačka. Bude to 4. deň ich putovania, etapa dlhá 150 km, dlhé tiahle stúpanie, nič príjemné. Ale ten zjazd na Taliansku stranu musí stáť za to
Ak ta to laka a mas moznost ist, hlavne tu prilezitost nezahod. A je jedno, aky mas bike. To, ze by si na to netrufli ludia z tohto fora este neznamena, ze to nemas vyskusat. Ak to das, budes mat zazitok, ak sa budes trapit a nedas to, trochu sa spoznas a zazitok bude tiez. Ako hovoria nasi cesky bratia: "zazitok nemusi byt dobry, staci, ak je intenzivny".. O par rokov sa na tom tak ci tak zasmejes.. A tesime sa na fotky z cesty...
@Claire, choď do toho Ak s vami ide sprievodné vozidlo (vozidlá, keď vás ide 30?), tak to znamená, že by v prípade potreby nemal byť problém zviesť sa. Napríklad nechať sa vyviezť na ten priesmyk, čo sa hore spomínal. Alebo rovno vypustiť jeden deň. Pretože tie denné dávky kilometrov vôbec nie sú zanedbateľné. Ale dajú sa zvládnuť, najmä keď idete viacerí. Pevná vôľa robí divy. A s prihliadnutím na to, že budeš ozaj celý deň v sedle (vychádzam z priemernej rýchlosti cca. 18 km/h krát 8 hodín).
V súvislosti s týmto sa skús v rámci prípravy zamerať na dlhé jazdy pomalou rýchlosťou (takou, aby si povedzme na začiatok dokázala krútiť vkuse cca 2 hodiny - 40 km) a uvidíš, ako sa potom budeš cítiť. Postupne to zvyšuj na cca 6 hodín, s prestávkami podľa potreby (60 - 100 km, podľa typu trasy a smeru vetra ). Pravdepodobne ťa zo začiatku budú bolieť tie svaly, o ktorých by si to pri bicyklovaní ani nepovedala (krk, šija, ramená, predlaktie, kríže, rôzne kĺby). Tiež možno prídeš na to, že ti treba zmeniť posed, dokúpiť rohy, pohodlnejšie sedlo, po prvej jazde v daždi blatníky a pod. ...
Ku typu bicykla: ak idete v zmiešanej skupine, kde každý jazdí na tom, čo má doma, kľudne choď na horskom s cestnými (napr. Continental Sport contact) alebo cykluturistickými plášťami (napr. Schwalbe Marathon) natlakovanými na tlak bližšie hornej odporúčanej hranici. Ja som osobne za tie druhé, lebo slicky sa na mokrej vozovke veľmi ľahko dostanú do šmyku. A s dažďom treba počítať. Ak majú ostatní cesťáky a berú tú túru ozaj vážne, tak za nimi na horskom isto nebudeš stíhať. Osobne by som ti ale kúpu cesťáku neodporúčal, lebo je to pomerne jednoúčelovo zameraný bicykel. Krossový bicykel má oproti už spomínaným výhodám aj tie výhody, že naň prakticky bez problémov možno nahodiť rôzne prískušenstvo (blatníky, svetlá, nosiče, držiaky, ...), ktoré "nepasujú" na všetky MTB. Ak s tým ale nemáš problém, odporúčal by som ti ostať pri horskom s hladkými plášťami. Po odjazdení pár stovák km prídeš sama na to, aký bike je pre teba vhodný.
Ešte sa len pôjde,ale rozhodla som sa že pre tento rok to nechám tak a do budúceho sa lepšie vytrenujem,potom pôjdem sebavedomejšie a viac si to (dufam) užijem. Toto leto plánujeme pochodiť po Slovensku,možno zabehneme aj do Rakuska,vlastným tempom,v klude a s tým,že sa môžeme zastaviť kedy a kde budeme chciet ak zbadame niečo zaujímavé. Snád to nevyznieva ako vzdanie sa,ja si len myslím,že to bude takto rozumnejšie a o nic nepridem,prilezitost budem mat aj o rok
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pri tréningu stačí jazdiť nižšou rýchlosťou (pri podobnej námahe) a prejsť kratšie vzdialenosti ako na finálnej akcii, dôležité je skôr, aby si natrénovala celkový čas v sedle za deň a vydržala tak viac dní. Na to bude lepší bike čo máš. Dokonca zatiaľ si môžeš dať naspäť široké plášte (a pridať blatníky). A ak ti počas prípravy nebude spôsobovať väčšie problémy, tak na úzkych plášťoch na ňom prejdeš aj púť. Keby si ho aj pred akciou musela vymeniť, na lepší si rýchlo zvykneš.
S prevodmi suhlasim, ale zabudol si, ze horaky su casto tahsie ako krossky. Okrem toho rafiky aj gumy na horak su casto sirsie ako na krosskach, takze odpor a niekedy aj vaha je vacsia ako pri kroske.
Co sa tyka velkosti kolies, vacsie kolesa sice maju horsiu akceleraciu, ale ako ich rozbehnes maju svoju zotrvacnost a idu lahsie ako kolesa porovnatelnej vahy mensieho priemeru. Takze len co sa hybes, na rovine aj do kopca maju oproti mensiemu premeru navrch (=mensie trapenie
Tolko moje zdovodnenie.
tiež keď už človeka statočne tlačí prdel, tak využije každú príležitosť aby nemusel sedieť
V súvislosti s týmto sa skús v rámci prípravy zamerať na dlhé jazdy pomalou rýchlosťou (takou, aby si povedzme na začiatok dokázala krútiť vkuse cca 2 hodiny - 40 km) a uvidíš, ako sa potom budeš cítiť. Postupne to zvyšuj na cca 6 hodín, s prestávkami podľa potreby (60 - 100 km, podľa typu trasy a smeru vetra
Ku typu bicykla: ak idete v zmiešanej skupine, kde každý jazdí na tom, čo má doma, kľudne choď na horskom s cestnými (napr. Continental Sport contact) alebo cykluturistickými plášťami (napr. Schwalbe Marathon) natlakovanými na tlak bližšie hornej odporúčanej hranici. Ja som osobne za tie druhé, lebo slicky sa na mokrej vozovke veľmi ľahko dostanú do šmyku. A s dažďom treba počítať. Ak majú ostatní cesťáky a berú tú túru ozaj vážne, tak za nimi na horskom isto nebudeš stíhať. Osobne by som ti ale kúpu cesťáku neodporúčal, lebo je to pomerne jednoúčelovo zameraný bicykel. Krossový bicykel má oproti už spomínaným výhodám aj tie výhody, že naň prakticky bez problémov možno nahodiť rôzne prískušenstvo (blatníky, svetlá, nosiče, držiaky, ...), ktoré "nepasujú" na všetky MTB. Ak s tým ale nemáš problém, odporúčal by som ti ostať pri horskom s hladkými plášťami. Po odjazdení pár stovák km prídeš sama na to, aký bike je pre teba vhodný.